Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Ένας χώρος όπου «αφιερώνουμε» 3 χρόνια από τη ζωή μας – Εντυπωσιακά στοιχεία
Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Ένας χώρος όπου «αφιερώνουμε» 3 χρόνια από τη ζωή μας – Εντυπωσιακά στοιχεία

Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας: Ένας χώρος όπου «αφιερώνουμε» 3 χρόνια από τη ζωή μας – Εντυπωσιακά στοιχεία

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Νοεμβρίου. Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από συναφείς κλάδους.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Τουαλέτας είναι η ενημέρωση του κοινού για το δικαίωμα του σε ένα καλύτερο περιβάλλον στις τουαλέτες και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών, αλλά και η υποχρέωσή του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή τους.

Μάλιστα, η ιστοσελίδα sansimera.gr, συγκέντρωσε και παρουσιάζει επτά ενδιαφέροντα στοιχεία για τις τουαλέτες.

Τα στατιστικά Στοιχεία

Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές το χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα!
2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ’ ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
Η τουαλέτα παραμένει θέμα – ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.

Περισσότεροι άνθρωποι έχουν κινητό, παρά πρόσβαση σε τουαλέτες

Ακόμα ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως μια πρόσφατη μελέτη του ΟΗΕ αποκάλυψε ένα σοκαριστικό στατιστικό στοιχείο: περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα παρά σε τουαλέτες.

Από τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, έξι δισεκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε κινητές συσκευές και μόνο 4,5 δισεκατομμύρια του συνολικού πληθυσμού του κόσμου έχουν πρόσβαση σε τουαλέτες.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αποτελεί ωστόσο ένα σοβαρό πρόβλημα με καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία, την εκπαίδευση και την ευημερία των κατοίκων της Γης. Η «σιωπηλή» κρίση υγιεινής είναι μια ωρολογιακή βόμβα που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Yπολογίζεται ότι 1.000 παιδιά την ημέρα πεθαίνουν από διάρροια που συνδέεται με το μη ασφαλές νερό, την αποχέτευση και την κακή υγιεινή, ενώ μέχρι το 2030, 1,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να στερούνται εγκαταστάσεις για να πλένουν τα χέρια τους στο σπίτι, εάν τα πράγματα δεν αλλάξουν άμεσα.

Η βελτίωση των συνθηκών θα μπορούσε να σώσει τη ζωή περισσότερων από 200.000 παιδιών στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι χώρες όπου οι τουαλέτες είναι… είδος πολυτελείας είναι οι ίδιες χώρες που καταγράφουν τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών, όπως επίσης υψηλά επίπεδα υποσιτισμού και φτώχειας και μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες.

Η ημέρα αυτή εγκαινιάζει διάλογο για τις συνθήκες υγιεινής και τους ανθρώπους που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλώς διαχειριζόμενες εγκαταστάσεις υγιεινής. Απώτερος σκοπός, η ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και την επίτευξη του Στόχου 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης: αποχέτευση και νερό για όλους έως το 2030.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Περίεργα - Παράξενα - Τελευταία Νέα
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185