Ηράκλειο: Φοβούνται μην δουν τις περιουσίες τους στο "σφυρί" για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ
Ηράκλειο: Φοβούνται μην δουν τις περιουσίες τους στο "σφυρί" για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ

Ηράκλειο: Φοβούνται μην δουν τις περιουσίες τους στο "σφυρί" για χρέη μερικών χιλιάδων ευρώ

Φοβούνται ότι ακόμα και για χρέος 3.000 και 5.000 ευρώ θα δουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να βγαίνουν στο σφυρί. Είναι άνθρωποι που καθημερινά απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου απελπισμένοι και ζητούν βοήθεια για να σώσουν τους κόπους μιας ζωής.

Και είναι η ανθρώπινη διάσταση ενός μείζονος κοινωνικού προβλήματος, όπως το χαρακτηρίζουν οι τοπικοί φορείς, αυτού των πλειστηριασμών, των οποίων η απειλή είναι προ των πυλών μετά την πρόσφαστη απόφαση του Αρείου Πάγου, που δίνει το πράσινο φως για την διενέργειά τος από τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και δανείων, οι οποίες εκπροσωπούν τα funds.

«Πρόκειται για μια απόφαση που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, με αφορμή την χθεσινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο ΕΚΗ.

«Υπάρχουν άνθρωποι που μας λένε ότι ακόμη και για 3.000 ή 5.000 ευρώ φοβούνται ότι το σπίτι τους θα βρεθεί σε διαδικασία πληστειριασμού. Αυτό θα είναι τραγικό. Ένας άνθρωπος που όλη του τη ζωή επένδυσε σε ένα σπίτι ξαφνικά να το χάσει για μερικές χιλιάδες ευρώ. Ζητάμε την προστασία του δανειολήπτη. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί. Αυτό φωνάξαμε όλοι οι φορείς, ώστε να δοθεί μια δυνατότητα διαλόγου, μήπως και πιεστεί η κυβέρνηση να περάσει μια νομοθετική ρύθμιση για την προστασία όχι μόνο της πρώτης κατοικίας, αλλά και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των αγροτών, των κτηνοτρόφων και κάθε κοινωνικής τάξης» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΚΗ. Όπως εξήγησε «οι περισσότεροι από αυτούς δεν ήταν μπαταξήδες, απλά λόγω της οικονομικής κρίσης δε μπόρεσαν να ανταποκριθούν. Υπήρξαν βίαιες αλλαγές, άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους, επιχειρήσεις έχασαν τη ρευστότητά τους, κτηνοτρόφοι και αγρότες είδαν να αυξάνεται απότομα το κόστος παραγωγής και τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Ζητάμε λοιπόν, να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία».

Οι συμμετέχοντες στη χθεσινή σύσκεψη εκπρόσωποι φορέων, μέχρι τις 13 Μαρτίου, θα καταθέσουν τις προτάσεις τους, προκειμένου να καταλήξουν από κοινού σε μία προτεινόμενη λύση, η οποία θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς όλους τους εμπλεκόμενους. Από την κυβέρνηση και τα κόμματα, μέχρι τα τριτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα εργοδοτικών και εργατικών φορέων.

«Αν δεν εισακουστούμε είμαστε αποφασισμένοι όλοι οι φορείς να κάνουμε κινητοποιήσεις» προειδοποιεί ο κ. Βοργιάς. Και σημειώνει πως «για άλλη μια φορά όλοι οι φορείς – και αυτό τιμά την πόλη μας – ανταποκρίθηκαν άμεσα σε μια προσπάθεια που αφορά ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Αν αυτό γινόταν σε κεντρικό επίπεδο και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας το αποτέλεσμα να ήταν αυτό που θα θέλαμε».

Σύσκεψη για τους πλειστηριασμούς και στην Ένωση Ηρακλείου

Το θέμα των funds και της απειλής των πλειστηριασμών θα τεθεί εκ νέου σήμερα στις 7 το απόγευμα σε νέα σύσκεψη των τοπικών φορέων στα γραφεία της Ένωσης Ηρακλείου. Όπως είναι γνωστό, η ρύθμιση του δανείου της Ένωσης, στο πλαίσιο του άρθρου 106Β του προπτωχευτικού κώδικα, έχει καταλήξει, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από την Τράπεζα, σε ιρλανδικό fund. Καθώς οι όροι της ρύθμισης είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν, όπως τονίζουν σε όλους τους τόνους οι συνεταιριστές, ζητούν αναδιαπραγμάτευση σε βάση ρεαλιστική, δίκαιη και βιώσιμη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, ενώ οι διαπραγματεύσεις ήταν σε εξέλιξη, το δάνειο δόθηκε σε fund και οι συζητήσεις φαίνεται να προσκρούουν στις υπερβολικές απαιτήσεις της εταιρείας διαχείρισης, με τον κίνδυνο για σημαντικό τμήμα της περιουσίας της οργάνωσης να είναι ορατός.

«Σαν Ένωση Ηρακλείου, ζητάμε να μάθουμε πόσο πουλήθηκε το δάνειό μας στο fund, γιατί ακούμε ότι πουλιούνται περιουσίες με 5%-10%. Να μας πούνε πόσο πουλήθηκε η περιουσία των αγροτών και γατί πουλήθηκε τόσο χαμηλά. Γιατί; Χαρίζουν σε κάποιους τις περιουσίες μας;» διερωτήθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνεταιριστικής οργάνωσης του νησιού, Σταύρος Γαβαλάς.

Και συνέχισε: «Γιατί, λοιπόν, δεν μας πρότεινε κι εμάς, στην Ένωση, να αγοράσουμε το δάνειό μας πριν το πουλήσει στα «κοράκια» το τραπεζικό ίδρυμα, με το οποίο συνεργαζόμαστε και στο οποίο έχουμε πληρώσει 40 εκατομμύρια τόκους σε 20 χρόνια; Δεν τα λες και λίγα αυτά τα χρήματα. Να μας πουν: Δεν σας θέλουμε πελάτες, προτιθέμεθα να πουλήσουμε την περιουσία σας τόσο. Και αν αυτές οι τιμές που ακούμε είναι πραγματικές να την αγοράσουμε εμείς πίσω».

Ο ίδιος τόνισε, πως απαιτείται πολιτική απόφαση, τα κόμματα να πάρουν θέση. «Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση με ποιους είναι; Πού να μείνει η γη του κόσμου; Σε εμάς να μείνει, όχι στα fund. Όχι στο ξεπούλημα και στο πλιάτσικο. Αν είναι αλήθεια αυτά τα νούμερα που ακούμε να μας τα δώσουν, να τα πάρουμε πίσω» σημείωσε.

Τόνισε ακόμη πως «όλος ο κοινωνικός και παραγωγικός ιστός έχει προβλήματα με αυτά τα περιβόητα funds και δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφήσουμε αμαχητί αυτούς τους κυρίους να λεηλατήσουν τη γη των προγόνων μας. Πιστεύουμε ότι αν συνεργαστούμε και συντονιστούμε μπορούμε να φέρουμε αποτέλεσμα».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Πηγή ertnews.gr
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185