"Ο κακός χρόνος και ο αντικαπνιστικός νόμος"
"Ο κακός χρόνος και ο αντικαπνιστικός νόμος"

"Ο κακός χρόνος και ο αντικαπνιστικός νόμος"

Συνηθίζεται τις τελευταίες ημέρες του χρόνου οι εφημερίδες, περιοδικά, t.v.και λοιπά μέσα μαζικής ενημέρωσης να παρουσιάζουν την ανασκόπηση των σημαντικότερων γεγονότων της χρονιάς που πέρασε, ως ένα ειδησεογραφικό απολογισμό έργου της ελληνικής αλλά και της διεθνούς επικαιρότητας.

Σκοπός του σημερινού σχολίου δεν είναι η ανασκόπηση των γεγονότων του περασμένου χρόνου, αλλά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το τελικό αποτύπωμα που άφησε στην μνήμη μας στο πέρασμά του.

Στην αρχή του χρόνου και την ώρα που η μάχη με την πανδημία του κορονοϊού έφτανε στο τέλος της, ένας πραγματικός πόλεμος ξεκίνησε στην Ευρώπη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022.

Ξεφυλλίζοντας τον χρόνο που άφησαμε πίσω μας δεν πρόκειται να δούμε πολλά γεγονότα θετικά που μας έκαναν να γελάσουμε και να αναθαρρήσουμε, άλλωστε πως θα μπορούσε να συμβεί αφού η χρονιά με πόλεμο ξεκίνησε και με πόλεμο τελείωσε.

Η ενεργειακή κρίση με όλα τα παράγωγα της ακρίβεια, πληθωρισμός, αισχροκέρδειά, πλημμύρισαν την Ελλάδα την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.

Όμως δεν ήταν μόνο αυτά τα πρώτα και μοναδικά κακά, υπήρξαν και άλλα  σοβαρά προβλήματα κοινωνικά, με εγκληματικά χαρακτηριστικά που συγκίνησαν και προβλημάτισαν την κοινή γνώμη που εκδηλώθηκαν στην Ελλάδα το έτος  2022.

Από πού να αρχίσουμε την αναφορά των περιστατικών που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία .

Από την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου με τα τρία νεκρά παιδιά της που ακόμη συνεχίζεται;

Τις 17 γυναικοκτονίες με τα πολυάριθμα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας;

Την κόλαση που έζησε η 12χρονη στον Κολωνό από τους βιασμούς του Μίχου και των συνεργών του που συγκλόνισε το πανελλήνιο;

Το 2022 ζήσαμε και άλλα απίστευτα γεγονότα από το δικαστικό δελτίο όπως παιδοκτονίες, δολοφονίες, βιασμούς, κακοποιήσεις ανηλίκων και πολλά άλλα.

Πάντα υπήρχαν περιστατικά εγκληματικότητας στην Ελλάδα τα ίδια πολλές φορές ακόμη και χειρότερα, όμως το 2022 η εγκληματικότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ήταν θέμα που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις και αντιπαραθέσεις που κρατούν μέχρι και σήμερα.

Το σκάνδαλο με τις μίζες από το Κατάρ ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων με πρωταγωνιστή την Εύα Καϊλή, συνετάραξε την κοινή γνώμη και προκάλεσε τριγμούς στο ελληνικό και ευρωπαϊκό πολιτικό στερέωμα.

Ένα διαφορετικό περιστατικό λίγο πριν το τέλος του χρόνου που φαινομενικά μπορεί να θεωρηθεί ασήμαντο, έφερε στο προσκήνιο ένα άλλο διαχρονικό πρόβλημα με την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους.

Ξεκίνησε μεγάλη συζήτηση από την ανάρτηση του υπουργού υγείας Θάνου Πλεύρη στα social media με τη φωτογραφία του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη που κάπνιζε τσιγάρο στα μπουζούκια.

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε κάτι ιδιαίτερα μεμπτό και ότι ο ηθοποιός κάπνιζε όπως καπνίζουν όλοι στα μπουζούκια .

Το θέμα που  προκύπτει δεν είναι μόνο τι έκανε ο ηθοποιός, αλλά για όλους εκείνους που συστηματικά συνεχίζουν να καπνίζουν στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Η πρώτη προσπάθεια για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ξεκίνησε το 2010, όμως το μέτρο στη συνέχεια ατόνησε, οι έλεγχοι των αστυνομικών αρχών ήταν ανεπαρκείς και όλοι συνέχιζαν να καπνίζουν παντού χωρίς κανένα πρόβλημα.

Το 2019 αμέσως μετά την ανάληψη καθηκόντων της Νέας Δημοκρατίας για πρώτη φορά αντιμετωπίστηκε  με σοβαρότητα το θέμα.

Μέσα σε λίγο χρόνο ο νόμος εφαρμόστηκε με απόλυτη επιτυχία παντού σε δημόσιες υπηρεσίες, ταβέρνες, εστιατόρια, καφετέριες και σε συντριπτική πλειονότητα όλων των δημόσιων χώρων.

Ελάχιστες εξαιρέσεις αποτελούσαν πάντα τα μπάρ, ορισμένα περιφερειακά καφενεία και στα μπουζούκια.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων οι έλεγχοι του καπνίσματος σταμάτησαν και ο νόμος μπήκε στο συρτάρι.

Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτούμε όλοι σε αυτή τη χώρα.

Δεν είναι μόνο θέμα παράβασης του νόμου, είναι θέμα συμπεριφοράς, νοοτροπίας και σεβασμού της δημόσιας υγείας.

Δεν είναι μόνο θέμα των ελέγχων και δεν είναι δυνατόν σε κάθε μας κίνηση να χρειάζεται ένας αστυνομικός δίπλα μας και πόσο μάλλον στην διασκέδαση μας.

Σε πολλά θέματα είμαστε οι Έλληνες πολύ πίσω από τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο.

Σε πολλά πράγματα γινόμαστε έξαλλοι απέναντι στο κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις και για όλα τα κακά που γίνονται στην Ελλάδα πάντα φταίνε οι άλλοι και ποτέ δεν φταίμε εμείς.

Με όλα αυτά που συνέβησαν το έτος 2022 όπου αλλού αλλά κυρίως στην Ελλάδα δεν φταίει μόνο ο πόλεμος, ούτε ο κακός χρόνος, ούτε στην απαγόρευση καπνίσματος , ο αντικαπνιστικός νόμος.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185