Κρίσιμη συνεδρίαση από την Ιερά Σύνοδο - Το "αύριο" της Κρητικής Εκκλησίας
Κρίσιμη συνεδρίαση από την Ιερά Σύνοδο - Το "αύριο" της Κρητικής Εκκλησίας

Κρίσιμη συνεδρίαση από την Ιερά Σύνοδο – Το "αύριο" της Κρητικής Εκκλησίας

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Διαφωνίες στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης που συνεδριάζει αυτή την ώρα με ζητούμενο τη λήψη απόφασης ως προς το αύριο της Κρητικής Εκκλησίας λόγω της παρατεταμένης ασθένειας του Αρχιεπισκόπου κ. Ειρηναίου.

Διχασμένοι εμφανίζονται τόσο οι Κρητικοί Ιεράρχες όσοι και οι γιατροί που κλήθηκαν να αποφανθούν ως προς το εάν μπορεί ο Σεβασμιώτατος να ασκήσει τα καθήκοντα του.

Κάποιοι εκ των γιατρών, σύμφωνα με πληροφορίες του Newshub.gr, ναι μεν αναγνωρίζουν πως δεν υπάρχει βελτίωση στην κατάσταση του Αρχιεπισκόπου αλλά δεν θέλουν κιόλας να συναινέσουν στο να παυθεί από τη θέση του με τη δική τους υπογραφή.

Και μερίδα Μητροπολιτών διαφωνεί με τη διαδικασία που ξεκίνησε με εμπολοκή γιατρών, προβλέπεται μεν στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, παρότι δε, μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζεται. Θεωρούν πως πρέπει τα πράγματα να ακολουθήσουν το θέλημα του Θεού.

Στο άρθρο  39 ο Καταστατικός Χάρτης προβλέπει:

«1. Ἀρχιερεὺς διὰ χρονίαν νόσον ἢ γήρας, μὴ δυνάμενος νὰ ἐπιτελῇ τὰ ποιμαντορικὰ αὐτοῦ καθήκοντα ὡς ταῦτα ὁρίζουσιν οἱ Ἱεροὶ Κανόνες καὶ οἱ Νόμοι τοῦ Κράτους, ὑποβάλλει τῇ Ἱερᾷ Συνόδῳ ἔγγραφον κανονικὴν παραίτησιν ἐφ᾿ ἧς ἀποφαίνεται αὕτη.

2. Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος Κρήτης δύναται καὶ αὐτεπαγγέλτως νὰ ἀποφανθῇ περὶ τῆς διὰ νόσον ἢ γήρας διαρκοῦς ἀνικανότητος καὶ ἀπαλλαγῆς ἐκ τῶν καθηκόντων τοῦ Ἀρχιερέως τινός, μετὰ προτέραν ἔνορκον πιστοποίησιν τριῶν ἰατρῶν ἐνώπιον τοῦ ἁρμοδίου Προέδρου τῶν Πρωτοδικῶν».

Την ιδέα περί ενεργοποίησης του συγκεκριμένου άρθρου φέρεται να έφερε στην επιφάνεια κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμος επί ημερών του οποίου έχει εφαρμοσθεί σε άλλες μητροπόλεις της χώρας.

Ωστόσο η περίπτωση της Κρήτης είναι διαφορετική καθώς εδώ τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος ναι μεν συνέστησε στους Κρήτης Ιεράρχες να δρομολογήσουν διαδικασίες παραίτησης του Αρχιεπισκόπου όχι όμως μέσω ιατρικών γνωματεύσεων αλλά συζητώντας με τον ίδιο τον κ Ειρηναίο.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σημερινής Συνόδου με όλους να εύχονται να είναι ενωτικό και ανάλογο της σοβαρότητας με την οποία πάντοτε η Κρητική Εκκλησία αντιμετώπιζε δύσκολες καταστάσεις που την αφορούσαν

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις