Κρήτη: “SOS” από τους αγρότες για την έλλειψη εργατών γης
“Σήμα κινδύνου” εκπέμπουν οι παραγωγοί της Ιεράπετρας Λασιθίου για την έλλειψη εργατικών χεριών, τα οποία μέσα σε μια 3ετία μειώθηκαν κατά 70%. Πρόβλημα που καταγράφεται και σε άλλες περιοχές του νησιού, όπως η Μεσαρά και ανησυχεί έντονα τους αγρότες, που ζητούν άμεσα μέτρα, ώστε οι εργάτες γης να σταματήσουν να μεταναστεύουν με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αγροτική παραγωγή της Ιεράπετρας και ολόκληρης της Κρήτης εδώ και πολλά χρόνια στηρίζεται στους αλλοδαπούς εργάτες γης. «Δυστυχώς αυτοί οι εργάτες φεύγουν από το νησί και τη χώρα. Μετακομίζουν στην Ιταλία. Ο λόγος είναι ότι, εν αντιθέσει με τη χώρα μας, οι Ιταλοί αντιλήφθηκαν εγκαίρως ότι έπρεπε να αλλάξουν τους νόμους τους και τώρα επιτρέπουν μέσα σε μια διετία στους αλλοδαπούς εργαζόμενους να μπορούν να αποκτήσουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής και εργασίας. Εμείς, αν και το ζητάμε επιτακτικά εδώ και χρόνια, δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί. Στην Ελλάδα απαιτείται μια 7ετία προκειμένου ένας αλλοδαπός εργαζόμενος να αποκτήσει αυτά τα έγγραφα», δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο γενικός γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Μιχάλης Βιαννιτάκης.
Κάτω από 1.000 τα εργατικά χέρια
Η έλλειψη εργατικών χεριών είναι σήμερα το πιο μεγάλο πρόβλημα για τους παραγωγούς της Ιεράπετρας. Σύμφωνα με τον κ. Βιαννιτάκη ξεπερνά και το καυτό ζήτημα της αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω του πολέμου.
«Ζούμε τραγικές καταστάσεις. Πριν από 3-4 χρόνια στην Ιεράπετρα υπήρχαν διαθέσιμα 7.000 – 8.000 ξένα εργατικά χέρια. Σήμερα είναι κάτω από 1.000. Υπό αυτές τις συνθήκες αντιλαμβάνεστε ότι οδηγούμαστε στην μείωση της παραγωγής. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καλλιεργητική περίοδος και ήδη ένα 10 -15% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων διατίθεται προς ενοικίαση, στην ευρύτερη περιοχή. Και ο λόγος είναι η έλλειψη εργατών», προσέθεσε ο κ. Βιαννιτάκης.
Έκτακτη Γενική Συνέλευση
Το θέμα θα τεθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση που συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μαΐου, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας. «Βασικός στόχος της συνάντησης είναι να λάβουμε αποφάσεις για πιο δυναμική διεκδίκηση αλλαγής των νόμων. Έχουμε καλέσει τους τοπικούς βουλευτές, ανάμεσά τους και τον Υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, το υπουργείο του οποίου είναι μεταξύ των 5 που πρέπει να συνυπογράψουν την αλλαγή του νόμου», κατέληξε ο κ. Βιαννιτάκης.