Η Ευρωπαϊκή συμφωνία και ο Ρωσικός χειμώνας – Σχόλιο Μαρίνου Παττακού
Βαρύς και δύσκολος Ρωσικός χειμώνας αναμένεται να επικρατήσει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από μια πιθανή πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία κατά την προσεχή χειμερινή περίοδο.
Αγώνα δρόμου για τον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων που θα προκύψουν εν ‘όψει του δύσκολου χειμώνα, που οδήγησε τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καταλήξουν σε πολιτική συμφωνία για την μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου της τάξης του 15% για τους επόμενους οκτώ μήνες.
Το μέτρο αυτό κρίθηκε αναγκαίο αφενός μεν για τον περιορισμό της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο και αφετέρου από την εξοικονόμηση ποσοτήτων από χώρες με μικρότερη εξάρτηση από την Ρωσία, να ενισχυθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ μεγαλύτερη, όπως η Γερμανία.
Η απόφαση που ανακοίνωσε η Κομισιόν είναι δύσκολη στην εφαρμογή της γιατί σε κάθε χώρα η κατάσταση είναι διαφορετική όμως κρίθηκε αναγκαία, για να σταλεί μήνυμα στον Πούτιν ότι οι Ευρωπαίοι ακόμα και στα δύσκολα ζητήματα παραμένουν ενωμένοι, σταθεροί και αταλάντευτοι απέναντι στην βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η ληφθείσα ευρωπαϊκή συμφωνία έχει πολλές εξαιρέσεις γιατί υπολογίζονται οι ιδιαιτερότητες κάθε χώρας, μετατρέποντας την απόφαση σε οικειοθελή μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, η οποία μπορεί να καταστεί δεσμευτική μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Η μείωση θα πρέπει να επιτευχθεί την περίοδο από 1 Αυγούστου 2022 μέχρι την 31 Μαρτίου 2023 και θα υπολογιστεί με βάση τον μέσο όρο κατανάλωσης κάθε χώρας.
Επειδή είναι βέβαιο ότι η μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο δεν αποτελεί λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή γραμμή για την αντιμετώπιση του.
Πρωτοβουλίες για την ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας που ενισχύει τη χάραξη της ενιαίας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής , έχει αναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που η Ελλάδα δύναται να παίξει την κρίσιμη αυτή περίοδο, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν που αναλύει την ελληνική πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ενόψει του επερχόμενου χειμώνα.
Την περασμένη εβδομάδα είχε επαφές με τον εμίρη του Κατάρ για σύσφιξη των διμερών σχέσεων στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και αποδέχθηκε την πρόσκλησή του να ανταλλάξουν εκατέρωθεν επισκέψεις για το αναφερόμενο θέμα.
Συναντήθηκε με τον πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας Μοχαμάντ Μπίν αναδεικνύοντας την σημασία του έργου επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων , που θα συνδέει Ασία και Ευρώπη μέσω Ελλάδος και Σαουδικής Αραβίας.
Συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύων χωρών στον τομέα της πράσινης ενέργειας και υπεγράφησαν πάνω από 20 συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας για την ενεργειακή θωράκιση της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Μέχρι όμως να γίνουν πράξη οι παραπάνω συμφωνίες και με δεδομένο ότι η απόφαση της Ε.Ε. για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου δεν πρόκειται να δώσει λύση οριστική στο ενεργειακό πρόβλημα, η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να περιμένουν με ευχές, προσευχές και σταυρωμένα τα χέρια.
Η μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο θα πρέπει να καλυφθεί από άλλες μορφές ενέργειας.
Όμως επειδή οι περιβαλλοντικές πηγές είναι μακριά ακόμη έστω και αν είναι η καλύτερη λύση, επιβάλλεται υποχρεωτικά η επιστροφή για ένα μικρό χρονικό διάστημα στις ρυπογόνες μορφές ενέργειας, λιγνίτη, άνθρακα, ακόμη και μαζούτ.
Διαφορετικά εκείνο που απομένει για την Ευρώπη εκτός από την απόφαση για την μείωση εξάρτησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είναι να επιδιώξει την μείωση της εξάρτησης, και της επιρροής της από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας διαμεσολαβητικό ρόλο χρησιμοποιώντας την οικονομική και γεωπολιτική της ισχύ, προκειμένου να υπάρξει τερματισμός του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.