Δαριβιανάκη – Μήλιου Μαρία: Φάκελος ενέργεια, ΔΕΗ, ρεύμα, καύσιμα
Η αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος απασχολεί πλέον το σύνολο των Ελλήνων.
Ενεργειακό θέμα που έχει δημιουργήσει η παρούσα κυβέρνηση με την αμελή διαχείριση κλείνοντας τα λιγνιτικά εργοστάσια, που αποτελούν στρατηγικό απόθεμα της Ελλάδας, και οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα σε αύξηση. Η αύξηση στο ρεύμα είναι απόρροια του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων από την κυβέρνηση αλλά και της παγίδευσης των εταιρειών με τις ‘πονηρές’ αυξήσεις που δεν ελέγχει η κυβέρνηση και οι λογαριασμοί στους πολίτες έρχονται διπλά και τριπλά αυξημένοι. Αξίζει να τονιστεί ότι ο λιγνίτης θα μπορούσε να καλύπτει το 80% των αναγκών μας σε ηλεκτρικό ρεύμα για τα επόμενα τριάντα χρόνια. ¨Όπως κάναμε και το 2015 οπότε και με τον λιγνίτη καλύπταμε το 80% των αναγκών μας .
Είναι και παραμένει τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης να απογυμνώσει την Χώρα από τον λιγνίτη και μάλιστα 10 χρόνια πριν την υποχρέωσή της. ¨Όταν άλλες χώρες φτιάχνουν εργοστάσια Λιγνίτη, όπως η Πολωνία, η οποία έχει το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη έχοντας στο μίγμα της λιγνίτη και λιθάνθρακα κατά 70%, εμείς τα κλείνουμε όλα.
Τονίζουμε ότι το 2020 η Δ.Ε.Η. ‘εγκλωβίστηκε’ σε κάποια δανειακά συμβόλαια τα οποία προέβλεπαν ρήτρα CO2 (διοξειδίου του άνθρακα). Δηλαδή όσο εκπέμπεις διοξείδιο του άνθρακα θα ανεβαίνει το επιτόκιο και εγκλωβίστηκε σε αυτά τα επιτόκια το 2020 βλέποντας, όμως, ότι πηγαίνουμε σε ενεργειακή κρίση το 2021 με αποτέλεσμα τώρα η Δ.Ε.Η. να μην τολμάει να ανοίξει τα λιγνιτικά της εργοστάσια ώστε να μην της επιβληθούν μεγαλύτερα επιτόκια.
¨Όμως, είναι προτιμότερο να πληρώνεις 100.000.000 και 150.000.000 ευρώ τον χρόνο ρήτρες στην Ε.Ε. επειδή λειτουργούν τα λιγνιτικά σου εργοστάσια παρά να έχεις 2 έως 4 δις ζημιές στην ελληνική οικονομία και στα νοικοκυριά, να μην μπορούν οι άνθρωποι να ζεσταθούν, να μην λειτουργούν οι επιχειρήσεις, να μην μπορούν να παράξουν κοινά προιόντα και να ακριβαίνουν συνεχώς τα είδη στα σούπερ μάρκετ. ¨Αλλωστε, η Πολωνία, η οποία διαθέτει διπλάσιο μέγεθος από εμάς πληρώνει πρόστιμα της τάξεως των 180.000.000 ευρώ.
Οφείλουμε ,όμως, να πούμε δημόσια και κάτι ακόμα. Υπάρχουν κάποιες από τις εταιρείες παρόχους ενέργειας στην Ελλάδα, οι οποίες παρέσυραν τους καταναλωτές και συνανθρώπους μας. Ενώ είχαν προσχωρήσει σε συμβάσεις με μειωμένους λογαριασμούς, έναντι καταβολές, με 30 και 40 και 50 ευρώ τον μήνα ξαφνικά από τον Ιανουάριο και έως σήμερα επιδίδουν λογαριασμούς για ολόκληρη την κατανάλωση του προηγούμενου έτους σα να είχαν γίνει οι καταναλώσεις αυτές τον μήνα Δεκέμβριο όπου παρατηρούνταν η υψηλότερη τιμή στην ενέργεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας παγκοσμίως. Περίμεναν, δηλαδή, να παγιδεύσουν όλους τους ¨Ελληνες καταναλωτές σε ένα τρικ οικονομικής παγίδας ώστε να τους χρεώσουν με τιμές Δεκεμβρίου που ήταν η υψηλότερη τιμή ολόκληρη την κατανάλωση που έκαναν το προηγούμενο χρονικό διάστημα. ¨Ηδη λαμβάνουμε λογαριασμούς 2.5 με 3 φορές αυξημένους στους συνανθρώπους μας.
Αυτό οφείλεται στο ότι:
- κλείσαμε στα χώρα τα λιγνιτικά εργοστάσια
- δεν γίνεται επαρκής έλεγχος στις υπερτιμολογήσεις που κάνουν οι εταιρείες αυτές
Υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης, όμως, αυτού του μεγάλου προβλήματος. Υπάρχει δυνατότητα να προσφύγεις στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αφού πρώτα σε εξειδικευμένο σημείωμα αναφέρεις τις υπερτιμολογήσεις που έχουν γίνει στην εταιρεία-πάροχό σου και διαμαρτυρηθείς προς τούτο.
Αναφορικά με την πολυπόθητη και πάντα αποδεκτή πράσινη ενέργεια που πολλοί ευαγγελίζονται οφείλουμε να τονίσουμε ότι διακρίνεται σε πολλών ειδών πράσινη ενέργεια. Η εφαρμόσιμη στην Ελλάδα πράσινη ενέργεια αφορά αποκλειστικά και μόνο ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά τα οποία χρειάζονται και απαιτούν τεράστιες μπαταρίες και συσσωρευτές. Αυτή, όμως, η πράσινη ενέργεια δεν μπορεί να βοηθήσει παραπάνω από 20%, 25%, 27%. Αυτή είναι η συνδρομή ακόμα και στην Σουηδία που έχει το μέγιστο ποσοστό.Εμείς, λοιπόν, στην Ελλάδα, έχουμε ξεπεράσει το μέγιστο ποσοστό και έχουμε 5 φορές παραπάνω αδειοδοτημένες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά απ’ ό,τι ο στόχος του 30%.Ας σημειώσουμε ότι η συνδρομή των ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών την περίοδο που δεν έχει ήλιο είναι 15%. ¨Όταν έχει ήλιο φτάνει στο 25%.
- Επομένως, το εναπομείναν 75% από πού θα το καλύψουμε?
- Γιατί δεν ενεργοποιούμε τον λιγνίτη να καλύψει το υπόλοιπο?
- Γιατί δεν ενεργοποιούμε τον λιγνίτη για να δώσουμε φθηνή ενέργεια στις επιχειρήσεις, στους ανθρώπους, στα νοικοκυριά?
- Γιατί δεν ενεργοποιούμε τον λιγνίτη για να μην υπάρχει ενεργειακή φτώχεια?
- Γιατί δεν ενεργοποιούμε τον λιγνίτη για να είναι πιο φθηνά τα προιόντα?
- Αυτή είναι η φιλολαική πολιτική της κυβέρνησης?
- Αυτή είναι η πολιτική της βούληση?
Αυτές είναι μερικές σκέψεις, προβληματισμοί και λύσεις που αφορούν το θέμα ώστε να δώσουν πνοή και ελπίδα στους ταλαιπωρημένους συμπολίτες μας. Είναι άμεσο χρέος να προτάξουμε μια ανθρωποκεντρική πολιτική με κέντρο Τον Άνθρωπο και όχι τις συντεχνίες και τα μικροσυμφέροντα που λιμάζουν το χώρο. Γιατί δείκτης πολιτισμού μιας χώρας είναι το πώς προνοεί και φροντίζει όσους έχουν πραγματική ανάγκη.
Μαρία Δαριβιανάκη, Υπόψηφια Βουλευτής ΕΝΩΝΩ