Καταγγελίες για διώξεις φοιτητών στην Κρήτη με εντολή Κεραμέως – Τι υποστηρίζουν φοιτητικοί σύλλογοι

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Καταγγελίες για διώξεις φοιτητών με εντολή της Νίκης Κεραμέως κάνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ΗΜΜΥ, ΜΗΧΟΠ, ΜΗΠΕΡ, Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν αποκαλύπτουν ότι σε μια άνευ προηγουμένου ενέργεια η ασφάλεια Χανίων έχει ξεκινήσει την αποστολή κλήσεων για προανάκριση – παροχή εξηγήσεων σε 6 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη ΔΣ και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά από αίτημα της Κεραμέως για εισαγγελική παρέμβαση.

Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν, η ασφάλεια Χανίων δεν τηλεφώνησε στους ίδιους τους φοιτητές αλλά στους γονείς και τις οικογένειές τους σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, «επιχειρώντας να σπείρει φόβο και τρομοκρατία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων όλα ξεκίνησαν όταν συνδικαλιστής φοιτητής είχε απειληθεί με πειθαρχική δίωξη από τον Κοσμήτορα της σχολής ΗΜΜΥ με την κατηγορία της «αφισορρύπανσης».

Η απάντηση όλων των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης, ήταν άμεση και μαζική με εκατοντάδες φοιτητές στις κινητοποιήσεις που έγιναν στις 13/10 και την επόμενη ημέρα 14/10 στη Κοσμητεία του ΗΜΜΥ, διεκδικώντας να μην εκκινήσει καμία πειθαρχική δίωξη φοιτητών για την συνδικαλιστική και πολιτική τους δράση.

«Αφού τα όνειρα της κυβέρνησης για επαναφορά χουντικού πλαισίου καταδίωξης του φοιτητικού συνδικαλισμού κατέρρευσαν, η Υπουργός Κεραμέως επενέβη με 15 μέρες καθυστέρηση, τον Νοέμβριο του 2021 προσπαθώντας να κατασκευάσει καινούργιες μεθοδεύσεις. Γι’ αυτό και μετά από αυτά και ενώ η υπόθεση της απόπειρας πειθαρχικού είχε λήξει, η Κεραμέως επέλεξε να δημιουργήσει κλίμα έντασης ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων», αναφέρεται στην ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων.

Οκτώ μήνες μετά, στις 16.6.2022 η ασφάλεια Χανίων απέστειλε κλήσεις σε έξι μέχρι τώρα φοιτητές συνδικαλιστές, μέλη ΔΣ και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, απειλώντας τους με ποινικές διώξεις.

ΜέΡΑ25: Πρωτοφανείς διώξεις φοιτητών στην Κρήτη με εντολή Κεραμέως

Να πάψει κάθε δίωξη σε βάρος του φοιτητικού κόσμου, απαιτεί το ΜέΡΑ25 με δήλωση του εκπροσώπου του Μιχάλη Κριθαρίδη αναφορικά με την άκρως προκλητική κίνηση της ασφάλειας Χανίων, έπειτα από δημόσια παρέμβαση της Υπουργού Παιδείας, να αποστείλει κλήσεις για προανάκριση και παροχή εξηγήσεων σε έξι φοιτήτριες και φοιτητές του φοιτητικού σχήματος Ενωτική Πρωτοβουλία-ΕΑΑΚ και μελών των ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο Μ. Κριθαρίδης τονίζει:

«Η κα Κεραμέως αιτήθηκε αυτή την πρωτοφανή εισαγγελική παρέμβαση, κατόπιν κινητοποίησης του Φοιτητικού Συλλόγου που διαμαρτυρήθηκε εναντίον πειθαρχικών διώξεων για συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Μετά από αυτήν την αδιανόητη και άνευ προηγουμένου παρέμβαση της κα Κεραμέως που καταπατά κάθε έννοια αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου και δημοκρατικών ελευθεριών, ήρθε η κλήση της ασφάλειας Χανίων στους φοιτητές/τριες. Μια κλήση η οποία μάλιστα πέραν των άλλων, παραβιάζει και κάθε έννοια προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικότητας, καθώς η ασφάλεια δεν επικοινώνησε με τους κληθέντες, αλλά με τους γονείς τους, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι στα σχετικά τηλεφωνήματα γίνονταν αναφορές σε διαδικασία προανάκρισης, η οποία συνοδευόταν κιόλας με απαράδεκτες απειλές που έφταναν μέχρι και τις ποινικές διώξεις.

Πρόκειται σαφώς για μια πρωτοφανή επιχείρηση ποινικοποίησης των αγώνων του φοιτητικού κινήματος και τρομοκράτησης του φοιτητικού κόσμου, μια πολιτική επιλογή της κας Κεραμέως και της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Να σταματήσει κάθε δίωξη σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών και να πάψει η Κυβέρνηση να επιτίθεται με κατασταλτική μανία στην νεολαία που αγωνίζεται για ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αυτό που η Μητσοτάκης Α.Ε. υπονομεύει. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις τους».

Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις