Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία
Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ο πόλεμος έχει περάσει στη Β΄ Φάση των επιχειρήσεων.

Ο Ρωσικός στρατός έχει αποσυρθεί βόρειός της πρωτεύουσας Κιέβου και επικεντρώνει τις προσπάθειες του στην περιοχή του Donbas, όπως φαίνεται στο χάρτη Νο1.

Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Η περιοχή του Donbas αποτελεί γεωγραφικά το ανατολικότερο τμήμα της Ουκρανίας στο οποίο ζει ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ρωσόφιλων.

Ταυτόχρονα με την κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία, κάποιες περιοχές της Ουκρανίας είχαν καταληφθεί από ρωσόφιλους αυτονομιστές. Αυτές οι περιοχές έγιναν γνωστές ως Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ (Luhask) και Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ (Donetsk), όπως φαίνεται και στο χάρτη Νο 2

Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Η ευρύτερη περιοχή του Donetsk και του Luhask αποτελεί την περιοχή του Donbas.

Με τη συμφωνία του Μινσκ, που πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, το Φεβρουάριο του 2015, Ρωσία Ουκρανία, Γερμανία και Γαλλία προσπάθησαν να δώσουν ένα τέλος στις εχθροπραξίες μεταξύ των αυτονομιστών και των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Η Ρωσία όλο αυτό το διάστημα υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν τηρεί τους όρους της συμφωνίας και αυτό αποτέλεσε και την βασική δικαιολογία πραγματοποίησης της εισβολής στις 24 Φεβ 2022.

Κατά την πρώτη φάση του πολέμου οι Ρωσικές δυνάμεις επιτέθηκαν ταυτόχρονα από Βόρεια, Ανατολικά και Νότια με σκοπό να κάμψουν τη θέληση των Ουκρανών για άμυνα και να εκφοβίσουν την Ουκρανική κυβέρνηση και ειδικότερα τον πρόεδρος κ. Ζελένσκι ώστε να εγκαταλείψουν την χώρα. Η προσπάθεια αυτή δεν πέτυχε με αποτέλεσμα να περάσουμε στη Β΄ Φάση του πολέμου όπου αυτός επικεντρώνεται κυρίως στην περιοχή του Donbas.

Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι :

  • Πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για την κατάληψη ολόκληρου του Donbas ;
  • Τι θα γίνει στην συνέχεια ;
  • Πότε θα ολοκληρωθεί ο πόλεμος ;

Η απάντηση σε κανένα από τα παραπάνω ερωτήματα δεν είναι εύκολη. Η Ουκρανία κατά βάση είναι μία χώρα πεδινή κάτι που δεν βοηθάει τον αμυνόμενο. Οι Ουκρανοί όμως από το 2014, έχουν οργανώσει την άμυνα της περιοχής και σε συνδυασμό με τη συνεχή ροή όπλων και πυρομαχικών από τις χώρες του ΝΑΤΟ, καθιστούν την κατάληψη του Donbas πολύ δύσκολη. Η εκτίμηση μου όμως είναι ότι ο κ. Πούτιν δεν θα σταματήσει μέχρι να πετύχει το σκοπό του αδιαφορώντας για τις απώλειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε υλικά, όπως άλλωστε έχει δήξει μέχρι τώρα.
Το τι θα ακολουθήσει είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Η κατάληψη του Donbas και η δημιουργία ενός διαδρόμου που ενώνει την περιοχή αυτή με την Κριμαία μπορεί να δώσει την απαραίτητη δικαιολογία στο κ. Πούτιν για να κηρύξει τον τερματισμό του πολέμου.

Αυτό είναι κάτι στο οποίο ελπίζει όλος ο κόσμος όμως προσωπικά πιστεύω ότι είναι δύσκολο να γίνει. Ένας μονομερής τερματισμός του πολέμου δεν εμποδίζει τους Ουκρανούς να συνεχίσουν να μάχονται με τη μορφή του ανταρτοπόλεμου, κάτι που θα αποτελούσε μία συνεχή και χωρίς τέλος αιμορραγία για τις ρωσικές δυνάμεις. Ο κ. Πούτιν χρειάζεται ένα διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να αναγκάσει τον κ. Ζελένσκι να διαπραγματευτεί και εν τέλει να συμφωνήσει αναγνωρίζοντας τις κατακτημένες περιοχές ως Ρωσικές. Για το λόγο αυτό η Ρωσική επίθεση θα συνεχιστεί.

Στο χάρτη Νο 3 φαίνονται, οι περιοχές που διοικούνται από ρωσόφονους και οι περιοχές όπου είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας το 2014.

Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Στο Χάρτη Νο 4 φαίνονται οι περιοχές όπου είχε λάβει αρκετά μεγάλο ποσοστό ο ρωσόφιλος ουκρανός πολιτικός Βίκτορ Γιανουκόβιτς στις εκλογές του 2010.

Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Από τους δύο αυτούς χάρτες συμπεραίνουμε ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η ρωσική επίθεση να συνεχιστεί ακριβός σε αυτή της περιοχή, όπου το φιλορωσικό στοιχείο είναι αρκετά μεγάλο.

Η κατάληψη της περιοχής αυτής θα δώσει και δύο επιπλέον πλεονεκτήματα.

Θα αποκόψει εντελώς την Ουκρανία από τη θάλασσα, στραγγαλίζοντας ουσιαστικά της Ουκρανία και αναγκάζοντας την να παραδοθεί.

Θα ενώνει τα κατακτημένα εδάφη με την Υπερδνειστερία.

Υπερδνειστερία είναι η περιοχή της Μολδαβίας ανατολικά του Δνείστερου ποταμού, όπως φαίνεται και στους Χάρτες Νο 5 και 6. Αποτελεί ένα μη αναγνωρισμένο ανεξάρτητο κρατίδιο το οποίο έχει αποσχιστεί από την Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από τη Ρωσία, κατά τις ένοπλες συγκρούσεις που πραγματοποιήθηκαν. Η αυτοδιάθεσή της είναι αμφισβητούμενη. Σε δημοψήφισμα στις 17 Σεπτεμβρίου 2006, οι ψηφοφόροι της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας ψήφισαν με ποσοστό 93,1% υπέρ της ανεξαρτητοποίησής τους από τη Μολδαβία και της ένωσης με τη Ρωσία, με την οποία η περιοχή δεν συνορεύει.
Σενάρια για το μέλλον των συγκρούσεων στην Ουκρανία

Εδώ δημιουργείτε ένα νέο ερώτημα. Θα σταματήσει ο κ. Πούτιν τον πόλεμο μετά και από αυτή της κατάληψη; Επειδή χρειάζεται να έχει ένα διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να μπορεί να υποχωρήσει σε κάτι στις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν, η συνέχιση του πολέμου είναι πολύ πιθανή.

Από τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι, ο πόλεμος δεν θα τερματιστεί σύντομα. Όμως ας μην ξεχνάμε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί πιέζουν αρκετά τη Ρωσία και οι Ουκρανοί έχουν δήξει μεγάλη θέληση για αντίσταση. Ας ελπίσουμε λοιπόν να αναγκαστεί να τελειώσει τον πόλεμο νωρίτερα από ότι σχεδιάζει.

Το μέλλον θα δήξει.

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις