Ελληνικός τουρισμός: Πολλοί πελάτες, λίγοι εργαζόμενοι…

«Πολύ καλή αναμένεται η ελληνική τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι» διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στην Welt. «Όμως ένα σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν».
Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι; Όπως παρατηρεί το δημοσίευμα, «τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν».
Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, «500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα». Πάντως ο πρόεδρος της ομοσπονδίας τουρισμού-επισιτισμού Γιώργος Χότζογλου δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον κι όπως λέει: «Αν φέτος είχαμε 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας, του χρόνου θα μπορούσαν να γίνουν 150.000».
Tην ίδια ώρα βεβαια οι συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία είναι μια από τις βασικές αιτίες για αυτή την κατάσταση
Ενώ ο CEO της Sani/Ikos Group και πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης εξηγεί ότι, παρότι προσφέρονται θέσεις εργασίας με απολαβές σημαντικά υψηλότερες από τις προβλεπόμενες, ο κόσμος αρνείται να εργαστεί στον συγκεκριμένο κλάδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει σημανική έλλειψη προσωπικού σε πολλές επιχερήσεις, οι εργαζόμενοι εχουν αντίθετη γνώμη!
Ετσι δε λείπουν οι καταγγελίες για «μαύρη» εργασία και για απολαβές απαράδεκτες, σε ξενοδοχεία όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας.
Οι περιοχές που απασχολούν τους περισσότερους εργαζόμενους και εντοπίζεται η έλλειψη προσωπικού είναι η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Μύκονος. Σε κάθε σεζόν, ειδικά σε Μύκονο και Σαντορίνη, το προσωπικό αλλάζει 2-3 φορές μέσα σε λίγους μήνες μιας και δεν αντέχει τις συνθήκες εργασίας και παραιτείται. Σύμφωνα με τον κ. Χότζογλου, τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που δεν επιλέγουν οι εποχικά εργαζόμενοι να δεχτούν μια θέση εργασίας την καλοκαιρινή σεζόν και τους οποίους προσπαθούν να καταπολεμήσουν.
Οι λόγοι για τις κενές θέσεις εργασίας
Αρχικά, οι εργαζόμενοι όπως σεφ, μάγειρες και σερβιτόροι οι οποίοι έχουν τελειώσει τις αντίστοιχες σχολές, δεν άντεξαν δύο χρόνια τον εμπαιγμό της κυβέρνησης με την παράταση ή όχι των επιδομάτων ανεργίας τους χειμερινούς μήνες προκειμένου να επιβιώσουν. Ένα ποσοστό αυτών αναζήτησε εργασία στο εξωτερικό ενώ ένα άλλο ποσοστό στράφηκε σε άλλους κλάδους. «Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων που αποφάσισε να μην ασχοληθεί φέτος με τον τουρισμό, δουλεύει ήδη με 8μηνες συμβάσεις στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με μισθούς 12 μήνες τον χρόνο», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, Γιώργος Χότζογλου.
Ο δεύτερος κύριος λόγος σοβαρής έλλειψης προσωπικού αφορά τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με χαμηλές αποδοχές. «Οι εργοδότες διαφέρουν από επιχείρηση σε επιχείρηση. Δεν προσφέρουν όλοι ικανοποιητικούς μισθούς για να αποφασίσει ο εποχικά εργαζόμενος να μεταβεί σε νησί για εργασία. Τουριστικές επιχειρήσεις, μάλιστα, με αγγελίες αναζητούν προσωπικό για το καλοκαίρι σε Μύκονο, Σαντορίνη και Πάρο, προτείνοντας επταήμερη εργασία, 10-12 ώρες την ημέρα με διαμονή και διατροφή και μισθό στα 700 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι μισθοί δεν είναι αντιπροσωπευτικοί για τέτοιες συνθήκες εργασίας και δικαιολογημένα δεν θα πάνε για δουλειά οι εργαζόμενοι. Πολλοί εργοδότες για να αποφύγουν την καταβολή των ενσήμων, βάζουν πλαφόν τα 100 ένσημα και μόλις ο εργαζόμενος τα αγγίξει τότε του ζητά να δουλέψει μαύρα», ανέφερε με δυσαρέσκεια ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο μισθός των εποχικά εργαζομένων το 2019 μειώθηκε κατά 11% συγκριτικά με το 2010 σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα έσοδα της χώρας από τον τουρισμό ήταν τα διπλάσια. «Το 2009 και το 2010 που βιώναμε την οικονομική κρίση τα έσοδα από τον τουρισμό στην Ελλάδα ήταν 9 δισ. ευρώ. Το 2019, πριν εμφανιστεί η πανδημία, τα έσοδα έφτασαν τα 18 σχεδόν δις ευρώ, δηλαδή τα διπλάσια. Οι μισθοί μας αντιθέτως το 2019 ήταν 11% λιγότεροι σε σχέση με το 2010», επισήμανε ο κ. Χότζογλου.

