Γαύδος: Χαμός με τους «survivors» του νησιού – Αποφασίστηκε να ξηλωθούν οι αυτοσχέδιες καλύβες

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Έτοιμη να πάει στον εισαγγελέα είναι η δήμαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη, προκειμένου να γκρεμίσει τις σκηνές και τις αυτοσχέδιες καλύβες από παραλίες του νησιού.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν σχετικά η δήμαρχος του νησιού καθώς και «ερημίτες», αλλά και κάτοικοι της Γαύδου.

Υπενθυμίζεται πως όλα ξεκίνησαν από την εκπομπή «Αυτοψία» του Alpha την Πέμπτη (5/5), στην οποία μίλησαν οι «survivors» της Γαύδου, που πήγαν στο νησί και ζουν σε αυτοσχέδιες καλύβες και σκηνές. Ήδη μπουλντόζα του δήμου Γαύδου προχώρησε στο γκρέμισμα μιας καλύβας στην παραλία Σαρακήνικο, ενώ ένταση προκλήθηκε και μεταξύ της δημάρχου και των ανθρώπων που ζουν σε αυτές. Αυτοσχέδιες καλύβες εκτός από το Σαρακήνικο, υπάρχουν στις παραλίες Λαβρακάς και Άη Γιάννης και όπως ξεκαθάρισε η κ. Στεφανάκη, θα προχωρήσει στο γκρέμισμα όλων τους.

«Εμείς κατεβήκαμε στη Γαύδο για να κάνουμε μια εκπομπή που αφορά στους μόνιμους κατοίκους, αλλά και στα παιδιά που μένουν στις παραλίες χειμώνα – καλοκαίρι. Γνωρίζαμε ότι υπάρχουν στις παραλίες συνάνθρωποί μας που έχουν ταξιδέψει από κάθε γωνιά της Ελλάδας και του εξωτερικού για να στήσουν αυτοσχέδιες καλύβες και να μείνουν εκεί και το χειμώνα, καθένας για διαφορετικούς λόγους. Αυτοί οι άνθρωποι μας εμπιστεύτηκαν, μας είπαν φοβερές ιστορίες.

Γνωρίζαμε ότι υπάρχει αντίδραση από τη δημοτική αρχή τα τελευταία δύο χρόνια και ότι ήθελαν να τους απομακρύνουν», περιέγραψε ο δημοσιογράφος Φρίξος Δρακοντίδης.

«Η δήμαρχος δε θέλει καινούργιο κόσμο στο νησί»

«Εγώ ζω εδώ και δύο χρόνια στη Γαύδο. Αυτές οι καλύβες υπάρχουν στη Γαύδο εδώ και 30 χρόνια. Μπορεί οποιοσδήποτε να μείνει σε αυτές, οι διαμένοντες αλλάζουν. Εμείς που μένουμε αυτό τον καιρό, σχεδόν όλοι δουλεύουμε σε εργασίες που προσφέρει το νησί, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις του νησιού, δίνουμε ζωή σε ένα ακριτικό νησί με λίγους κατοίκους. Από την πρώτη στιγμή αγαπήσαμε αυτό τον τόπο, είμαστε άνθρωποι με σπουδές. Κάποιοι θέλουμε να φέρουμε και τα εκλογικά μας δικαιώματα στο νησί και ο δήμος δε μας αφήνει, και όχι μόνο εμάς που μένουμε στις καλύβες, και αυτούς που μένουν σε ιδιόκτητους χώρους ή νοικιάζουν. Δε θέλει η δήμαρχος καινούργιο κόσμο στο νησί», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Σωκρίνα Σφουντούρη, νοσηλεύτρια που ζει στις αυτοσχέδιες καλύβες σε παραλία του νησιού.

«Αυτά τα παιδιά ζουν πολλά χρόνια στην παραλία. Έχουν κάποιες καλύβες, έχουν πυροσβεστήρες, είναι έτοιμοι για οτιδήποτε συμβεί. Βέβαια ποτέ δεν είσαι σίγουρος, και έχουμε φόβο. Είμαστε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους, είναι στην κοινωνία μας, είναι δικοί μας άνθρωποι, και δε θέλουμε να φύγουν», είπε από την πλευρά της η κ. Έφη Γεωργακά, κάτοικος.

«Θα καεί το δάσος των κέδρων», λέει η δήμαρχος

«Δεν ξέρω γιατί υπάρχει επίθεση στο πρόσωπό μου. Μένω στη Γαύδο, προσπαθώ για το νησί. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πράγματα στο νησί, μπορεί να κριθεί η δουλειά που κάνουμε. Έχουμε ένα απομακρυσμένο δάσος, που για να πάει κάποιος εκεί χρειάζεται 40 λεπτά, το μέρος αυτό έχει μεγάλη περιβαλλοντική αξία. Πρόκειται για μια περιοχή που είναι αρχαιολογικός χώρος. Βλέπουμε δέντρα, κέδρους που επιβαρύνονται από τα καλύβια. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί μαγειρεύουν, ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν. Θα καεί το δάσος και τι θα λέμε μετά; Πέρυσι έγινε περιστατικό πυρκαγιάς που αποσιωπήθηκε. Πήγα εγώ η ίδια και είδα τα αποκαΐδια. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν μέσα στο δάσος», ανέφερε η δήμαρχος της Γαύδου, Λίλιαν Στεφανάκη.

Περισσότερες Ειδήσεις