Εγκατάσταση Δικτύου αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στο Δήμο Ηρακλείου
Ο Δήμος Ηρακλείου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, ξεκινά τη λειτουργία δικτύου δημόσια διαθέσιμων Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (ΑΕΑ).
Το δίκτυο του Δήμου Ηρακλείου περιλαμβάνει αρχικά 3 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (ΑΕΑ) οι οποίοι, από τις 16/10/21 θα βρίσκονται τοποθετημένοι σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, μέσα σε ειδικά κουτιά με σήμανση (Διεθνές σήμα ΑΕΑ) και θα είναι διαθέσιμοι για χρήση από τους πολίτες καθημερινά όλο το 24ωρο. Το δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί το προσεχές διάστημα με την τοποθέτηση ακόμα 4 ΑΕΑ ελεύθερης πρόσβασης για το κοινό.
Τα σημεία στα οποία θα τοποθετηθούν οι πρώτοι ΑΕΑ του δικτύου στον Δήμο Ηρακλείου είναι τα εξής :
1. Πλατεία Λιονταριών, κεντρική είσοδος Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Μέγαρο Αχτάρικα
2. Πλατεία Δασκαλογιάννη, κεντρική είσοδος Δημοτικού Κτηρίου Δημοτολογίου – Πολεοδομίας – Εφετείου Ηρακλείου
3. Πλατεία Κύπρου 5 -Πυροσβεστική Υπηρεσία – έναντι εισόδου Κηποθεάτρου «Ν. Καζαντζάκης»
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1-8I4MEaB423CixlnFpHrEuraA-M80p4C&usp=sharing
Καλούνται οι πολίτες να πάρουν μέρος στις δράσεις που θα πραγματοποιήσει το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου, το Σάββατο 16/10/21 (10:00 – 18:00) στα σημεία τοποθέτησης των απινιδωτών, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εξασκηθεί στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας των ΑΕΑ και να γνωρίσει τη θέση τους στην πόλη.
Θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα εκπαίδευση εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου και ομάδων πολιτών, από το Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.
Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς
Η εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή αποτελεί την 3η συχνότερη αιτία θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες, με πάνω από 275.000 θύματα το χρόνο στην Ευρώπη (αναλογία περίπου 50 θύματα ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο) και ποσοστό επιβίωσης που δεν ξεπερνά το 10%, με μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα. Γνωρίζοντας ότι οι μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα ζωτικά όργανα ξεκινούν μετά τα πρώτα 3-5 λεπτά, γίνεται φανερό ότι πολλές ζωές θα είχαν σωθεί εάν περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους γνώριζαν, ήταν διατεθειμένοι να ξεκινήσουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ – CPR) και είχαν στη διάθεσή τους έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (ΑΕΑ – AED). Παρόλο που το 70% των περιστατικών καρδιακής ανακοπής συμβαίνει παρουσία άλλων ατόμων ( στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας) εν τούτοις, μόνο στο 20% των περιστατικών γίνεται έναρξη ΚΑΡΠΑ, ενώ η ύπαρξη ΑΕΑ σε δημόσιους χώρους είναι ακόμα περιορισμένη.
Η 16η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς (Restart a Heart Day) από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council – ERC www.erc.edu) και την Παγκόσμια Επιτροπή Συνεργασίας για την Αναζωογόνηση (International Liaison Committee on Resuscitation – ILCOR). Σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα αντιμετώπισης της Καρδιακής Ανακοπής μέσα από δράσεις ενημέρωσης. Το φετινό σύνθημα είναι «Όλοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή».
Στοιχεία επικοινωνίας:
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Tμήμα Κοινωνικής Πολιτικής (email: social@heraklion.gr τηλ: 2810243361 κ Μόσχου Κατερίνα)
Τμήμα Ιατρικής – Εργαστήριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης
www.simulation.med.uoc.gr , blsals@med.uoc.gr , blsheraklion@gmail.com