Τρομάζει πιθανό «εκρηκτικό» κοκτέιλ γρίπης και κορωνοϊού !
Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί, ο ρόλος του εμβολιασμού; Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί, ο ρόλος του εμβολιασμού; Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί, ο ρόλος του εμβολιασμού;
Αθήνα / Φωτογραφία: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
Όσο ο καιρός θυμίζει περισσότερο φθινόπωρο και ο χειμώνας πλησιάζει, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες του γύρω από το «εκρηκτικό» κοκτέιλ του κορωνοϊού και της γρίπης.
Τα πολύ αυστηρά μέτρα για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού την περασμένη διετία κατάφεραν σχεδόν να εξαλείψουν τη γρίπη. Οι αποστάσεις, οι μάσκες και η υψηλή πρόληψη εξαφάνισαν σχεδόν τα κρούσματα γρίπης. Φέτος όμως, λόγω της σταδιακής υποχώρησης των μέτρων -οριακά έχουν αρθεί εντελώς για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού- υπάρχει ανησυχία για μια εκρηκτική συνύπαρξη γρίπης και κορωνοϊού.
Οι ανησυχίες γύρω από την εφετινή παρουσία της γρίπης εμφανίστηκαν για τους ειδικούς στην Ελλάδα τον περασμένο Μάιο, οπότε καταγράφηκε ένα ιστορικό ρεκόρ: Μηδέν κρούσματα και μηδέν νεκροί από τη γρίπη. Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία απώλεια από τη γρίπη είναι, προφανώς, θετικό. Οι επιστήμονες, ωστόσο, ανησυχούσαν, καθώς, δίχως να έχουν κρούσματα να μελετήσουν, δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν ποιο στέλεχος της γρίπης θα επικρατήσει, ώστε να σχεδιάσουν το εμβόλιο για τον -φετινό- χειμώνα.
Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο
Στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού από το υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στάθηκε στο γεγονός πως η γρίπη «χτυπά την πόρτα» και της χώρας μας σταδιακά για φέτος. Οπως τόνισε, υπάρχει ανησυχία για τη συνύπαρξή της με τον κορωνοϊό και μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός.
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τη συνύπαρξη της γρίπης με τον κορωνοϊό κατά τον φετινό χειμώνα, η ίδια πρόσθεσε: «Ετοιμαζόμαστε για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο φόβος της συγκυκλοφορίας των δύο ιών υπήρχε πέρυσι και υπάρχει και φέτος και μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για τη γρίπη μόνο αν εμβολιαστούμε, ιδίως όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες».
Γιατί φοβούνται οι ειδικοί δυναμική επανεμφάνιση της γρίπης;
Αμερικανοί επιστήμονες που μελετούν τη γρίπη εκτιμούν ότι υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που δικαιολογούν τις ανησυχίες. Η συγκεκριμένη ομάδα ειδικών «βλέπει» ανοικτό το ενδεχόμενο για επανεμφάνιση της γρίπης, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα, τον φετινό χειμώνα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, όσο περισσότερο χρόνο υπήρχαν σε μία χώρα ή περιοχή περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, πριν αρθούν πιο πρόσφατα χάρη στους εμβολιασμούς, τόσο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων θα είναι εφέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια, ευάλωτος στη γρίπη.
Επιπροσθέτως, η παγκόσμια καταστολή της δραστηριότητας των ιών της γρίπης, κάτι που αποτέλεσε θετική «παρενέργεια» της προφύλαξης από τον κορωνοϊό, καθιστά πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη ποια στελέχη της γρίπης θα κυκλοφορήσουν περισσότερο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η ανάπτυξη αποτελεσματικών αντιγριπικών εμβολίων. Είναι μάλιστα πιθανό να «σηκώσουν κεφάλι» πολλαπλά στελέχη της γρίπης ταυτόχρονα, συμβάλλοντας σε ένα χειρότερο ξέσπασμα.
«Κλειδί» το αντιγριπικό εμβόλιο
«Φέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο. Μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία» τόνισε ο επικεφαλής της έρευνας, Σεν Πέι, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας.
Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, με τη χώρα μας να έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου. Ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.
«Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Επομένως, είναι σαφές ότι θα πρέπει να είμαστε νωρίτερα έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τους ιούς της γρίπης με τον έγκαιρο εμβολιασμό» δήλωνε προ ημερών η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η κυρία Θεοδωρίδου, μεταξύ άλλων, είπε ότι «θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι σε κάθε εμβολιασμό χρειάζεται και ένα δεκαπενθήμερο για να υπάρξει η αντίστοιχη ανοσολογική ανταπόκριση».