Ολοκλήρωση της εναρκτήριας συνάντησης του ευρωπαϊκού έργου CHAMELEON

Στις 12-13 Ιουλίου 2022, διεξήχθη στην Αθήνα η εναρκτήρια συνάντηση εταίρων για το Ευρωπαϊκό έργο CHAMELEON, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon Europe και στο οποίο συμμετέχει το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων.

Το έργο αφορά «Ολιστική Προσέγγιση στις Αειφόρες, Ψηφιακές Ευρωπαϊκές Πρακτικές στους τομείς της Γεωργίας, Δασολογίας, Κτηνοτροφίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, βασιζόμενη σε Αναδιαμορφώμενους Ιπτάμενους Ενεργοποιητές και Συστήματα Παρυφής Τεχνητής Νοημοσύνης Κατά Παραγγελία».

Συντονιστής του έργου είναι η εταιρία ACCELIGENCE που εδρεύει στην Κύπρο, ενώ συμμετέχουν και διάφοροι άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Λετονία, Εσθονία, Αυστρία και Βέλγιο. Από την Ελλάδα συμμετέχει η ερευνητική ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρία “ADRESTIA”, ενώ με το ΜΑΙΧ συνεργάζεται στο έργο ο Επ. Καθηγητής από το Πολυτεχνείο Κρήτης κ. Αραμπατζής Γεώργιος.

Ο σκοπός του έργου είναι να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συνεργαζόμενων συντελεστών, εξοπλισμένο με προηγμένες αισθητικές και γνωστικές δυνατότητες, ικανό να εκτελέσει ένα μεγάλο εύρος αποστολών και εφαρμογών.

Η καινοτομία του έργου άπτεται στη δυνατότητα του συστήματος να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες της εφαρμογής και βασίζεται στη χρήση μη-επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones) το οποίο θα ρυθμίζεται να χρησιμοποιεί συγκεκριμένες υπηρεσίες και εφαρμογές που θα είναι διαθέσιμες στην Αγορά Εφαρμογών (App Store) του έργου CHAMELEON.

Το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων συμμετέχει στον πιλότο του έργου που αφορά την παρακολούθηση κοπαδιών εριφίων και αιγών στην πιλοτική περιοχή των Χανίων, τόσο για τον προσδιορισμό της θέσης τους όσο και για την κατάσταση της υγείας τους, καθώς και την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις δράσεις του έργου και των δυνατοτήτων των παραγόμενων αποτελεσμάτων.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Οικονομία - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις