Θάνος Πλεύρης: Τον Σεπτέμβριο θα κάνουμε όλοι το νέο εμβόλιο – «Τα κρούσματα δεν μας απασχολούν»

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Στην κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στο εμβόλιο του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημείωσε πως η επιδημιολογική εικόνα της χώρας δε συνάδει με την υποχρεωτικότητα της μάσκας.

«Το μόνο μέτρο που είχε μείνει ήταν η μάσκα, ούτε τα κρούσματα ανέβαιναν, ούτε οι σκληροί δείκτες. Σταματάμε την υποχρεωτικότητα αλλά υπάρχει η σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός να χρησιμοποιείται» τόνισε.

Για τον εμβολιασμό τόνισε ότι από τον Σεπτέμβρη και σύμφωνα με την εικόνα της πανδημίας, θα ληφθούν αποφάσεις για μερικό ή καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού με το νέο εξελιγμένο εμβόλιο: «Ο αριθμός των εμβολίων έχει παραγγελθεί από τον Μάιο του ’21. Η ΕΕ έκανε παραγγελία για όλες τις χώρες οι οποίες βάσει πληθυσμού θα λάβουν τα καινούργια εμβόλια. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών θεωρούν ότι τον Σεπτέμβριο θα χρειαστεί να κάνουμε ένα εμβόλιο. Αν αυτό θα αφορά τον γενικό πληθυσμό ή στοχευμένες ομάδες μένει να το διασαφηνίσουμε. Πολύ πιθανό να χρειαστεί για όλο τον πληθυσμό» .

Επανέλαβε πως στόχος είναι το εμβόλιο για τον κορονοϊό «να επαναλαμβάνεται μια φορά τον χρόνο όπως και της γρίπης».

Όπως είπε η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, ενώ η εικόνα της πανδημίας δείχνει ότι δεν έχει δυναμική.

«Είμαστε προετοιμασμένοι ότι ο χειμώνας θα έχει δυσκολίες και αν χρειαστεί θα κάνουμε παρεμβάσεις. Πέρσι το καλοκαίρι εμφανίστηκε η μετάλλαξη Δέλτα. Αυτήν την στιγμή έχει περάσει αρκετό διάστημα από την εμφάνιση της Όμικρον και δε φαίνεται νέα μετάλλαξη» σημείωσε.

Μάλιστα, έσπευσε να διατυπώσει την εκτίμηση ότι τα κρούσματα που ενδεχομένως θα έχουμε τον χειμώνα δεν θα μας απασχολούν τόσο όσο οι νοσηλείες.

«Τα κρούσματα δεν μας απασχολούν, το θέμα είναι πόσες νοσηλείες θα βγάλουν. Αν τα κρούσματα δεν οδηγούν σε νοσηλείες, δε θα μας ενδιαφέρει και η καταμέτρηση» τόνισε.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην αναστολή του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που δεν έχει εμβολιαστεί, τονίζοντας αυτό θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, ενώ «θα ληφθούν από φάσεις είτε προς το αυστηρότερο είτε προς το ηπιότερο».

«Τους καλούμε να πάνε να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στις θέσεις τους» σημείωσε, ενώ μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξει και η πλατφόρμα για προσλήψεις μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Περισσότερες Ειδήσεις