Ρέθυμνο: Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος - Η επόμενη ημέρα της καταστροφής
Ρέθυμνο: Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος - Η επόμενη ημέρα της καταστροφής

Ρέθυμνο: Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος – Η επόμενη ημέρα της καταστροφής

«Βιβλική» χαρακτηρίζεται η καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η φωτιά που έκαψε τα πάντα στο διαβά της στις περιοχές του νότιου Ρεθύμνου που ξεκίνησε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν να αντιμετωπίσουν αναζωπυρώσεις.

Ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι μεγάλος, καθώς και σήμερα αναμένονται ισχυροί άνεμοι στην περιοχή. Για το λόγο αυτό και παραμένει εκεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστών.

15.000 στρέμματα έγιναν στάχτη!

Δορυφορική εικόνα υψηλής ανάλυσης αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής από τη δασική πυρκαγιά στο Νότιο Ρέθυμνο.

Σχεδόν 15.000 στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε λιγότερο από ένα 24ωρο, με τη δορυφορική μέτρηση του ευρωπαϊκού δορυφόρου να πραγματοποιείται στις 12:10 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/7, ενώ υπήρχαν ακόμη ενεργές εστίες (κίτρινα και πορτοκαλί στίγματα).

Ρέθυμνο: Ο κίνδυνος αναζωπυρώσεων είναι μεγάλος - Η επόμενη ημέρα της καταστροφής

Μεγάλη καταστροφή

Στο μεταξύ τεράστια είναι η καταστροφή στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της περιοχής, χιλιάδες στρέμματα με ελιές και αμπέλια έχουν καεί, καθώς και εκατοντάδες κυψέλες με μέλισσες.

Σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι πρώτες εκτιμήσεις από στελέχη και υπαλλήλους του ΕΛΓΑ. Παράλληλα τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ, κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να αντικαταστήσουν τους ξύλινους στύλους και να δώσουν ξανά ρεύμα στα χωριά.

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά η αντιπεριφερειάρχης

Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή στο Ρέθυμνοπου επλήγει από τις πυρκαγιές , ζητάει η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ενώ ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γ. Ταταράκης, αιτείται την άμεση αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου με δύο νέους σταθμούς.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ότι θα ζητήσει να κηρυχθεί η πληγείσα περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης: «…να υπάρξει χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια, πλήρης ενίσχυση και βοήθεια στους πληγέντες αγρότες, μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, ενώ παράλληλα οφείλουμε να σταθούμε όλοι δίπλα στο δήμο Αγίου Βασιλείου για να ενισχυθούν οι υποδομές και η περιοχή να βρει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς, όσο αυτό είναι δυνατό. Η καταστροφές είναι μεγάλες κι έρχονται σε μία τουριστική περίοδο που η εικόνα τόσων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων να είναι μία τρικλοποδιά στις προσπάθειες μας για προσέλκυση τουριστών».

Μιλώντας για τους πληγέντες που η κύρια απασχόληση τους είναι ο πρωτογενής τομέας, η κα Λιονή τόνισε πως: «Από πλευράς της περιφέρειας θα κινηθούν άμεσα όλες εκείνες η αποφάσεις και ενέργειες που θα εμψυχώσουν τους ανθρώπους του μόχθου. Δε θα αφήσουμε να περάσει ούτε μία μέρα από την πύρινη καταστροφή».

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις