Γλυκά Νερά: Έναν χρόνο μετά τη γυναικοκτονία της Καρολάιν, ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος απολογείται
Να απολογηθεί για τη στυγερή δολοφονία της συζύγου και μητέρας του παιδιού του, Καρολάιν Κράουτς, καλείται σήμερα Τετάρτη ο καθ' ομολογίαν συζυγοκτόνος, Μπάμπης Αναγνωστόπουλος.
Σήμερα «κλείνει» ακριβώς ένας χρόνος από την μέρα που η 20χρονη δολοφονήθηκε από τα χέρια του συζύγου της μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά.
Ο 34χρονος σήμερα μετά τις 10:00 θα κληθεί από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο να απολογηθεί για εκείνα που έγιναν τη νύχτα που σήμανε το τέλος της ζωής της Καρολάιν, αλλά και το τέλος της ζωής που ζούσε μέχρι τότε ο ίδιος και η νεογέννητη κόρη του ζευγαριού.
Βαρύτατο το κατηγορητήριο για τον συζυγοκτόνο
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες που αφορούν την εν ψυχρώ δολοφονία της 20χρονης, την άγρια θανάτωση της σκυλίτσας Ρόξυ και τις ψευδείς καταγγελίες και καταθέσεις που έδινε για διάστημα 37 ημερών, εμφανιζόμενος ως επιζών μίας δήθεν φρικτής ληστείας που έγινε τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου 2021 στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά.
Το έγκλημα του 34χρονου σε βάρος της μητέρας του παιδιού του είναι ένα ομολογημένο έγκλημα, ωστόσο, με αυτά που θα πει σήμερα ο κατηγορούμενος πιθανότατα θα επιχειρήσει να αιτιολογήσει τη βαναυσότητα απέναντι στην 20χρονη, απέναντι στο παιδί του που το άφησε δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας του αλλά και στο κουταβάκι που λάτρευε η Καρολάιν.
Η Καρολάιν, αναφέρεται στη δικογραφία, είχε έναν αργό «αγωνιώδη» θάνατο καθώς πάσχιζε να αναπνεύσει επί έξι ολόκληρα λεπτά. Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε με ένα ύφασμα τυλιγμένο στον λαιμό της, δεμένη πισθάγκωνα, με το μωρό της να κοιμάται ακουμπισμένο στην πλάτη της, ενώ η Ρόξυ ήταν κρεμασμένη με το λουρί της στο κάγκελο της εσωτερικής σκάλας.
Η θέση που θα κρατήσει
Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να πείσει τους δικαστές ότι το έγκλημα έγινε εν βρασμώ, ότι ο ίδιος προκλήθηκε από την «επιθετική συμπεριφορά της Καρολάιν απέναντι στο παιδί» και ότι δεν προσχεδίασε τίποτα απολύτως. Στην απολογία του στον ανακριτή ο 34χρονος είχε υποστηρίξει πως δεν ισχύει ότι προσχεδίασε το έγκλημα, ότι δεν ισχύει ότι βρισκόταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ότι «έτερα γεγονότα πυροδότησαν» την αντίδρασή του.
Τότε είχε ισχυριστεί επίσης πως όλη η εν συνεχεία «σκηνοθεσία» έγινε αποκλειστικά για να προστατέψει το παιδί και να μην το χάσει αν ομολογούσε την πράξη του. «Για να μεγαλώσει η κόρη μου τουλάχιστον με τον πατέρα της», όπως ανέφερε στο υπόμνημα που είχε παραδώσει.
Η απολογία του 34χρονου αναμένεται πως θα διαρκέσει αρκετές ώρες καθώς αφού πει όσα ο ίδιος θελήσει, θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις του δικαστηρίου και των συνηγόρων των δύο πλευρών.
Η επόμενη δικάσιμος που έχει δώσει το δικαστήριο είναι για την Δευτέρα 16 Μαΐου.
Τι έδειξε το ρολόι της Καρολάιν
Το ηλεκτρονικό ρολόι που φορούσε η Καρολάιν το βράδυ της δολοφονίας της στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών, μπήκε στο μικροσκόπιο του δικαστηρίου με τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο να ξεσπάει σε κλάματα κατά την διάρκεια της ανάγνωσης του ημερολογίου της άτυχης κοπέλας. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα που κατέθεσε για τα βήματα που φαίνεται ότι έκανε η Καρολάιν το μοιραίο βράδυ δεν σημαίνει ότι το θύμα ήταν ξύπνιο, αλλά θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα των κινήσεων της στον ύπνο της.
- Πρόεδρος: Προκύπτουν 17 βήματα που αντιστοιχούν σε 12,89 μέτρα σε χρονικό διάστημα 5 δευτερολέπτων χωρίς καταγραφή αύξησης παλμών. Όλο αυτό είναι λίγο παράλογα, να διανύσει τόσα μέτρα σε τόσο χρόνο….
- Μάρτυρας: Ο αισθητήρας καταγράφει κάθε κίνηση με το ρολόι. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει γίνει. Μπορεί να έχει γίνει με παρατεταμένη κίνηση του χεριού.
- Πρόεδρος: Συνεχίζει να καταγράφει μετά το θάνατο;
- Μάρτυρας: Μπορεί, αν μεταφέρεται το ρολόι και ας μην το φοράει κάποιος.
- Εισαγγελέας: Πως γίνεται να καταγράφει κίνηση αφού το θύμα κοιμάται;
- Μάρτυρας: Το ρολόι καταλαβαίνει κίνηση και το μεταφράζει σε μέτρα και σε βήματα. Μπορεί να γίνει μια κίνηση χεριού.
Τα δάκρυα
Σε κλάματα ξέσπασε ο κατηγορούμενος όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου άρχισε την ανάγνωση του ηλεκτρονικού ημερολογίου της Καρολάιν, στα αποσπάσματα που αφορούσαν την γέννηση και τα προβλήματα υγείας της Λυδίας.
Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και συνταξιούχος εκπαιδευτικός φίλη της οικογένειας του Μπάμπη, η οποία περιέγραψε τη σχέση του κατηγορούμενου με τους γονείς του, λέγοντας πως «η μητέρα του δεν είχε επαφή και στεναχωριόνταν για αυτό. Δεν τον έβλεπε ιδίως μετά τον γάμο».
- Πρόεδρος: Για ποιον λόγο;
- Μάρτυρας: Δεν το ξέρω. Ξέρω ότι η φίλη μου είχε επαφή με τη μητρική οικογένειας, διατηρούσε σχέσεις και τα παιδιά ήταν μάλλον σε μια φάση απομόνωσης.
«Πρόκειται για μία ψυχοπαθητική προσωπικότητα» – Τι κατέθεσε ψυχίατρος
Την προσωπικότητα του 33χρονου κατηγορουμένου επιχείρησε να χτίσει η μάρτυρας Άλκηστις Ηγουμενάκη, ψυχίατρος στην ειδικότητα, η οποία προτάθηκε να καταθέσει από την πλευρά της πολιτικής αγωγής.
Η μάρτυρας μίλησε για έναν χαρακτήρα κτητικό με έπαρση υποστηρίζοντας ότι φέρει πολλά χαρακτηριστικά ψυχοπαθητικής ή αντικοινωνικής διαταραχής, που μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις θυμού αλλά όχι στο θάνατο. «Η διαταραχή προσωπικότητας αποτελεί μια ομάδα διαταραχών όπου τα άτομα έχουν συνείδηση τι κάνουν, συναίσθηση του αποτελέσματος των πράξεων τους. Υπάρχει έπαρση και ναρκισσιστική διαταραχή, δηλαδή προκύπτει ένα αίσθημα μεγαλείου από τον έλεγχο της σχέσης και έλλειψη ενσυναίσθησης. Το βλέπουμε όταν δολοφονεί τη μητέρα του παιδιού του χωρίς να ενδιαφερθεί για το ότι θα πονέσει το παιδί του, όταν τοποθετεί το παιδί δίπλα στο άψυχο σώμα της μητέρας, είναι μια πολύ βάρβαρη κίνηση που συναντάμε στους πολέμους. Τα μωρά έχουν οπτικά και δερματικά ερεθίσματα. Όταν σκοτώνει το σκύλο, γιατί το ζώο ήταν και του παιδιού. Από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη μητέρα της Καρολάιν, πως την προσεγγίζει στην κηδεία. Μια μάνα που πονάει την προστατεύουμε, δεν την βάζουμε να πληρώνει φέρετρα. Από τον τρόπο που κρατάει το παιδί στην κηδεία, 9 μηνών για τέσσερις ώρες σε μια κηδεία που απ’ότι ενημερώθηκα το φέρετρο άνοιξε κάποια στιγμή. Δεν χρειαζόταν να είναι εκεί. Αυτά όλα συντείνουν στο γεγονός ότι πρόκειται για μία ψυχοπαθητική προσωπικότητα».
Μάλιστα, όπως είπε η μάρτυρας, ο κατηγορούμενος αναζητούσε τον θαυμασμό των άλλων συνεχώς. Γιαυτό πέταξε με ελικόπτερο πάνω από το σχολείο της Καρολάιν. Επίσης, όπως ανέφερε, φαίνεται άνθρωπος που δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την απόρριψη της Καρολάιν. Αναφερόμενος στον τρόπου που σκότωσε την Καρολάιν ο κατηγορούμενος, η μάρτυρας υποστήριξε ότι το γεγονός πως δεν τη σκότωσε με ένα πιστόλι, δείχνει τον τρόπου που αντιμετώπιζε το θάνατο. «Του λείπει απόλυτα το συναίσθημα» είπε η ψυχίατρος.
Η γιατρός υποστήριξε ακόμη ότι συμφωνεί με όσα «είδε» η σύμβουλος ψυχικής υγείας που παρακολουθούσε την Καρολάιν. Όπως είπε, διέγνωσε σημεία κατάθλιψης στην άτυχη κοπέλα, μία κοπέλα που άρχισε στη συνέχεια να ανεξαρτητοποιείται και συνειδητοποίησε ότι είναι εγκλωβισμένη.
- Πρόεδρος: Για την προσωπικότητα της τι μπορείτε να πείτε;
- Μάρτυρας: Είχε αρχίσει να νιώθει την πίεση αλλά είχε αδυναμία στο να αντιμετωπίσει την κρίση. Αν μπορούσε να μιλήσει με κάποιους ανθρώπους, στη μητέρα της, στους φίλους της, ίσως να είχε προστατευθεί, να βοηθηθεί. Φοβόταν να κάνει αυτό το βήμα.
- Πρόεδρος: Γιατί δεν τα έλεγε πουθενά πιστεύετε ;
- Μάρτυρας: Θεωρώ ότι οι γονείς της δεν συμφωνούσαν με τη σχέση. Απλά την επέτρεπαν. Γι αυτό και είχε δισταγμό…
- Πρόεδρος: Αυτό που το ξέρετε;
- Μάρτυρας: Μου το είπε η μητέρα της Καρολάιν. Θεωρούσαν ότι είναι πολύ μικρή, ότι δεν είναι έτοιμη για τέτοια. Για αυτό τα έκρυβε από τους γονείς της και παντρεύτηκε κρυφά στην Πορτογαλία. Δεν το ήθελαν ακόμα, δεν είχαν κάτι κατά του κατηγορουμένου. Φαντάζομαι ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Καρολάιν δεν ήθελε να μιλήσει.