1ο βραβείο για το Καπετανάκειο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Η χρυσή τομή στη ζωή μας»! (pics)
1ο βραβείο για το Καπετανάκειο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Η χρυσή τομή στη ζωή μας»! (pics)

1ο βραβείο για το Καπετανάκειο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Η χρυσή τομή στη ζωή μας»! (pics)

Το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου συμμετείχε στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Η χρυσή τομή στη ζωή μας» που διοργάνωσε το Πρότυπο Γυμνάσιο Ηρακλείου. Σήμερα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού: το έργο μας «Αέναη Άνθιση» έλαβε την 1η θέση με βαθμολογία 98 μονάδες (με άριστα το 100) μεταξύ 25 διαγωνιζομένων έργων και απέσπασε έτσι το 1ο βραβείο του Διαγωνισμού.

Για το έργο «Αέναη Άνθιση» εργάστηκε μια μικρή ομάδα μαθητών από το Γ4, οι Αναστάσιος Απλαδάς, Γεώργιος Βιδάκης, Ερμής Γιγουρτάκης, Ηλιάνα-Ευαγγελία Κατσίκα και Ντεσάρα Μπρεσάνι μαζί με τις καθηγήτριες Ειρήνη Περυσινάκη (Μαθηματικός) και Βικτωρία Καμένου (Καθηγήτρια Εικαστικών).

Η ομάδα, εμπνευσμένη από τον γλύπτη και ευρεσιτέχνη John Edmark που κατασκευάζει γλυπτά με βάση την χρυσή τομή και έπειτα τους «δίνει ζωή» εφαρμόζοντας την τεχνική του πραξινοσκόπιου, κατασκεύασε αρχικά φενακιστοσκόπια με στατικές εικόνες φυτών που «ζωντάνεψαν/άνθισαν» με την περιστροφή. Σαν να κατασκεύασε η Καλλιτέχνης-Φύση σκόπιμα τις φυλλοτακτικές έλικες στα φυτά ώστε να τα καταστήσει «τα βιβλία κινουμένων σχεδίων της» (Nature’s flip books).

Η συνολική αναζήτηση της ομάδας αποτυπώθηκε στο ψηφιακό βιβλίο «Αέναη Άνθιση», το έργο που κατατέθηκε στον διαγωνισμό. Εκεί προβάλλονται αρχικά τα Μαθηματικά (τι είναι η χρυσή τομή και η χρυσή γωνία), ο μαθηματικός κανόνας που παράγει τις φυλλοτακτικές έλικες στα φυτά και τέλος η ψευδαίσθηση της «αέναης άνθισης» με τα φενακιστοσκόπια. Πρόκειται δηλαδή για μια διαθεματική προσέγγιση που συνδέει τα Μαθηματικά (χρυσή τομή), την Βιολογία (φυλλοτακτικές έλικες), την Τεχνολογία (φενακιστοσκόπια) και την Τέχνη (τέχνη κινουμένου σχεδίου).

Το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τους διοργανωτές του Διαγωνισμού που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για αυτό το συναρπαστικό ταξίδι αναζήτησης της χρυσής τομής στην ζωή μας.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Εκπαίδευση - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις