Λογαριασμοί ρεύματος: Αυτό είναι το επικρατέστερο σενάριο για τη μείωση – Νέα σύσκεψη στο Μαξίμου
Θέμα χρόνου είναι οι ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για την αποφασιστική μείωση στους λογαριασμούς του ρεύματος.
Για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου η οποία ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης.
Το πλαφόν στην χονδρική τιμή παρουσιάζεται ως το επικρατέστερο σενάριο αν δεν υπάρξει άμεση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα οι ελαφρύνσεις μέσω των επιδοτήσεων μέχρι τον Ιούνιο θα συνεχιστούν ενώ δεν αποκλείεται να προκύψει ένα σύνθετο μέτρο που θα ε΄χει να κάνει με και την ανώτατη τιμή στη χονδρική αλλά και με τις επιδοτήσεις.
Η κυβέρνηση ζυγίζει όλες τις επιλογές και έχει βάλει στην άκρη 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβαση έως το τέλος του έτους ενώ στο κάδρο μπαίνουν και τα υπερκέρδη .
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη είπε ο κ.Οικονόμου και σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας για ακρίβεια στην ενέργεια.
«Πάνω από 4 δισ. ευρώ δόθηκαν για στήριξη των νοικοκυριών έως τώρα| επισήμανε και αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ασύστολα ψέματα και τοξικότητα» σχετικά με τη ΔΕΗ.
Ο κ.Οικονόμου είπε ότι το Δημόσιο κατέχει το 34% στη ΔΕΗ σήμερα, και με αυτό το ποσοστό η περιουσία του Δημοσίου λόγω της μετοχικής αξίας τής ΔΕΗ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ όταν το 2019 ήταν 150 εκατ. ευρώ. «Το 2019 η ΔΕΗ είχε χρεοκοπήσει. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν η κρίση μάς έβρισκε όπως ήταν η ΔΕΗ, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα στήριξης» είπε. Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα αγοράς διάθεσης μετοχών δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να διαθέσει μετοχές αλλά δεν πρόκειται να ασκηθεί» και τόνισε πως «οι ισχυρισμοί για μπόνους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Ο κ.Οικονόμου είπε επίσης ότι «είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή λιανικής στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
«Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό, και η κρατική στήριξη επέφερε αποτέλεσμα. Η στήριξη απέδωσε ώστε 2.321.000 νοικοκυριά είδαν μικρές αυξήσεις. Με παρέμβαση που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ σημαντική στήριξη στις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Η λύση στα προβλήματα είναι ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά. Τα μέτρα θα είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο κ.Οικονόμου.