Kemal Kılıçdaroğlu [Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)]
Kemal Kılıçdaroğlu [Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)]

Kemal Kılıçdaroğlu [Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP)]

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μία έντονη επίθεση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας. Η επίθεση αυτή έχει επικεντρωθεί στην στρατιωτική επάνδρωση των νησιών του Αιγαίου. Προκειμένου να βρει μία νομιμοποίηση στην αδικαιολόγητη επίθεση της προσπαθεί να πείσει το διεθνή παράγοντα ότι η Ελλάδα είναι αυτή που παρανομεί με την επάνδρωση των νησιών του Αιγαίου σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες παρά το ότι η Τουρκία δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος των συνθηκών αυτών.

Στην Ελλάδα η επίθεση αυτή έχει προσωποποιηθεί στο πρόσωπο του Recep Tayyip Erdoğan. Θεωρούμε ότι ο Προέδρος της Τουρκίας λόγω της πτώσης του στις δημοσκοπήσεις και με τις εκλογές να πλησιάζουν προσπαθεί να συσπειρώσει το εσωτερικό του ακροατήριο παρουσιάζοντας του ένα εξωτερικό εχθρό, την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα ευελπιστούμε ότι ο Erdoğan θα ηττηθεί στις εκλογές με αποτέλεσμα να αλλάξει η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Δυστυχώς παρακολουθώντας τον αρχηγό της αντιπολίτευσης και πρόεδρο του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν παρατηρήθηκε μεγάλη διαφορά με τις θέσεις του Erdoğan. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις ο Kılıçdaroğlu ανέβασε περισσότερο την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την νίκη του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στους μεγάλους δήμους και την ραγδαία δημοσκοπική πτώση του κυβερνώντος κυβερνητικού συνασπισμού και του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, είναι πιθανό να έχει σημαντικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Για το λόγο αυτό θα ήταν καλό να κάνουμε μία μικρή αναφορά στο κόμμα αυτό για να δούμε τι αντιπροσωπεύει.

Το κόμμα ιδρύθηκε από τον Mustafa Kemal Atatürk το 1923 με την ονομασία «Λαϊκό Κόμμα [Halk Fırkası]» ενώ το 1935 πήρε την σημερινή του ονομασία «Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα [Cumhuriyet Halk Partisi]. Ο Mustafa Kemal παρέμεινε ηγέτης του κόμματος και της Τουρκίας μέχρι και τον θάνατό του το 1938. Την προεδρία του κόμματος ανέλαβε ο İsmet İnönü μέχρι το 1971. Έπειτα την προεδρία ανέλαβε ο Bülent Ecevit. Κυβέρνησε κατά την χρονική περίοδο 1973-74 σε συνεργασία με το κόμμα Εθνικής Σωτηρίας του Necmetin Erbakan και ήταν αυτός που αποφάσισε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στο πρόγραμμά του κόμματος που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του αναγράφεται :

«…..Η συνθήκη της Λωζάνης που προστατεύει την ισορροπία των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι και το θεμελιώδες πλαίσιο που θα ορίζει τις σχέσεις μας…. Ειδικά πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο ενεργητική πολιτική όσον αφορά τους ομογενείς μας στην Δυτική Θράκη και τα δικαιώματά τους που απορρέουν από την συνθήκη της Λωζάνης και άλλες διεθνείς συμφωνίες……Για την Μεσόγειο ενστερνιζόμαστε την ενεργητική συμμετοχή των χωρών που έχουν ακτές σε αυτή σε μια πλατφόρμα σύμπραξης…..».

Για τις έρευνες που πραγματοποίησε το σκάφος Oruç Reis έγιναν δηλώσεις από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος έπειτα από συγκέντρωση της κεντρικής επιτροπής: «Η Τουρκία έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες σε περιοχές δικής της αρμοδιότητας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και από αυτό δεν κάνουμε βήμα πίσω. Είναι σωστό που πήγε το Oruç Reis εκεί αλλά αν θέλουμε να λυθεί το θέμα γρήγορα πρέπει ταχύτατα να γίνει διευθέτηση με την Αίγυπτο». Ενώ για την αυξανόμενη ένταση ο Kemal Kılıçdaroğlu σε συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του CHP σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet ανέφερε: «Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας σε λιγότερα δικαιώματα από αυτά που έχουμε. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας. Όμως δεν θα μείνουμε θεατές να βλέπουμε άλλες δυνάμεις να βάζουν την Ελλάδα να πολεμάει την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις προκλητικές συμπεριφορές της Ελλάδας στις ανακοινώσεις της για το Καστελόριζο. Σε αυτό το σημείο εφιστούμε την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ελλάδα και στα Ηνωμένα Έθνη. Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της εκεί που είναι δικαιούχος, να χρησιμοποιήσει και να παράξει τις δικές της πηγές φυσικού πλούτου. Αυτά τα δικαιώματα δεν τα μεταβιβάζουμε σε κανέναν. Η Τουρκία ποτέ δεν πρέπει να πέσει σε κατάσταση αδυναμίας. Σε αυτό το θέμα πρέπει να ληφθούν όλα τα προληπτικά μέτρα».

Ο Kemal Kılıçdaroğlu σε συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας επικρίνει την κυβέρνηση γιατί δεν κάνει καμία ενέργεια για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών που προβλέπει η συνθήκη τη Λωζάνης. Σε άλλες ομιλίες του ανέφερε ότι  υπάρχουν υπό κατοχή της Ελλάδας 156 νησιά και βραχονησίδες τα οποία και εξοπλίζει. Για τα γεγονότα του Έβρου τον Μάρτιο του 2020 δεν υπήρξε κάποια αναφορά. Ούτε από τον ίδιο ούτε από το κόμμα του.

Σε πρόσφατη ερώτηση που του έγινε από δημοσιογράφο αναφορικά με το θέμα της στρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου απάντησε : «Θα γίνουμε κυβέρνηση. Αυτό είναι δεδομένο. Ο Ελληνικός λαός, οι Έλληνες διοικούντες του και οι κυβερνήσεις τους ξέρουν ότι εμείς είμαστε οι εθνικοαπελευθερωτικές δυνάμεις της Τουρκίας. Οι διοικούντες τους γνωρίζουν επίσης πολύ καλά τόσο τον αείμνηστο Ecevit όσο και τον αείμνηστο Erbakan. Ας μιλάνε τώρα όσο θέλουν. Όταν γίνουμε κυβέρνηση θα τους δείξουμε τι θα συμβεί στα όπλα τους που έχουν στα νησιά».

Οι αναφορές στα πρόσωπα δεν είναι τυχαίες και η δήλωση του ξεκάθαρη.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι δεν πρέπει να δημιουργούνται αυταπάτες στους Έλληνες ότι μία ήττα του Erdoğan στις ερχόμενες εκλογές θα διαφοροποιήσει έστω και στο ελάχιστο τη συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Η μόνη περίπτωση περιορισμού της Τουρκίας στα λόγια και όχι στα έργα είναι να είμαστε προετοιμασμένοι, αποφασισμένοι, μονοιασμένοι, σε συνεχή εγρήγορση και να κοινοποιούμε σε όλα τα διεθνή φόρα τις παράλογες απαιτήσεις και ενέργειες της.

 

Αντώνιος Γερμανάκης

Ταξίαρχος ε.α.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις