Α. Γερμανάκης: "Γεωπολιτικά η θέση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία"
Α. Γερμανάκης: "Γεωπολιτικά η θέση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία"

Α. Γερμανάκης: "Γεωπολιτικά η θέση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία"

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σχεδόν δύο μήνες διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τα ερωτήματα να είναι πολλά, τόσο με την έκβαση του πολέμου, όσο και τις επιπτώσεις στην χώρα μας.

Στο iraklionews.gr και στον δημοσιογράφο Αλέξη Πόθο, μίλησε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία Αντώνιος Γερμανάκης, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα αναφορικά με την έκβαση του πολέμου, πόσο επηρεάζει τις διπλωματικές σχέσεις στην Ευρώπη αλλά και τις επιπτώσεις στην χώρα μας.

Αναλυτικά:

Πότε πιστεύετε και πως θα τελειώσει ο πόλεμος;

"Έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την έναρξή του και όλοι αναρωτιούνται πότε θα τερματιστεί αυτός ο ολέθριος πόλεμος. Στο ερώτημα αυτό ο μόνος που μπορεί να απαντήσει είναι ο ίδιος ο κ. Πούτιν. Το αρχικό σχέδιο του Ρωσικού Στρατού για έναν πόλεμο που θα κρατούσε μικρό χρονικό διάστημα δεν επετεύχθη.

Η επίθεση από πολλές κατευθύνσεις για τον εκφοβισμό των Ουκρανικών ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να σταματήσουν να αντιστέκονται, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η επίθεση από την πρώτη ημέρα κατά της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, που είχε σκοπό να αναγκάσει την Ουκρανική κυβέρνηση και ειδικότερα τον πρόεδρος κ. Ζελένσκι να εγκαταλείψουν την χώρα ώστε η Ρωσία να μπορέσει να τοποθετήσει μία κυβέρνηση μαριονέτα φίλα προσκείμενη σ΄ αυτήν όχι μόνο δεν είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά μετέτρεψε τον πρόεδρο Ουκρανίας σε σύμβολο της αντίστασης. Οι εκτιμήσεις της Ρωσίας για την αντίδραση του Ουκρανικού λαού, του στρατού και της κυβέρνησης αποδείχτηκαν λανθασμένες με αποτέλεσμα να έχει εμπλακεί σε έναν πόλεμο από τον οποίο δεν φαίνεται να έχει προς το παρόν κάποιο κέρδος.

Μοναδικές επιτυχίες είναι η δημιουργία ενός διαδρόμου που ενώνει την Κριμαία με τις αυτόνομες περιοχές του Donetsk και του Luhask και την μετατροπή της θάλασσας του Αζόφ σε Ρωσική λίμνη. Ο κ. Πούτιν λοιπόν χρειάζεται οπωσδήποτε μία νίκη για να την παρουσιάσει στον Ρωσικό λαό ώστε να δικαιολογήσει τις ενέργειες του. Για το λόγο αυτό έχει αποσύρει τις δυνάμεις του από την υπόλοιπη Ουκρανία και επικεντρώνεται στο Donbas, μία κατάληψη του οποίου θα έδινε την απαιτούμενη δικαιολογία για τον τερματισμό του πολέμου. Η περιοχή του Donbas είναι μία επίπεδη περιοχή η οποία λόγω της μορφολογίας της δεν βοηθάει τον αμυνόμενο όμως οι Ουκρανοί τα προηγούμενα χρόνια έχουν κατασκευάσει πάρα πολλά οχυρωματικά έργα και σε συνδυασμό με τις αντιαεροπορικές και αντιαρματικές δυνατότητες τους θα έχει ως αποτέλεσμα τις μεγάλες απώλειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό.

Η διάρκεια αυτής της μάχης δεν μπορεί να υπολογιστεί. Η εκτίμηση μου όμως είναι ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει εάν πρώτα δεν καταλάβει το Donbas, εξάλλου οι απώλειες είναι κάτι που δεν φαίνεται να τον επηρεάζει στις αποφάσεις του."

Τι επιπτώσεις έχει η Ελλάδα από τον πόλεμο;

"Οι επιπτώσεις είναι οικονομικές, διπλωματικές και γεωπολιτικές.

Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται από τις τιμές τις ενέργειας οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά. Οι οικονομικές συναλλαγές (εισαγωγές και εξαγωγές) της Ελλάδας με την Ουκρανία και τη Ρωσία, ειδικότερα σε γεωργικά προϊόντα και δη σε σιτηρά, είναι μεγάλη. Επιπλέον τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα ειδικά από τη Ρωσία. Ο πόλεμος της Ουκρανίας επηρεάζει ήδη όλους αυτούς τους παράγοντες που με την σειρά τους επηρεάζουν άμεσα την οικονομία της Ελλάδας.

Διπλωματικά οι σχέσεις της χώρας μας με τη Ρωσία βρίσκονται σε πολύ κακό επίπεδο και αυτό φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις της κας Μαρία Ζαχάροβα, Εκπροσώπου Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ρωσικής Πρεσβείας στην Αθήνα, όσο και την απέλασή Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα. Ωστόσο θα πρέπει να πούμε ότι η πάγια θέση της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου (οι ομοιότητες της εισβολής από την Τουρκία στην Κύπρο και της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι πολλές) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ελιγμών.

