ΚΙΝΑΛ: Καμία αναβολή στις εκλογές, λένε τα επιτελεία Παπανδρέου – Λοβέρδου
Η «μάχη» στην ΚΟ για το ποιος εκπροσωπεί τη Γεννηματά
Ο θάνατος της Φώφης Γεννηματά συγκλόνισε το πανελλήνιο και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής που είπαν το τελευταίο αντίο στην πρόεδρο του κόμματος την Τετάρτη.
Το σοκ της είδησης πάγωσε τις διαδικασίες ανάμεσα στους υποψηφίους για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ τα προηγούμενα 24ωρα. Σταδιακά, ωστόσο, τα πράγματα αρχίζουν να κινούνται ξανά, με φόντο τις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.
Από αύριο και κυρίως από τη Δευτέρα θα αρχίσουν να «ζεσταίνονται» ξανά οι μηχανές των 6 υποψηφίων υπό τα νέα δεδομένα, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Δεν συζητούν αναβολή εκλογών: Κανονικά 5 και 12 Δεκεμβρίου
Η ημερομηνία των εκλογών δεν φαίνεται να είναι υπό διαπραγμάτευση. Είναι κάτι που δεν το θέλουν ούτε από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, ούτε από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου ώστε να μην χαθεί το θετικό momentum που αναμφίβολα έχει δημιουργηθεί στην κοινωνία το τελευταίο διάστημα.
Μάλιστα, όπως πληροφορείται το iefimerida.gr έγινε μια σχετική συζήτηση μεταξύ του Γιάννη Παναγόπουλου εκ μέρους του επιτελείου Παπανδρέου με τον Ανδρέα Λοβέρδο και διεφάνη ότι κανένα από τα δύο «στρατόπεδα» δεν επιθυμεί αναβολή.
Πηγές από το περιβάλλον Παπανδρέου, επισημαίνουν ότι και η ίδια η Φώφη Γεννηματά το είχε διαμηνύσει μιλώντας σε συνεργάτες της: «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε. Με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες», είχε πει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Καθαρό «όχι» σε οποιοδήποτε σενάριο αναβολής λέει και η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου.«Καμία αναβολή. Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί, τώρα είναι ακόμη πιο πιεστικό να εκλεγεί νέα ηγεσία», λένε συνεργάτες του βουλευτή και υποψήφιου για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.
Από το επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη σημειώνουν: «Αν τεθεί κάποιο αίτημα θα συζητηθεί στην επιτροπή (την ΕΔΕΚΑΠ) που είναι επιφορτισμένη με το διαδικαστικό και οργανωτικό κομμάτι. Βασική μας προτεραιότητα είναι να διεξαχθεί μια πολιτική διαδικασία με διαφάνεια και μαζική συμμετοχή».Το βέβαιο είναι ότι το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών της 5ης Δεκεμβρίου.
Από την άλλη πλευρά, συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη συζητούσαν χθες ζήτημα αναβολής των εσωκομματικών εκλογών. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από το επιτελείο του, ο Παύλος Χρηστίδης έχει γίνει δέκτης πιέσεων από κομματικά στελέχη, ανά την Ελλάδα, να πάρει παράταση η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, λόγω του συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί, μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Ωστόσο ο ίδιος ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος δεν ανοίγει ακόμα τα χαρτιά του και αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του το επόμενο διάστημα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για τη μάχη της διαδοχής στο ΚΙΝΑΛ ο Π. Χρηστίδης σχολίασε: «Δεν μπορώ να αποστασιοποιηθώ από την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, οι σκέψεις μου είναι στην οικογένειά της, στους φίλους και τους συνεργάτες της, έχουν αλλάξει πολλά από τα δεδομένα και στο επόμενο διάστημα θα πρέπει να τα δούμε. Σε μια δυο μέρες θα ξανασυζητήσουμε για τη διαδικασία».
Η επόμενη μάχη μεταφέρεται στην ΚΟ
Φαίνεται ότι η επόμενη «μάχη» θα μεταφερθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ με αντικείμενο όχι το εάν θα εκλεγεί νέος πρόεδρος της ΚΟ (αυτή η συζήτηση φαίνεται ότι ξεπεράστηκε καθώς κανείς δεν κρίνει σκόπιμο κάτι τέτοιο για τις 40 ημέρες που υπολείπονται) αλλά για το ποιος εκπροσωπεί την εκλιπούσα Γεννηματά.
Εδώ ο κανονισμός της Βουλής γίνεται πεδίο ερμηνείας από τα επιτελεία.
Το άρθρο 17 του κανονισμού της Βουλής προβλέπει ότι «οι κοινοβουλευτικές ομάδες εκπροσωπούνται από τους προέδρους τους» οι οποίοι «μπορούν να ορίσουν, με ενυπόγραφη δήλωσή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής έως δύο αναπληρωτές-εκπροσώπους της ΚΟ οι οποίοι τους αναπληρώνουν σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας». Δεν αναφέρει κάτι για περίπτωση εκδημίας. Το 1996 ο Κώστας Σημίτης αναδείχθηκε πρόεδρος της ΚΟ και πρωθυπουργός μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το Ωνάσειο, ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, τότε ήταν κυβερνών κόμμα, οπότε πρωθυπουργός έπρεπε να γίνει πρόεδρος της Κ.Ο.
Επιτελείο Λοβέρδου: Σκανδαλίδης-Κατρίνης αντικαθιστούν τη Γεννηματά
Από την πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου διαμηνύουν ότι οι ορισθέντες από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, αντικαθιστούν την πρόεδρο στη Βουλή, ακόμη και σε συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών, όπως συμβαίνει και στο κόμμα με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Μανώλη Χριστοδουλάκη.
«Να τηρηθεί το καταστατικό και η πρόνοια Γεννηματά που όρισε τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους» σημειώνουν συνεργάτες του Α. Λοβέρδου, και προσθέτουν: «Οποιος θεωρεί ότι δεν του αρέσει ο κανονισμός της Βουλής ή ότι δεν του κάνουν οι κ.κ. Σκανδαλίδης και Κατρίνης να βγει και να το πει ανοικτά, να το τεκμηριώσει και να αναλάβει την ευθύνη». Στο ερώτημα εάν θα τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία στην ΚΟ, απαντούν πως μεσολαβούν αρκετά στάδια μέχρι εκεί.
Επιτελείο Παπανδρέου: Ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Κεγκέρογλου είναι αρμόδιος
Στο επιτελείο Παπανδρέου έχουν διαφορετική ανάγνωση ως προς το ποιος εκπροσωπεί την εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά στη Βουλή.
«Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι αυτός που έχει ρόλο για τα τεκταινόμενα. Είναι το μοναδικό εκλεγμένο όργανο» λένε συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, προσθέτοντας ότι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι διορίζονται και αλλάζουν (όπως συνέβη τον περασμένο Ιανουάριο, με την αντικατάσταση Λοβέρδου από τον Κατρίνη με απόφαση της Φώφης Γεννηματά) και επί της ουσίας λειτουργούν ως «εκπρόσωποι Τύπου» του κόμματος στις συνεδριάσεις.
Κατά το επιτελείο Παπανδρέου, ο γραμματέας της ΚΟ στη Βουλή είναι ισοδύναμος με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ στο κόμμα. Σημειώνουν, επίσης, ότι ο Βασίλης Κεγκέρογλου είχε εκλεγεί γραμματέας της ΚΟ σε «νεκρό πολιτικά χρόνο» από όλους τους βουλευτές, ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί «φιλοπαπανδρεϊκός». Καταληκτικά καταλογίζουν «άγνοια του κανονισμού της Βουλής» όσους θέτουν θέμα εκπροσώπησης από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και εμμένουν στο πρόσωπο του γραμματέα της ΚΟ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2019 η Φώφη Γεννηματά αφού είχε ορίσει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και αντιπρόεδρο της Βουλής (Οδ. Κωνσταντινόπουλο) είχε προτείνει να συνεχίσει να είναι γραμματέας ΚΟ ο Βασ. Κεγκέρογλου και το δέχθηκαν άπαντες «δια βοής» χωρίς να στηθούν κάλπες.
Επιτελείο Ανδρουλάκη: Αυτονόητη συναίνεση για μεταβατική εκπροσώπηση στην ΚΟ
Στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη, προτάσσουν την ανάγκη ενωτικών διαδικασιών και concensus για μεταβατική εκπροσώπηση.
«Στο πνεύμα της ενότητας δεν επιθυμούμε διαδικασίες που θα τραυματίσουν την ΚΟ. Επομένως, θεωρούμε αυτονόητο να επιτευχθεί απ' όλα ανεξαιρέτως τα μέρη συναίνεση και ομοφωνία για μεταβατική εκπροσώπηση μέχρι τα μέλη και οι πολίτες να αποφασίσουν με την ψηφο τους την ηγεσία της παράταξης» διαμηνύουν. Διευκρινίζουν δε πως δεν χρειάζεται να γίνουν εκλογές αλλά η μεταβατική εκπροσώπηση να γίνει «ενωτικά και θεσμικά».
Από την πλευρά του Χάρη Καστανίδη δεν σχολιάζουν τα περί αναβολής, ενώ ως προς το θέμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φαίνεται να προκρίνεται τόσο θεσμικά όσο και ηθικά, έναντι της επιλογής Γεννηματά, η πρόβλεψη του καταστατικού για εκπροσώπηση από τον α' κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο.
Στο επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου αποφεύγουν να μπουν σε σχετικές συζητήσεις. Εργάζονται με το χρονοδιάγραμμα που έχει εκπονηθεί για εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ ως προς το θέμα της ΚΟ, δεδομένου ότι ο ίδιος δεν είναι βουλευτής, δεν παίρνουν θέση.