Ακρίβεια: Ποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν στις τιμές
Τη στιγμή που οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν παραπάνω για ευρεία γκάμα προϊόντων από τον καφέ μέχρι την κέτσαπ, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει να θέτουν πλαφόν στις τιμές εκατοντάδων προϊόντων για να τους προσελκύσουν.
Σύμφωνα με τη Eurostat, οι τιμές των τροφίμων, του αλκοόλ και των καπνικών αυξήθηκαν κατά 5% τον Μάρτιο και 6,4% τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι.
Ο Michel-Edouard Leclerc επικεφαλής της Leclerc, της μεγαλύτερης γαλλικής αλυσίδας λιανικής βάσει μεριδίου της αγοράς, ανακοίνωσε πως θα θέσει πλαφόν σε 120 εκ των πιο δημοφιλών προϊόντων που αγοράζουν οι καταναλωτές, ως μέσο προστασίας κατά του πληθωρισμού. Ο Leclerc ανακοίνωσε πως το πλαφόν αυτό θα ισχύσει από την 4η Μαΐου μέχρι τον Ιούλιο.
Σημειωτέον πως η αύξηση των τιμών των αγαθών κυμαίνεται μεταξύ 6% και 20%. Η τιμή των ζυμαρικών, για παράδειγμα, έχει καταγράψει αύξηση της τάξης του 20%, όπως ακριβώς έχουν κάνει και γκάμα προϊόντων καφέ και σοκολάτας, σύμφωνα με δηλώσεις του Leclerc.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, από την πλευρά τους, αρκετές εκ των οποίων σύντομα βρίσκονται αντιμέτωπες με εκλογές, έχουν μεν ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών από τις αυξημένες τιμές ενέργειας, αλλά δε φαίνεται πως θα κάνουν το ίδιο όσον αφορά τα τρόφιμα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν φόβοι πως τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα μπορεί να βρεθούν σύντομα αντιμέτωπα με μία αδιανόητη επιλογή: θέρμανση ή τροφή.
Τη στιγμή που τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τα έξοδά τους, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει τις προσπάθειες προσέλκυσης καταναλωτών.
Ο CEO της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Sainsbury’s υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως «οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να μετρούν και το τελευταίο σεντ».
Πρόσφατη ανάλυση της Nielsen για το πρακτορείο Reuters υποδεικνύει πως οι τιμές των προϊόντων όπως μπύρα, εμφιαλωμένο νερό και κέτσαπ αυξάνονται ραγδαία. Κατά μέσο όρο, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ξοδεύουν περίπου 2 ευρώ παραπάνω για έξι βασικούς τύπους τροφίμων, αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με πέρυσι.
Εκπρόσωπος της ΕuroCommerce, η οποία προσμετρά 95 μέλη συμπεριλαμβανόμενων των Carrefour, Lidl και Marks & Spencer ανακοίνωσε πως όλες οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ μελετούν τη θέσπιση πλαφόν στις τιμές ή μείωσης των τιμών αυτών καθεαυτών, αναλόγως με το κόστος: «Δεδομένου του αυξημένου ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο τομέα, πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε λογικά επίπεδα».
Στη Βρετανία, η αύξηση των τιμών έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους διαβίωσης των νοικοκυριών εδώ και τουλάχιστον 70 χρόνια. Αλυσίδες όπως Asda και Morrisons έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Leclerc, μειώνοντας τις τιμές αναγκαίων προϊόντων.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά το «μαξιλάρι» των εσόδων που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα σούπερ μάρκετ θα καταγράψουν απώλειες. Οι εταιρείες θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν ποσοστό των απωλειών από τη μείωση των τιμών μέσω αναδιαπραγματεύσεων με τους προμηθευτές τους, οι οποίες αποδεικνύονται πυρετώδεις και μακροπρόθεσμες λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και του πολέμου στην Ουκρανία.
Οι εταιρείες συσκευασμένων τροφίμων όπως Mondelez και Unilever αναζητούν, την ίδια στιγμή, αύξηση των τιμών των προϊόντων τους. Η Unilever ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως αύξησε τις τιμές της στις ευρωπαϊκές αγορές κατά 5,4%, ενώ οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 0,7%. «Εάν συγκρίνετε την αύξηση των τιμών μας σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, θα δείτε πως λαμβάνουμε υπεύθυνες αποφάσεις», ανέφερε ο CEO της εταιρείας Alan Jope σε συνέντευξή του. Η εταιρεία προειδοποίησε πως ενδέχεται να υπάρξουν επιπλέον αυξήσεις, αφού χωρίς αυτές, τα ετήσια περιθώρια κέρδους της επιχείρησης θα μειωθούν κατά 900 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του CEO της Mondelez, Dirk van de Put, η εταιρεία έχει προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους λιανοπωλητές για νέα αύξηση των τιμών της.
H Nestle, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων του κόσμου, ανακοίνωσε τον Απρίλιο πως οι πωλήσεις της θα αυξηθούν κατά 5% φέτος, ακόμα και μετά την αύξηση των τιμών τροφών κατοικιδίων, γαλακτοκομικών προϊόντων και καφέ.
Αν και τα έσοδα των κολοσσών αυξάνονται, αρκετοί εξ αυτών χάνουν το μερίδιο της αγοράς τους σε φθηνότερες εναλλακτικές όπως τα συσκευασμένα προϊόντα αλυσίδων σούπερ μάρκετ όπως τα Aldi. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το στέλεχος της ALDI Nord, Rolf Buyle: «αναμένουμε αύξηση των πωλήσεων όλων των προϊόντων μας.