Realtors Kreta
Realtors Kreta

ΗΠΑ: Απογοητεύει την Ουκρανία ο Μπάιντεν – Δεν θα στείλει πυραύλους που φτάνουν στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο παράδοσης στην Ουκρανία συστημάτων εκτοξευτών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (MLRS) που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Κιέβου για αποστολή τέτοιων οπλικών συστημάτων.

Η απάντηση αυτή ακολούθησε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει προηγμένα πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς στο Κίεβο για τον αγώνα του εναντίον της Ρωσίας.

«Δεν πρόκειται να στείλουμε στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα» που μπορούν να φτάσουν στη Ρωσία, δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά την άφιξή του πίσω στον Λευκό Οίκο μετά από ένα Σαββατοκύριακο στο Ντέλαγουερ.

Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επιζητούσαν ένα σύστημα μεγαλύτερης εμβέλειας (Multiple Launch Rocket System, MLRS), το οποίο μπορεί να εκτοξεύσει ένα μπαράζ πυραύλων σε απόσταση εκατοντάδων μιλίων.

Το CNN και η Washington Post ανέφεραν την Παρασκευή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προσανατολίζεται στην αποστολή αυτού και ενός άλλου πυραυλικού συστήματος, γνωστού ως HIMARS, ως μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ωστόσο, δεν είναι σαφές σε ποιο σύστημα αναφερόταν ο Μπάιντεν στα σχόλιά του.

Οι Ουκρανοί προτρέπουν τη Δύση να παράσχει περισσότερα όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς προκειμένου να αντιστραφεί η κατάσταση στον πόλεμο, ο οποίος διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η αποστολή τέτοιων οπλικών συστήματων εξετάζεται ενεργά.

Λογική απόφαση λέει η Μόσχα

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε από τη μεριά του ότι η απόφαση της Ουάσιγκτον να μην στείλει στην Ουκρανία πυραυλικά συστήματα που θα μπορούσαν να φτάσουν στη Ρωσία ήταν «λογική».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κόσμος - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις