Η ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους σεισμόπληκτους
Η ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους σεισμόπληκτους

Η ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους σεισμόπληκτους

Ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Δήμου Μινώα Πεδιάδας "Η Ελπίδα", μέσω ανακοίνωσής του γνωστοποίησε τους τρόπους που μπορείς να βοηθήσει ο οποιοσδήποτε επιθυμεί, κάποιον συμπολίτη του. 

Αναλυτικά:

Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις ενεργά!

➡️ Γίνε μέλος σε μια από τις παρακάτω ομάδες και στήριξε τον τόπο μας. Επικοινώνησε με ένα από τους συντονιστές και μπες στην ομάδα που επιθυμείς!

➡️ Επίσης μπορείς να εγγραφείς μέλος του συλλόγου επικοινωνώντας με ένα από τους παρακάτω συντονιστές.
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

✅ 1. Ανασυγκρότηση χωροταξικού & πολεοδομικού σχεδιασμού.
( συντονιστής Κατσαπρακάκης Δημήτρης τηλ 6977786915)
*καταγραφή επικίνδυνων κτιρίων -υποστήριξη πολιτών
Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Γαρεφαλάκη Αλέξανδρο στο τηλ 6973013769

✅ 2. Διερεύνηση & διεκπεραίωση οικονομικής υποστήριξης σεισμοπαθών
( συντονιστής Χανιαλάκης Νικόλαος τηλ. 6978488136)

✅ 3. Γραμματειακή υποστήριξη/μητρώο εθελοντών
( συντονιστής Γκαντάτσιος Κώστας τηλ. 6945708051)

✅ 4. Νομική υποστήριξη
*επεξήγηση ΦΕΚ και νομολογίας
( συντονίστρια Παπαδάκη Μαρια τηλ. 6986042455)

✅ 5. Σχεδιασμός & προβολή συλλόγου
( συντονίστρια Καλαθάκη Μαρία τηλ. 6942985001)
-ενημέρωση ιστοσελίδας
– ΜΜΕ

✅ 6.Στήριξη επαγγελματιών & εργαζομένων
( συντονιστής Μιχαλάκης Μαρίνος τηλ. 6945900904)
*αναστολές εργαζομένων-απολεσθέντα κέρδη επιχειρήσεων – στέγαση επιχειρήσεων

✅ 7. Εκπαιδευτικά ζητήματα
( συντονίστρια Χαραλαμπάκη Μαρία τηλ. 6977226114)
* στέγαση -ασφάλεια μαθητών

✅ 8. Διαχείριση θεμάτων καθημερινότητας
( συντονιστής Κοκολάκης Μάρκος τηλ 6972163380)
*συλλογή μπαζών, τζαμιών και ότι άλλο εμποδίζει την απρόσκοπτη μετακίνηση του κόσμου

✅ 9. Μέριμνα στέγασης σεισμοπλήκτων πολιτών
Δημοτική Ενότητα Αρκαλοχωρίου ( συντονίστρια Τερζάκη Μαρία τηλ. 6977031305)
Δημοτική Ενότητα Καστελλίου
( συντονίστρια Σκουλούδη Μαρία τηλ. 6972214009)
Δημοτική Ενότητα Θραψανού ( συντονιστής Καλογερίδης Γρηγόρης τηλ. 6973040672)

✅ 10. Συνοχής & κοινωνικής αλληλεγγύης
( συντονίστρια Κεγκερογλου Χρυσούλα τηλ. 6997815751)

✅ 11.Συντονισμός εθελοντικών δράσεων & ομάδων
( συντονιστής Αλεξάκης Γιώργος τηλ. 6937005703)

Κόστος εγγραφής στο σύλλογο: 5 Ευρώ

Ο βασικός σκοπός του Συλλόγου είναι η καταγραφή και η αποκατάσταση των επιπτώσεων της από 4 η Ιουνίου 2021 σεισμικής δραστηριότητας, που οδήγησε στο σεισμό της 27 ης Σεπτεμβρίου του έτους 2021, του σεισμού αυτού καθ’ αυτού αλλά και
της μετασεισμικής δραστηριότητας, που πλήττουν την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ- Η ΕΛΠΙΔΑ» επιδιώκει να αποτελέσει μια κυψέλη παραγωγής ιδεών,
δράσης, κοινωνικού οφέλους, αισθήματος αλληλεγγύης των πολιτών και εθελοντισμού.

Αναλυτικότερα ο σύλλογος θα ασχοληθεί με :

 Να διατηρηθεί ο κοινωνικός ιστός της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας με τη δημιουργία κινήτρων επιστροφής και παραμονής των κατοίκων των πληγείσων περιοχών.

 Να καλλιεργεί την αλληλεγγύη και την συνεργασία: α) μεταξύ των μελών του συλλόγου β) μεταξύ άλλων παρεμφερών συλλόγων και γ) με μορφωτικούς, φιλανθρωπικούς, πολιτιστικούς συλλόγους και κινήσεις.

 Να μεριμνά για την προστασία και την επαγγελματική απασχόληση του
πληθυσμού, διεκδικώντας παντός είδους βοηθήματα, ενισχύσεις,
δανειοδοτήσεις με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε επαγγελματίες και
επιχειρήσεις που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας, να αναζητεί και να ενημερώνει για προγράμματα εγχώρια και ευρωπαϊκά που έχουν σχέση με απασχόληση εν γένει ή επιχειρηματική δραστηριότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη στις πληγείσες περιοχές.

 Να διαχειρίζεται προς όφελος των σεισμοπαθών τα χρηματικά ποσά που θα κατατίθενται σε λογαριασμό του Συλλόγου που θα ανοιχθεί και τα οποία ποσά θα προέρχονται από δωρεές, χορηγίες, κρατικές ενισχύσεις ή ενισχύσεις προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να αναζητεί εν γένει πόρους που καταβάλλονται στην Περιφέρεια Ηρακλείου ή στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, ως θεσμικούς φορείς με σκοπό την αποκατάσταση των επιπτώσεων του σεισμού της 27 ης Σεπτεμβρίου 2021 και την ανακούφιση των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, να επιδιώκει και να μεριμνά για την καταβολή των πόρων αυτών στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας κατ’ αναλογία της βαρύτητας των
επιπτώσεων του σεισμού.

 Να αναζητεί πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ταμείο ανασυγκρότησης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λ.π.), να αναζητεί και να μετέχει (εφόσον του επιτρέπει η νομική του υπόσταση) σε
ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με αποκατάσταση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών ή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ή εφόσον δεν μπορεί ο ίδιος (σύλλογος) να συνεργάζεται με κρατικούς και τοπικούς φορείς σε επίπεδο υποδείξεως προγραμμάτων αναλήψεως πρωτοβουλιών, επίβλεψης για την πορεία υλοποίησής τους.

 Να παρεμβαίνει με προτάσεις και να συμμετέχει σε διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς του οικισμού και να υποβάλει εισηγήσεις στα αρμόδια υπουργεία για αναμόρφωση των ισχυουσών αντιστοίχων νομοθετικών ρυθμίσεων, όπου και όταν αυτό
απαιτείται.

 Να δημιουργηθεί μια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης που θα έχει ως στόχο την κατάρτιση ολοκληρωμένης τεχνικής και οικονομικής πρότασης για το σχεδιασμό του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής. Για το σκοπό αυτό η ομάδα θα στελεχωθεί κατά κύριο λόγο από εθελοντές επαρκείς σε αριθμό και ειδικότητες, με αποδεδειγμένη γνώση και εμπειρία επί του
αντικειμένου της Επιτροπής, και θα υποστηριχθεί και από πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλλουν σε ιδέες και υποδείξεις, οι οποίοι θα αναλάβουν ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, τα ακόλουθα έργα, που σε πρώτη και κύρια φάση αφορούν στο Αρκαλοχώρι:

α. Την πολεοδομική και ρυμοτομική σχεδίαση του Αρκαλοχωρίου, με στόχευση στην ενσωμάτωση νέων συνοικιών προκειμένου να υποδεχθούν τη μεταφορά στον πολεοδομικό ιστό της πόλης οικισμών που χρήζουν εκκένωσης αλλά και να
υποστηρίξουν την αναμενόμενη αύξηση του πληθυσμού τα επόμενα χρόνια με δεδομένη τη λειτουργία του νέου αεροδρομίου Καστελίου, τον εμπλουτισμό ειδικά του κέντρου της πόλης, και όχι μόνο, σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, πλατειών, πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και εν γένει χώρων αναψυχής, τη διάνοιξη νέων οδών και τη δια πλάτυνση υφιστάμενων, την ενίσχυση του εμπορικού προϊόντος της περιοχής μέσω της σχεδίασης οριοθετημένων εμπορικών ζωνών, κλειστών και ανοικτών, με μέτρα ανάδειξης και υποστήριξής
τους, την κατασκευή κυρίως υπόγειων χώρων στάθμευσης επαρκούς χωρητικότητας, ώστε να αποφευχθεί η κατάληψη υπέργειων χώρων κλπ.

β. Την υιοθέτηση ενιαίας αρχιτεκτονικής τεχνοτροπίας, αναφορικά με τις προσόψεις, τα υλικά και τον όγκο των νέων κτηρίων, η οποία θα είναι υποχρεωτική για όλα τα νέα ή ανακαινιζόμενα κτήρια στο κέντρο της πόλης και για όλες τις νέες συνοικίες της.

γ. Την αρχιτεκτονική σχεδίαση του φωτισμού της πόλης, ειδικότερα του κέντρου της (οδοί, πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι).

δ. Την καταγραφή, τη χωροθέτηση και τη καταγραφή των βασικών προδιαγραφών νέων χώρων πολιτισμικού χαρακτήρα, όπως κλειστό δημοτικό θέατρο και κινηματογράφο, μουσείο αρχαιολογικό, λαογραφικό κλπ, όπως και την αναστήλωση των μνημείων της πόλης που επλήγησαν ή καταστράφηκαν ολοσχερώς από τους σεισμούς.

ε. Την ανάπτυξη και ενσωμάτωση νέων έξυπνων υποδομών που αφορούν στην κατανάλωση και διαχείριση ενέργειας στην πόλη, στη διαχείριση των απορριμμάτων και στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Τέτοιες μπορεί να είναι η ανάπτυξη δικτύου τηλεκλιματισμού συνδυαζόμενο με μονάδα συμπαραγωγής βιοαερίου, δίκτυο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, κεντρικό σύστημα διαχείρισης της λειτουργίας του δημοτικού φωτισμού, διαχείριση συλλογής οργανικών αποβλήτων για παραγωγή βιοαερίου, κατασκευές αισθητικής κάλυψης των κάδων απορριμμάτων κλπ.

στ. Την ενεργοποίηση της επιτροπής σε πολιτικό, διοικητικό και συμβουλευτικό επίπεδο, με την επαρκή τεκμηρίωση και εκπροσώπηση του φορέα σε όργανα και φορείς, για τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων προς την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων δράσεων.

ζ. Την ενημέρωση της τοπικής Κοινωνίας για όλα τα νέα σχεδιαζόμενα έργα, μέσα από παρουσιάσεις ανοιχτής προσέλευσης του κοινού, ηλεκτρονικές ημερίδες κλπ.

Το πεδίο δραστηριοποίησης της Επιτροπής επεκτείνεται σε κάθε τομέα που δύναται να συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης, στη στήριξη της τοπικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου. Κάποιες από τις ανωτέρω δράσεις δύνανται να επεκταθούν, εφόσον τούτο κριθεί σκόπιμο, και σε άλλους σεισμόπληκτους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής, επιπροσθέτως του Αρκαλοχωρίου.

 Η συνεργασία και η υποβοήθηση του τοπικού συμβουλίου σε κάθε ενέργεια
που έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την αποκατάσταση των προβλημάτων που
δημιούργησε ο σεισμός.
 Η παροχή κάθε είδους ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλους όσους έχουν
ανάγκη σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο. Για τον σκοπό αυτό, θα
συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης
 Η συγκέντρωση χρημάτων από δωρεές φυσικών και νομικών προσώπων από
την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα οποία θα διατίθενται ύστερα από απόφαση
του Δ.Σ. για την παροχή βοήθειας προς τους σεισμοπαθείς και την
χρηματοδότηση έργων κοινής ωφέλειας στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας κατ’
αναλογία της βαρύτητας των επιπτώσεων του σεισμού .
4
 Η ενημέρωση των πολιτών των πληγεισών περιοχών, άσχετα με τον τόπο της
μόνιμης κατοικίας τους, για θέματα που έχουν να κάνουν με τα προβλήματα
που δημιούργησε ο σεισμός και με τις διαδικασίες επισκευής και
ανακατασκευής των σπιτιών τους.
 Τον συντονισμό και την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης όλων των
δημόσιων εξαγγελιών για παροχή μεγάλης έκτασης βοήθειας (ανακατασκευή
του σχολείου, της εκκλησίας κλπ) και κοινόχρηστων δημοσίων χώρων.
 Να συντονίζει ομάδες εθελοντών σε συνεργασία με το τοπικό Συμβούλιο.
 Να οργανώνει εκδηλώσεις με σκοπό την ενίσχυση των σεισμοπαθών.
 Να οργανώνονται εκδηλώσεις σε συνεργασία με επιστημονικές ομάδες, ως
προς την πρόληψη και την εκπαίδευση του πληθυσμού της περιοχής.
 Να ορίζει και συντονίζει εξειδικευμένες ομάδες εργασίας.
 Να μπορεί να προσφύγει σε οιοδήποτε δικαστήριο (πολιτικό, ποινικό,
διοικητικό, ευρωπαϊκό κτλ) και σε οιαδήποτε βαθμίδα, έπειτα από την έγκριση
της Γ.Σ.
Η πραγματοποίηση των σκοπών του συλλόγου θα γίνεται με κάθε πρόσφορο, νόμιμο μέσο, με παραστάσεις σε αρχές, ιδίως με διαλέξεις, μελέτες, δημοσιεύσεις, κυκλοφορία ενημερωτικών δελτίων, μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα