Στα «κάγκελα» οι γονείς του 24ου και 31ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου!

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν το 24ο και 31ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, καθώς εξαιτίας του σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, οι μικροί μαθητές παρακολουθούν τα μαθήματα τους σε οικίσκους.

Ωστόσο, μπορεί τους πρώτους μήνες να ήταν η καλύτερη λύση ώστε να μην χάσουν οι μαθητές τα μαθήματα τους, ωστόσο οκτώ μήνες μετά, η κατάσταση είναι προβληματική, καθώς δεν τηρούνται βασικές προδιαγραφές σχολικής αρχιτεκτονικής, ασφάλειας και υγιεινής.

Πολλές από τις ήδη υφιστάμενες αίθουσες αντιμετώπιζαν θέματα φωτισμού, στεγανότητας κ.λπ. και προ του σεισμού, ενώ οι τουαλέτες είναι επιεικώς ανεπαρκείς. Οι λουόμενες τουαλέτες και η αίθουσα που μεταφέρθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου στις 12 Απριλίου στο σχολείο, δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με τα δίκτυα και δεν λειτουργούν, ενώ τα παιδιά στερούνται και εργαστηρίου πληροφορικής από τον Οκτώβριο.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο οι Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων 24ου & 31ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου, η οποία εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου αναφέρουν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν και τονίζουν χαρακτηριστικά ότι από την Πολιτεία δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επισκευή του κτιρίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Αγαπητοί γονείς,

Όπως όλοι γνωρίζετε, μετά το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, το κεντρικό κτίριο του σχολείου μας κρίθηκε ακατάλληλο, με αποτέλεσμα κάποιες τάξεις να μεταφερθούν στους διαμορφωμένους εργοταξιακούς οικίσκους που τοποθετήθηκαν από την δωρεά της κοινοπραξία ΕΡΕΤΒΟ-ΕΚΤΕΡ-ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ, γεγονός που επέτρεψε όλοι οι μαθητές να μπορούν να κάνουν διά ζώσης πρωινό μάθημα στον χώρο του σχολείου. Η λύση αυτή αποτέλεσε την καλύτερη δυνατή στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, καθώς οι μόνες εναλλακτικές ήταν η τηλεκπαίδευση ή ο διαμοιρασμός σε πρωινή και απογευματινή βάρδια.

Η κατάσταση όμως, στην οποία βρίσκεται και λειτουργεί αυτή τη στιγμή το σχολικό μας συγκρότημα, είναι προβληματική, καθώς δεν τηρούνται βασικές προδιαγραφές σχολικής αρχιτεκτονικής, ασφάλειας και υγιεινής. Πολλές από τις ήδη υφιστάμενες αίθουσες αντιμετώπιζαν θέματα φωτισμού, στεγανότητας κ.λπ. και προ του σεισμού, ενώ οι τουαλέτες είναι επιεικώς ανεπαρκείς. Οι λυόμενες τουαλέτες και η αίθουσα που μεταφέρθηκαν από τον Δήμο Ηρακλείου στις 12 Απριλίου στο σχολείο μας, δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με τα δίκτυα και δεν λειτουργούν, ενώ τα παιδιά μας στερούνται και εργαστηρίου πληροφορικής από τον Οκτώβριο.

Μετά από συναντήσεις των προέδρων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Αναστασάκη και την Αντιδήμαρχο Παιδείας κα Αρχοντάκη, ενημερωθήκαμε για τα παρακάτω:

  • Η μελέτη στατικής επάρκειας και ενίσχυσης του κτιρίου θα παραδοθεί από τον μηχανικό που την εκπονεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
  • Δεν υπάρχει καμία δέσμευση πίστωσης για την χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής του κεντρικού κτιρίου, ούτε και υπάρχει σαφής προγραμματισμός για τον τρόπο κάλυψης των δαπανών.
  • Δεν υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των εργασιών επισκευής και ενίσχυσης του κεντρικού κτιρίου.
  • Ακόμη και αν βρεθούν τα απαιτούμενα κονδύλια, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος για την εκτέλεση του έργου.
  • Δεν πρόκειται να έλθουν στο χώρο του σχολείου περαιτέρω λυόμενες αίθουσες με τις προβλεπόμενες από τον νόμο προδιαγραφές, προς αντικατάσταση των εργοταξιακών οικίσκων.

Επειδή από την εμπειρία μας αντιλαμβανόμαστε ότι οι εργασίες αποκατάστασης του σχολικού μας συγκροτήματος θα διαρκέσουν αρκετό χρόνο, που εμείς υπολογίζουμε σε 3 έως 5 έτη (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Καπετανάκειο και το 6ο Δημοτικό) είναι αναγκαίο να βρεθεί μία λύση για την στέγαση και την ομαλή διεξαγωγή της διδακτικής διαδικασίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς όπως δικαιούνται όλοι οι μαθητές.

Όλοι μαζί οι γονείς του 24ου και 31ου Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου ζητάμε:

  • Να αντικατασταθούν οι εργοταξιακοί οικίσκοι από λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, με τις απαιτούμενες διαστάσεις και προδιαγραφές.
  • Να βρεθούν άμεσα τα χρηματοδοτικά εργαλεία από τον Δήμο και να δεσμευθούν οι σχετικές πιστώσεις, για την χρηματοδότηση των εργασιών επισκευής του σχολείου.
  • Να μας δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης και ολοκλήρωσης των παραπάνω εργασιών.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο και δύσκολο αγώνα για να μπορέσουν τα παιδιά μας να φοιτούν στο σχολείου τους αξιοπρεπώς και σας χρειαζόμαστε δίπλα μας. Όπως μπορέσαμε και ανατρέψαμε την ειλημμένη απόφαση διαδασκαλίας μέσω Webex μετά τον σεισμό, έτσι θα βελτιώσουμε και τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο μας. Η συμμετοχή σας δεν είναι μόνο σημαντική αλλά αναγκαία για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να ανατρέψουμε την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, που θεωρούν ότι τα παιδιά μας μπορούν να κάνουν επί χρόνια μάθημα στοιβαγμένα σε ελάχιστα τετραγωνικά.

Προγραμματίζουμε γενική συνέλευση γονέων για να σας ενημερώσουμε αναλυτικά για τις ενέργειες που κάναμε όλο αυτό το διάστημα και να αποφασίσουμε από κοινού τις κινήσεις μας. Ενωμένοι, μπορούμε να πετύχουμε.»

Περισσότερες Ειδήσεις