Οι καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα, οι χειρότερες και η (χαμηλή) αξιολόγηση της Ελλάδας
Οι καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα, οι χειρότερες και η (χαμηλή) αξιολόγηση της Ελλάδας

Οι καλύτερες χώρες για να ζει μια γυναίκα, οι χειρότερες και η (χαμηλή) αξιολόγηση της Ελλάδας

Η Νορβηγία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως η καλύτερη χώρα για να ζει μια γυναίκα και αυτές που την ακολουθούν μάλλον δεν προκαλούν έκπληξη.

Η Νορβηγία με 0,922 βαθμολογία (με το 1 να είναι το άριστα και το 0 το χαμηλότερο) κατετάγη πρώτη στην τελευταία έκθεση του Ινστιτούτου Τζορτζτάουν για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια που εξετάζει μια σειρά από παραμέτρους που σχετίζονται με την ευημερία των γυναικών- όπως η ένταξη, η δικαιοσύνη, η ασφάλεια, η εργασία, οι οικονομικές απολαβές- σε συνολικά 170 χώρες.

Με μικρές διαφορές στην βαθμολογία την ακολουθούν οι Φινλανδία (0,909), Ισλανδία (0,907) και Δανία (0,903).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν οι : Λουξεμβούργο, Ελβετία, Σουηδία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Γερμανία και Καναδάς.

giwps.georgetown.edu/

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετά πιο χαμηλά, στην 21η θέση και ένας εκ των βασικών λόγων αφορά την μην χορήγηση άδειας μητρότητας μετ′ αποδοχών. Σημειώνεται πως απο τις 170 χώρες που εξετάζονται, η μόνη πέραν των ΗΠΑ που δεν προσφέρει στις νέες μητέρες αυτή την δυνατότητα είναι η Παπουα Νέα Γουινέα. Ετσι οι ΗΠΑ βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη από χώρες όπως η Σλοβενία ή η Σιγκαπούρη και μόλις τέσσερις θέσεις πάνω από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. (Σημειώνεται πως η έρευνα δημοσιεύθηκε πριν την έκδοση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ που ανατρέπει την διασφάλιση του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση σε εθνικό επίπεδο).

Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται αρκετά χαμηλά επίσης, στην 43η ή 45η θέση, καθώς κάποιες ισοψηφούν, με (0.792) και την ξεπερνούν χώρες όπως η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Λευκορωσία, η Πολωνία, η Β.Μακεδονία, η Τζαμάικα κ.α.

giwps.georgetown.edu/

Στην άλλη άκρη του φάσματος, το Αφγανιστάν κατατάσσεται στην τελευταία θέση στον παγκόσμιο δείκτη (0.278). Τα δικαιώματα των γυναικών έχουν στραγγαλιστεί μετά και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, που ακολούθησε την άτακτη αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ τον περασμένο Αύγουστο.

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν πώς η ανάλυση των δεδομένων αποκαλύπτει μια «επισφαλή κατάσταση σε πολλές επαρχίες όπου οι γυναίκες και τα κορίτσια βίωναν ήδη σοβαρούς περιορισμούς στις ευκαιρίες τους έξω από το σπίτι και εξαιρετικά υψηλά ποσοστά βίας».

Λίγο πιο πάνω από το Αφγανιστάν είναι οι σε εμπόλεμη κατάσταση εδώ και χρόνια, Συρία και Υεμένη. Την δωδεκάδα συμπληρώνουν οι: Πακιστάν, Ιράκ, Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, Σουδάν, Σιερα Λεόνε, Παλαιστίνη και Σομαλία.

giwps.georgetown.edu/

Η έκθεση παρουσιάζει μια θλιβερή εικόνα, αποκαλύπτοντας πώς, ενώ οι χώρες στην κορυφή συνεχίζουν να ακμάζουν, αυτές που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις δεν καταγράφουν καμία πρόοδο ή μπορεί ακόμη και να οπισθοδρομούν.

Αυτό το διευρυνόμενο χάσμα και η επιδείνωση των ανισοτήτων σε ό,τι αφορά την θέση των γυναικών, τονίζεται πως αντανακλά ευρύτερες τάσεις εισοδηματικής ανισότητας και πλούτου.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό το μοτίβο έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο κατά τα δύο και πλέον χρόνια της πανδημίας κορονοϊού, που πυροδότησε πολλαπλές, αλληλένδετες κρίσεις.

Ο παγκόσμιος Δείκτης Γυναικών, Ειρήνης και Ασφάλειας ξεκίνησε από το Ινστιτούτο Τζορτζτάουν για τις Γυναίκες, την Ειρήνη και την Ασφάλεια και το Ινστιτούτο Ερευνών Ειρήνης του Όσλο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις