Ισχυρά και θετικά τα μηνύματα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ
Για απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν δε ότι η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο ήταν ιστορική καθώς ήταν η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού, ενώ μέσα στα 45 λεπτά της τοποθέτησης του ξεδίπλωσε ολόκληρο το φάσμα των προκλήσεων που ανοίγονται στον ορίζοντα της παγκόσμιας κοινότητας, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές απήυθυνε μια βαθιά πολιτική και αξιακή ομιλία για τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Aνέδειξε τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν σε αυτή τη μεγάλη γέφυρα του χρόνου Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και τις κοινές αξίες των δύο χωρών. Ταυτόχρονα, εξέπεμψε ηχηρά μηνύματα για το Ουκρανικό, το Κυπριακό, αλλά και την παραβατικότητα της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάζει. Επίσης έστειλε ηχηρά μηνύματα για μια Ελλάδα που αλλάζει.
Η ανταπόκριση μέσα στην αίθουσα του Κογκρέσου ήταν άκρως θετική, όπως και η υποδοχή των αναφορών του πρωθυπουργού. Μάλιστα στα 45 λεπτά της ομιλίας του διεκόπη πολλές φορές από θερμά χειροκροτήματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους διαχρονικά στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, στο καθήκον αμφοτέρων να υπερασπίζονται τα δημοκρατικά ιδεώδη, την άνευ όρων στήριξη της Ουκρανίας έναντι του Ρώσου εισβολέα, αλλά και αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία χωρίς να την κατονομάζει τόσο για την παραβατική της συμπεριφορά στο Αιγαίο, όσο και την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.
Διεμήνυσε ακόμη ότι «δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας μας» και κάλεσε τους Αμερικανούς βουλευτές να λάβουν υπ’ όψιν τους τον αναθεωρητισμό των γειτόνων όταν εγκρίνουν εξοπλιστικά στην Ανατολική Μεσόγειο και να μην ξεχάσουν την εισβολή και τη διχοτόμηση της Κύπρου. Εξέφρασε επίσης, την αταλάντευτη στήριξη της Αθήνας στην Ουκρανία και την απερίφραστη καταδίκη της επιθετικότητας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ολοκληρώθηκε, με το δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικών ομογενειακών οργανώσεων, στην Ουάσιγκτον.
Στον χαιρετισμό του τόνισε ότι «δεν θα σταματήσει την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος, που μας αξίζει». Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που συντελείται τώρα στην χώρα είναι ότι επιστρέφουν αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως ο λόγος δεν είναι μόνον ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν καλές δουλειές και ότι η ανεργία μειώνεται αλλά πρωτίστως γιατί η μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας κινείται στη σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση του με το Τζο Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της διμερούς σχέσης εντός του πλαισίου της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα μας καθίσταται πλέον πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής. Τόνισε, δε, πως κατά την διάρκεια των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές για την Ελληνική Δημοκρατία αλλά αυτή εξήλθε ισχυρότερη καθώς ανέκαθεν ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Παράλληλα, ανέτρεξε συνοπτικά στις κρίσεις, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του για να συμπεράνει πως πλέον η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαική Ένωση.
Για «μοναδικής έμπνευσης» ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, έκανε λόγο η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι κατά την προσφώνηση της στην δεξίωση, που παρέθεσε προς τιμήν του πρωθυπουργού. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις γερουσιαστών οι οποίοι ανέφεραν ότι ήταν μια από τις καλύτερες ομιλίες που έχουν πραγματοποιήσει στο Κογκρέσο.