Σαν σήμερα 19 Μαΐου - Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους
Σαν σήμερα 19 Μαΐου - Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους

Σαν σήμερα 19 Μαΐου – Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους

Ο κάθε Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής (Mικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία κ.ά.) και Ανατολική Θράκη.

Γιατί στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά της οθωμανικής Αρχής και άρχισε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού, με «μαγιά» τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ετσι ξεκίνησε από τον Πόντο και τη Βιθυνία η β’ φάση Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα κορυφωθεί τρία χρόνια μετά, με την ήττα του Ελληνικού Στρατού, τη σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης. Για να είμαστε όμως ακριβείς, πρέπει να τονίσουμε ότι τη γενοκτονία την προκάλεσαν οι οι στρατιωτικοί εθνικιστές που από το 1908 κατέλαβαν με πραξικόπημα την οθωμανική εξουσία και σήμερα συνεχίζουν να διοικούν τη γειτονική μας Τουρκία ως ένα επιθετικό και φανατικό «βαθύ κράτος».

Οσο και αν μας φαίνεται παράδοξο, συμμετοχή στη γενοκτονία δεν είχαν οι σουλτανικοί Οθωμανοί, οι οποίοι επίσης σφαγιάστηκαν και καταπιέστηκαν από τους εθνικιστές. Εξάλλου την Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Κεμάλ Ατατούρκ την κατέλυσε δημιουργώντας το νέο κράτος που καταχρηστικά το ονόμασε «Δημοκρατία της Τουρκίας»… Επιπλέον ήταν τόση η απέχθεια των Τούρκων εθνικιστών προς το οθωμανικό παρελθόν που άλλαξαν ακόμα και το αλφάβητο (από αραβικό σε λατινικό) και κατασκεύασαν με τη στρατιωτική βία ένα νέο έθνος, το τουρκικό, στη θέση των παλιών πολύγλωσσων και πολυεθνοτικών Οθωμανών μουσουλμάνων..

Μόνο για τα γεγονότα του Πόντου

Η επέτειος αυτή της 19ης Μαΐου θεωρείται ατυχώς ότι αφορά μόνον τους Ποντίους. Ομως δεν είναι ακριβώς έτσι και οφείλεται στον χαοτικό τρόπο που η προσφυγική μνήμη διεκδίκησε από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’80 τα όσα της χρωστούσαν. Και ακριβώς γι’ αυτό ο πρώτος νόμος για την αναγνώριση της γενοκτονίας, που θέσπισε ως Ημέρα Μνήμης τη 19η Μαΐου, περιελάμβανε τα γεγονότα που έγιναν μόνο στην περιοχή του Πόντου. Και στη συνέχεια ήρθε ο δεύτερος νόμος για τη γενο- κτονία -που θέσπισε ως Ημέρα Μνήμης τη 14η Σεπτεμβρίου- για να συμπεριλάβει το σύνολο των μικρασιατικών πληθυσμών – αφήνοντας, δυστυχώς, απέξω την περιοχή της Ανατολικής Θράκης, απ’ όπου ξεκίνησε η ενιαία γενοκτονία, τον Απρίλιο του 1914. Πάντως οι ποντιακοί φορείς κάνουν αξιοσημείωτες προσπάθειες ανάδειξης αυτών των ιστορικών σελίδων.

Παράλληλα σαν σήμερα 19 Μαΐου του 2018 ο πρίγκιπας Χάρι, 6ος στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου, και η Αμερικανίδα σταρ Μέγκαν Μαρκλ ενώνονται με τα δεσμά του γάμου, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα η πτήση 804 της EgyptAir που έκανε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο εξαφανίζεται με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα. Αργότερα γίνεται γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

Γεγονότα

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και αρχίζει τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

1960: Ο Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Άλαν Φριντ, στον οποίο οφείλεται ο όρος ροκ εντ ρολ, κατηγορείται μαζί με άλλους επτά συναδέλφους του ότι έλαβε «δωράκια» από δισκογραφικές εταιρείες συνολικού ύψους 30.650 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα θα καταδικασθεί σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 300 δολαρίων.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του Αμερικανού προέδρου, Τζον Κένεντι, στο πάρτι γενέθλιων του.

1965: Σε δημοσίευμα επαρχιακής εφημερίδας γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στο πραξικοπηματικό σχέδιο με την κωδική ονομασία ΑΣΠΙΔΑ και την εμπλοκή του Ανδρέα Παπανδρέου.

1979: Ο Έρικ Κλάπτον παντρεύεται την πρώην σύζυγο του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ. Είναι η περίφημη Layla του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον. Στο γαμήλιο πάρτι και σε μία αυτοσχέδια σκηνή που στήνεται, παίζουν μαζί οι Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Ρίνγκο Σταρ, Έρικ Κλάπτον και Μικ Τζάγκερ.

2016: Η πτήση 804 της EgyptAir που έκανε το δρομολόγιο Παρίσι – Κάιρο εξαφανίζεται με 56 επιβάτες και 10μελές πλήρωμα. Αργότερα γίνεται γνωστό ότι το αεροσκάφος συνετρίβη νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

2018: Ο πρίγκιπας Χάρι, 6ος στη διαδοχή του αγγλικού θρόνου, και η Αμερικανίδα σταρ Μέγκαν Μαρκλ ενώνονται με τα δεσμά του γάμου στο κάστρο του Ουίνσδορ.

Γεννήσεις

1824: Θεόδωρος Δηλιγιάννης, πολιτικός και πλειστάκις πρωθυπουργός.

1925: Μάλκολμ Χ, (Μάλκολμ Λιτλ το πραγματικό όνομά του, Ελ Χάτζι Μαλίκ Ελ Σαμπάζ το μουσουλμανικό του), Αμερικανός μουσουλμάνος ηγέτης και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε στις ΗΠΑ.

1928: Πολ Ποτ, ηγέτης των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, που διέπραξαν χιλιάδες φόνους.

Θάνατοι

1864: Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας.

1895: Χοσέ Μαρτί, Κουβανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηγέτης της κουβανικής εξέγερσης κατά των Ισπανών.

1994: Ζακλίν Λι Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, γνωστότερη ως «Τζάκι», σύζυγος του 35ου προέδρου των ΗΠΑ Τζ. Φ. Κένεντι την περίοδο της δολοφονίας του και μετέπειτα σύζυγος του Αριστοτέλη Ωνάση.

Η Τζάκι Κένεντι Ωνάση με την οικογένεια των Κένεντι, την ημέρα του γάμου της με τον Τζον Κένεντι

2016: Γιάννης Γουλανδρής, 86, Έλληνας εφοπλιστής από την Άνδρο.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185