Η πορεία προς την ανασφάλεια
Η πορεία προς την ανασφάλεια

Η πορεία προς την ανασφάλεια

  Οι πολίτες βιώνουν καθημερινά στη χώρα μας πολλαπλές κρίσεις φόβου, λόγω της πανδημίας, του πολέμου στην Ουκρανία, της ακρίβειας, της φτωχοποίησης, της ανεργίας, της εργασιακής επισφάλειας και της απώλειας δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 65% των ερωτηθέντων έχει αρνητική εντύπωση από το έργο της κυβέρνησης και το 54% δηλώνει ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση, παρά τις συνεχείς αντίθετες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών ΜΜΕ, τα οποία παρουσιάζουν όλα να βαίνουν καλώς.

   Η πανδημία δεν έγινε παρελθόν, μήνυμα που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση, αντίθετα αποτελεί καθημερινή απειλή, που τροφοδοτεί την ανασφάλεια των πολιτών. Τα δημόσια νοσοκομεία τα αποδυνάμωσε, με την υποστελέχωση και τη μείωση των δαπανών για την Υγεία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κωφεύει στις δραματικές εκκλήσεις των εργαζομένων, των παράνομα τεθέντων σε αναστολή εργασίας υγειονομικών και των ασθενών. Αντίθετα, πιστή στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της, εμμένει στην εφαρμογή του αντιλαϊκού σχεδίου της, ιδιωτικοποίησης των δημόσιων δομών Υγείας.

   Από την άλλη πλευρά, με την ανοχή της κυβέρνησης, οι παράνομες ρήτρες αναπροσαρμογής εκτόξευσαν σε απίστευτα ύψη τους λογαριασμούς του ρεύματος, οι οποίοι ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας των εταιρειών ενέργειας. Η ρευματοκοπή, επιπλέον είναι καθημερινό φαινόμενο σε όλη τη χώρα, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο σκοτάδι. Αλλά και το κόψιμο του νερού, λόγω αδυναμίας πληρωμής, αποτελεί καθημερινό εφιάλτη για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

  Οι δε αυξήσεις στα καύσιμα είναι απρόσιτες, με τη βενζίνη να αγγίζει τα 2,5 ευρώ, θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην Ε.Ε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης μιλά για ‘’δίκαιη και βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη’’, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, αφού εξυπηρετεί αποκλειστικά τα μεγάλα συμφέροντα. Η δε ακραία ακρίβεια έχει ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά να στερούνται πλέον βασικά είδη κατανάλωσης και διατροφής. Στον αντίποδα οι μισθοί παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένοι, οι συντάξεις πενιχρές, επιβάλλοντας η επιτελική κυβέρνηση μια βίαιη φτωχοποίηση των εργαζομένων και της ευρύτερης κοινωνίας. Ταυτόχρονα με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και τις υπέρογκες αυξήσεις του κόστους συντήρησης, καταδικάζουν σε λουκέτα δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τσακίζοντας την πραγματική οικονομία της Ελλάδας.

   Είναι, ωστόσο, θλιβερό η κυβέρνηση της ΝΔ να απορρίπτει προκλητικά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: Κρατικές παρεμβάσεις υπέρ των καταναλωτών, πλαφόν στις τιμές ενέργειας, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, μείωση του ΦΠΑ στα αναγκαία είδη κατανάλωσης. Με τροπολογία, η Αξιωματική Αντιπολίτευση ζητά φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και να σταματήσουν οι ρευματοκοπές, για όσους δεν μπορούν να πληρώνουν την αντισυνταγματική ρήτρα αναπροσαρμογής.

  Οι ανησυχίες των πολιτών εκτός τούτων, πηγάζουν, παράλληλα, και από την κρίση Δημοκρατίας, που προξένησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Πλήττει βάναυσα τα τελευταία τρία χρόνια, με τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια, τη δημόσια Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες. Το μένος της, όμως, κατά των νέων ξεχύλισε με την αποδυνάμωση της δημοκρατικής λειτουργίας των διακεκριμένων παγκοσμίως Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, προκειμένου να εδραιώσει, χωρίς αντιδράσεις, την εξουσία της και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των κολεγίων και των ιδιωτών επιχειρηματιών εκπαίδευσης.

  Εμμένει στο πρωτόγνωρο διεθνώς νομοθέτημα της, στην εγκαθίδρυση Αστυνομίας ένοπλης στα Πανεπιστήμια, με το νέο ακαδημαϊκό έτος. Μία γεύση της παρουσίας της μας έδωσε η άγρια, αποτρόπαια επίθεση της Αστυνομίας, δημιουργώντας επεισόδια, μαζί με μασκοφόρους, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η καταστολή και τυφλή αστυνομική βία κατά των φοιτητών, τραυματίζοντας βαριά στο κεφάλι φοιτητή, που έχασε κια την ακοή του. Καταργεί δικαιώματα φοιτητών, στο συνδικαλισμό, στη στέγαση, στα μεταπτυχιακά, αλλά και υποψηφίων στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, με τον κόφτη, την ανώτατη βάση εισαγωγής, αποδυναμώνοντας τα Πανεπιστήμια.

  Προανήγγειλε, επιπρόσθετα, με έωλες προφάσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Κογκρέσο και στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και τον έλεγχο των social media, τη λογοκρισία και τις αντιδημοκρατικές παρεμβάσεις, γιατι φοβάται την έκφραση των νέων και τις αλήθειες, που απειλούν την εξουσία του. Συνεχίζει άλλωστε να αγνοεί τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία στις χώρες της  Ε.Ε., όσον αφορά στο κράτος Δικαίου και στην ελευθερία Τύπου, εξαιτίας της χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, των συμμαχικών ΜΜΕ, εξαιτίας της προπαγάνδας, των διώξεων δημοσιογράφων και της  συγκάλυψης σκανδάλων.

  Κλείνοντας να προσθέσουμε την αβεβαιότητα του ελληνικού λαού, λόγω του παρατεταμένου πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επικίνδυνη ανάμειξη της Ελλάδας, που καταδικάζει η κοινωνική πλειοψηφία. Με πρωτοβουλία εξαλλου της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνεχίζεται η αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, αποδυναμώνοντας την άμυνα των νησιών μας και εμπλέκοντας τη χώρα μας σε απρόβλεπτους κινδύνους.

   Ο βίος, ομολογουμένως, της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται προς το τέλος. Ωστόσο, υπάρχει έντονη, διάχυτη αγωνία μην προσθέσει μεγαλύτερη ζημιά στις ήδη συσσωρευμένες καταστροφές, που έχει προξενήσει. Η κοινωνία επιθυμεί να ζήσει καλύτερα και περιμένει σύντομα να διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές, για την πολιτική, προοδευτική αλλαγή, που θα επιτρέψει τη βελτίωση της διαβίωσης, την αισιοδοξία και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, που δικαιούται και αξίζει η πατρίδα μας.

 

Χρυσάνθη Καμπουράκη

μέλος της  Ν.Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ηρακλείου και πρώην υποψήφια Βουλευτής

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις