Με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων οι έλεγχοι της Εφορίας

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Νέους αλγόριθμους για να τρέξουν οι ψηφιακοί μελλοντικοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις σχεδιάζουν οι επιτελείς της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο πακτωλός πληροφοριών που συλλέγει η ΑΑΔΕ από το myDATA καθιστά άχρηστους τους παλαιούς «παραδοσιακούς» ελέγχους και επιτρέπει νέου τύπου έρευνες και διασταυρώσεις.

Από πέρυσι μέχρι και σήμερα 979.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποστείλει οι ίδιοι στην ΑΑΔΕ 901.750.000 παραστατικά τιμολόγησης αγαθών και υπηρεσιών, για τζίρους αξίας άνω του μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ! Οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν κι άλλο, αφού μέχρι τις 15 Ιουνίου θα πρέπει οι επιτηδευματίες να αποστείλουν αναδρομικά στο myDATA τα παραστατικά που εξέδωσαν για όλες τις συναλλαγές του 2021.

Με τον τρόπο αυτό κλείνει ένα τεράστιο κεφάλαιο ελέγχων «παλαιού τύπου», που περνά οριστικά πια στην Ιστορία και ήταν γνωστό ως «συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών-προμηθευτών» – πιο απλά «ΜΥΦ». Οι νέοι αλγόριθμοι ελέγχου δεν έχουν καμία σχέση πλέον με όσα ίσχυαν μέχρι χθες: δεν θα επιλέγονται για «όχληση» (όπως ως τώρα συνέβαινε) μόνο όσοι ήταν μεν συνεπείς αλλά αρχίζουν να «κοκκινίζουν», να μην υποβάλλουν δηλώσεις ή να καθυστερούν πληρωμές. Ούτε θα μπαίνουν πλέον απλώς δίπλα-δίπλα τα τιμολόγια για να γίνει αντιπαραβολή.

Τα «καμπανάκια»
Τα κριτήρια που φέρνουν πιο κοντά τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε έναν μελλοντικό έλεγχο αποτυπώνονται στην πληθώρα των πληροφοριών που συγκεντρώνει και αποστέλλει η πλατφόρμα myDATA στην ΑΑΔΕ.

Αν και στο επιχειρησιακό σχέδιό της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αποφεύγει να το φωνάζει -μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο νέο ψηφιακό καθεστώς- το μέλλον είναι ήδη εδώ! Και προβλέπει ξεκάθαρα:

■ Επιχειρησιακή αξιοποίηση των δεδομένων των ηλεκτρονικών βιβλίων (MyDATA) για ελεγκτικούς σκοπούς.

■ Αξιοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου. Ηδη εκδόθηκαν και σχετικές εγκύκλιοι με «οδηγίες για τον έμμεσο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος και την εφαρμογή των μεθόδων έμμεσου προσδιορισμού της φορολογητέας ύλης, ενώ ολοκληρώθηκε και η εκπαίδευση άνω των 900 ελεγκτών στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου».

■ Βελτιστοποίηση της στόχευσης των υποθέσεων που επιλέγονται προς έλεγχο (…) μέσω της ηλεκτρονικής τιμολόγησης των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA) και των online ταμειακών μηχανών «που ενισχύουν τη διαφάνεια των συναλλαγών» και επιτρέπουν «διαβίβαση των παραστατικών σε πραγματικό χρόνο και ανά συναλλαγή (onebyone)».

Πηγή: newsmoney.gr

Περισσότερες Ειδήσεις