Ρούλα Πισπιρίγκου: Τι λένε οι γιατροί στη δίκη για τη Τζωρτζίνα – «Ήταν μία χαρά το παιδί…»
Στην δίκη για το θάνατο της Τζωρτζίνας που είναι σε εξέλιξη το δικαστήριο άκουσε τους γιατρούς που εξέτασαν την Τζωρτζίνα τόσο στα εξωτερικά ιατρεία του Καραμανδάνειου της Πάτρας όσο και εκείνους της ΜΕΘ Παίδων, στην οποία νοσηλεύτηκε το 9χρονο παιδί.
Τη σκυτάλη στο βήμα του μάρτυρα στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου πήρε ο παιδίατρος Θανασης Φίλιας, που εξέτασε τη Τζωρτζίνα αμέσως μετά την εισαγωγή της στις 8 Απριλίου 2021.
«Δε θυμάμαι τι ώρα την εξέτασα, σίγουρα μεταξύ 10- 10.30. Την εξέτασα μαζί με μια ειδικευόμενη. Της έκανε πλήρη εξέταση, κοιλιά, εξανθήματα αν υπάρχουν, πήρα ιστορικό. Από την εξέταση δεν παρουσιάστηκε κάτι. Προς διερεύνηση ενος επεισόδιου που φέρεται να είχε κάνει 2 ώρες πριν έρθει στα εξωτερικά ιατρεία συζήτησα με τη διευθύντρια μου», ανέφερε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε πως μίλησε με τη μητέρα.
«Η κατηγορούμενη μου είπε πως ενώ κοιμόταν παρουσίασε κινήσεις άκρων, είχαν μελανιάσει ελαφρώς τα χείλη του και κράτησε περίπου πέντε λεπτά. Ανέφερε ότι υπήρχε και δεύτερο παρόμοιο επεισόδιο διάρκειας δύο δευτερολέπτων. Την ώρα του ύπνου μας είπε ότι αντιλήφθηκε το επεισόδιο», είπε ο μάρτυρας.
Πρόεδρος: Μιλήσατε με το παιδί;
Μάρτυρας: Συνήθως ρωτάμε το παιδί, αλλά δε θυμάμαι να σας πω.
Πρόεδρος: Συζητήσατε για εξετάσεις;
Μάρτυρας: Ναι. Ζητήσαμε μικροβιολογική εκτίμηση και καρδιολογική εκτίμηση, αλλά και μαγνητική εγκεφάλου. Μίλησα με την κ. Καρατζά την παιδοκαρδιολόγο και κλείσαμε ραντεβού για την επόμενη το πρωί. Ενημερώσαμε τη μητέρα και μας είπε ότι την είχε δει πριν κάποιες ημέρες, όταν την έστειλε η παιδίατρος. Την Πέμπτη 8/3 δεν είχα άλλη επαφή με το παιδί.
«Την επόμενη ημέρα, την Παρασκευή ήμουν στην ομάδα των γιατρών που έκαναν επίσκεψη στο παιδί και καταλήξαμε ότι μπορεί να πάει στο σπίτι. Λίγο αργότερα ένας νοσηλευτής ανέφερε πως η μητέρα του είπε πως το παιδί είχε κάνει εμετό. Πήγαν δύο άλλοι γιατροί να δουν, εγώ συνέχισα με την υπόλοιπη ομάδα στα αλλά δωμάτια. Έμαθα ότι αποφασίστηκε να μείνει το παιδί μέσα για παρακολούθηση», σημείωσε ο μάρτυρας.
Ο παιδίατρος εξέτασε την 9χρονη και το Σάββατο το πρωί, όπου το βρήκε ξαπλωμένο να παίζει με ένα τάμπλετ. «Εξέτασα τη μικρή. Είχα ενημερωθεί για κοιλιακό άλγος και εμετό. Δεν βρήκα κάτι, αλλά είχε κανονιστεί υπέρηχος κοιλιάς. Ρώτησα το παιδί αν θέλει να φάει και απάντησα θετικά. Κάναμε τον υπέρηχο και δε βρέθηκε κάτι, παρά μόνο ένα μη ειδικό εύρημα που συναντώνται συχνά σε παιδιά που περνούν μια ιωσούλα με κοιλιακό άλγος» είπε ο μάρτυρας.
Ο ίδιος εξέτασε το παιδί και το απόγευμα του Σαββάτου και το βρήκε σε καλή κατάσταση. «Ήταν μια χαρά το παιδί, είχε φάει ελαφρά. Κατά τις 10 το βράδυ με ενημέρωσαν ότι το παιδί ενώ κοιμόταν, ξύπνησα και παρουσίασε κοιλιακό άλγος με τάση για εμετό και βήχα. Είχε πτώση οξυγόνου. Του έβαλαν οξυγόνο και ανέβηκε αμέσως στο 98%, της έκαναν ένα κύκλο με εισπνεόμενα και έφυγε και ο βήχας. Ζήτησα να γίνει ακτινογραφία θώρακος. Ακροαστικά δεν είχε. Δώσαμε αντιβίωση γιατί σκέφτηκα ήταν κάποια εισρόφηση» εξήγησε ο παιδίατρος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο μάρτυρας διευκρίνισε πως επειδή είναι μεγάλη διαδικασία να βγει το παιδί από το νοσοκομείο για να την δει η παιδοκαρδιολόγος, μίλησε ξανά με την κ. Καρατζά, η οποία του επιβεβαίωσε τα λεγόμενα της μητέρας ότι είχε δει πράγματι το παιδί.
Πρόεδρος: Τι αιτιολογία μπορεί να έχουν οι σπασμοί;
Μάρτυρας: Πυρετός υψηλός, μια λοίμωξη, αλκοόλ, φάρμακα, επιληψία, όγκος στο κεφάλι, εγκεφαλικό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι.
Πρόεδρος: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας εμφανίζουν σπασμούς για συγκεκριμένους λόγους;
Μάρτυρας: Μπορεί για οποιοδήποτε από αυτούς τους λόγους.
Προεδρος: Πως αποτυπώνεται αυτό σε εξετάσεις;
Μάρτυρας: Αρχικά συχνά φαίνεται νωχελικό. Από τη νευρολογική εξέταση μπορεί να μη φανεί κάτι. Το εγκεφαλογραφημα θα έχει ευρήματα. Κι αν δε δείξει το πρώτο θα δείξει αυτό που γίνεται σε ύπνωση. Η εξέταση cpk δείχνει ευρήματα, ανεβαίνουν τα επίπεδα.
Πρόεδρος: Θα φαινόταν σε άλλη εξέταση;
Μάρτυρας: Σε μια μαγνητική εγκεφάλου ίσως υπάρχουν ευρήματα.
Σε ερώτηση της εισαγγελέως σχετικά με τη χορήγηση αντιβίωσης επειδή πιθανολογήθηκε η εισρόφηση, ο μάρτυρας απάντησε: «Ανάλογα με το μέγεθος της εισρόφησης μπορεί να φανεί σε εξετάσεις. Δεν διαπιστώθηκε εισρόφηση, πιθανολογήθηκε. Η αντιβίωση θέλει κάποιες ώρες για να κάνει επίπεδα. Η αύξηση της δράσης της είναι σταδιακή. Μια ήπια εισρόφηση μπορεί να μη φανεί ποτέ σε εξετάσεις ακόμα κι αν δεν χορηγηθεί αντιβίωση».
Νωρίτερα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του Αλέξη Κούγια και αποφάσισε ότι θα διαβιβαστεί το απόσπασμα της δήλωσης-μήνυσης στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη διερεύνηση τυχόν αυτεπαγγέλτως και μη διωκόμενων αδικημάτων από παρουσιαστές και συνεργάτες τους.
Έρευνα για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών Πισπιρίγκου – Δασκαλάκη
Παράλληλα, εντολή για την διενέργεια έρευνας σχετικά με τη δημοσιοποίηση σε λογαριασμό μέσου κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του εν διαστάσει συζύγου της Μάνου Δασκαλάκη, μέσα από τη δικαστική αίθουσα έδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Η Εισαγγελία έδωσε άμεσα παραγγελία στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον εντοπισμό των δραστών και την εφαρμογή της διαδικασία του Αυτοφώρου για κάθε υπαίτιο.
Πάτρα: Στο «μικροσκόπιο» το μήνυμα της κατηγορούμενης μητέρας
Ένα από τα μηνύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας λίγες εβδομάδες μετά τη σύλληψη της κατηγορούμενης αφορούσε σε επικοινωνία της με μια χαρτορίχτρα στην Πάτρα.
Το μήνυμα εστάλη μία ημέρα μετά την απόφαση του Μάνου Δασκαλάκη να φύγει από το σπίτι στις 15 Ιανουαρίου. Η κατηγορουμένη ενημέρωσε τη χαρτορίχτρα ότι έχει μαζέψει τα πράγματα του.