Μαμουλάκης: "Προστασία των καταναλωτών: Χάθηκε ένα κρίσιμο εξάμηνο"
Συνεχίζεται η συζήτηση του σχεδίου νόμου για την προστασία των καταναλωτών στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με τον Γενικό Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη να ασκεί κριτική για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης της ΝΔ στο μείζον αυτό ζήτημα.
Ο Χάρης Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στους Υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη και Νίκο Παπαθανάση, καυτηρίασε την αδράνειά τους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν πραγματικά ενδιαφερόσασταν για την προστασία των καταναλωτών, δεν θα χάνατε ένα κρίσιμο 6μηνο στην απλή διαδικασία ενσωμάτωσης μιας οδηγίας, από τον Νοέμβριο του 2021, για να έρθουμε σήμερα στο παρά πέντε και να την συζητάμε. Δεν απαιτούσε άλλωστε και ιδιαίτερο brainstorming. Μπορούσατε να είχατε ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας, της Τσεχίας, η Δανίας, της Γερμανίας, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και από τον Νοέμβριο του 2021 θα είμασταν έτοιμοι. Πόσους μήνες χρειάζεται το πανάκριβο και πολυάριθμο «επιτελικό» σας κράτος, απλώς και μόνο για να πράξει τα απλά; Είστε η κυβέρνηση των καθυστερημένων αντιδράσεων σε ό,τι αφορά τους πολλούς.».
Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αναπροσαρμογής και εκσυγχρονισμού των κανόνων δικαίου που αφορούν την προστασία του καταναλωτή, τονίζοντας ότι η Βουλή καλείται να συζητήσει τροποποιήσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων, ενόψει του αυξανόμενου κινδύνου παραβάσεων. Αναφερόμενος στα επί μέρους άρθρα του σ/ν, αναγνώρισε τις θετικές διατάξεις όπου υπάρχουν, ενώ επεσήμανε και τα αδύναμα σημεία, του και ειδικότερα:
Με τα άρθρα 3 και 4 τροποποιούνται αντίστοιχες διατάξεις για τις εκπτώσεις, τις προσφορές και τις κυρώσεις σε περίπτωση λειτουργίας επιχειρήσεων τις Κυριακές. «Θα ελέγχεται η εφαρμογή τους; Διότι εκεί συνίσταται η ουσία, στον έλεγχο» επεσήμανε ο Χάρης Μαμουλάκης και αναρωτήθηκε: «Η προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, είναι ισχυρή μόνο εάν είναι ισχυρός και ο μηχανισμός επιβολής και καταπολέμησης των παραβάσεών της. Πόσοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί; Ποιο το συνολικό ύψος προστίμων που έχουν επιβληθεί; Ποια στοιχεία επεξεργαστήκατε και καταλήξατε στην αύξηση του ποσοστού και ύψους του επιβαλλόμενου προστίμου; Περιμένουμε τις απαντήσεις σας.».
Αναφερόμενος στο άρθρο 5, όπου προβλέπεται η διεύρυνση του ορισμού της έννοιας του προϊόντος, προσθέτοντας τους ορισμούς της «κατάταξης» και της «επιγραμμικής αγοράς» ο Χάρης Μαμουλάκης ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το πως σχεδιάζεται η επαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών, προκειμένου να εξοικειωθούν με τους ορισμούς, να γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και πως να τα προασπίσουν. Ενώ αναφερόμενος στα άρθρα 17 και 18, με τα οποία αυξάνεται η περίοδος υπαναχώρησης από 14 στις 30 ημέρες, για να αυξηθεί η προστασία του καταναλωτή από επιθετικές εμπορικές πρακτικές, τόνισε: «Στην χώρα, μας επιτρέπονται αυτές οι εμπορικές πρακτικές; Δεν καταγράφονται στον κατάλογο παραπλανητικών εμπορικών πρακτικών του 8ου άρθρου όπως ισχύει σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε.;». Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων, ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το εάν ο έμπορος μπορεί να προβεί σε επεξεργασία τους, πριν την παρέλευση της προθεσμίας υπαναχώρησης και ένα ναι, πως προστατεύεται ουσιαστικά ο καταναλωτής.
Καταλήγοντας, ο γενικός Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χάρης Μαμουλάκης, τόνισε ότι παρά τις θετικές διατάξεις, το σ/ν κρίνεται ανεπίκαιρο με δεδομένες τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να επιβιώσουν οι καταναλωτές, επεσήμανε ότι όλα θα κριθούν από την ετοιμότητα και επάρκεια του ελεγκτικού μηχανισμού και τόνισε: «Στόχος πρέπει να είναι το να υπάρξει ένα κωδικοποιημένο και απλό νομοθέτημα στο οποίο θα καταγράφονται τα δικαιώματα των καταναλωτών, καθώς και ο τρόπος προάσπισής τους.».