Γεωπολιτικά η θέση της Τουρκίας αναβαθμίστηκε. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Τουρκία δεχόταν πιέσεις τόσο από την Ε.Ε. όσο και τις ΗΠΑ λόγω της γενικής συμπεριφοράς της συμπεριλαμβανομένης και της στάσης της απέναντι στην Ελλάδα. Ο πόλεμος όμως και η γεωπολιτική αναβάθμισή της οδήγησαν στην πιο ήπια συμπεριφορά των ετέρων μας, κάτι που δεν ευνοεί την Ελλάδα.

Δεν είναι όμως όλες οι ειδήσεις δυσάρεστες. Η στροφή της Ε.Ε. όσον αφορά την άμυνα της και την ανάληψη δράσεων για την οργάνωση άμυνας για την προστασία των εξωτερικών της συνόρων είναι σε καλό επίπεδο και συμβαδίζει με τα συμφέροντα της χώρας μας."

Μπορεί η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο; Έχουμε δει ότι έχει αντέξει πολλές βδομάδες;

"Η Ουκρανία είναι μία αρκετά μεγάλη χώρα τόσο σε έκταση όσο και σε πληθυσμό. Αυτό σε συνδυασμό με την υποστήριξη της από άλλες χώρες, ειδικά από τις ΗΠΑ με εξοπλισμό (κυρίως με αντιαεροπορικούς πυραύλους και αντιαρματικά όπλα), πληροφορίες και εκπαίδευση οδήγησαν την Ουκρανία να προβάλει μία σημαντική αντίσταση σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις. Οι δύο στρατοί προέρχονται από τον στρατό της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Διαπιστώνουμε όμως ότι οι Ουκρανοί έχουν επιδείξει μία προσαρμοστικότητα σε νέες τακτικές υποθέτοντας μία μορφή πολέμου που έχει ποιο πολύ σχέση με ανταρτοπόλεμο παρά σε μία ευθεία αντιπαράθεση με το Ρωσικό στρατό, ο οποίος είναι πιο δύσκαμπτος και ακολουθεί τις κλασσικές μεθόδους της Σοβιετικής Ένωσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλες απώλειες στο προσωπικό και τα υλικά των Ρώσων, γεγονός όμως το οποίο δεν μπορεί να θεωρηθεί ως νίκη. Η Ρωσία τελικά θα έχει καταλάβει ένα σημαντικό μέρος την Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ουκρανίας το οποίο δεν θα εγκαταλείψει. Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Ουκρανία αντιστάθηκε και κατάφερε να αποτρέψει τα αρχικά σχέδια της Ρωσίας τα οποία έχουν αναφερθεί παραπάνω όμως θα έχει χάσει ένα μέρος της επικράτειας της και θα εξέλθει από τον πόλεμο κατεστραμμένη σε επίπεδο υποδομών και με μία οικονομία που θέλει πολλά χρόνια για να ανακάμψει κάτι που απέχει πολύ από το να θεωρηθεί ως νίκη."

Υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν νέα μέτωπα στην Ευρώπη;

"Το σενάριο η Ρωσία μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο είτε με τις χώρες της Βαλτικής είτε με την Φιλανδία δεν θεωρείται πιθανό. Ένας νέος πόλεμος θα δημιουργούσε μεγάλη πίεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό της Ρωσίας η οποία βρίσκεται ήδη σε δύσκολη θέση. Ειδικότερα στο θέμα των χωρών της Βαλτικής θα οδηγούσε σε μία ευθεία αντιπαράθεση με το ΝΑΤΟ κάτι που δεν είναι επιθυμητό από κανέναν. Όμως ο αστάθμητος παράγοντας παραμένει πάντα ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του κ. Πούτιν.

Στην Ευρώπη υπάρχουν περιοχές όπου λόγω των εθνοτικών διαφορών των κατοίκων τους έχουν οδηγήσει κατά καιρούς σε ένοπλες συγκρούσεις. Η περιοχή με τις πιο έντονες διαφορές οι οποίες ακόμα υπάρχουν είναι τα Βαλκάνια. Το ξέσπασμα μίας ένοπλης αντιπαράθεσης στα Βαλκάνια είναι πιθανό δεν μπορεί όμως να συνδεθεί άμεσα με τον πόλεμο της Ουκρανίας."

Η ΕΕ και η ΗΠΑ γιατί δεν στέλνουν στρατιώτες στα ουκρανικά εδάφη;

"Η απάντηση είναι πολύ απλή. Μία στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία και την πολεμική αντιπαράθεση με τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πρακτικά θα σήμαινε την έναρξη του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ενέργεια του κ. Πούτιν να θέσει τα πυρηνικά όπλα που διαθέτει σε άμεση ετοιμότητα δεν σήμαινε κατά την γνώμη μου την απειλή για την χρησιμοποίηση τους.

Αποτελούσε την προειδοποίηση προς τις χώρες της Δύσης να μην εμπλακούν. Στο πνεύμα ακριβώς αυτό ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπάϊντεν από την αρχή του πολέμου έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι κανένας Αμερικανός στρατιώτης δεν θα πολεμήσει στην Ουκρανία. Η επίθεση όμως σε μία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ (όπως οι Βαλτικές χώρες) είναι ένα διαφορετικό θέμα το οποίο θα ενεργοποιούσε τους μηχανισμούς άμυνας της συμμαχίας και άρα την υποχρεωτική εμπλοκή των ενόπλων της Δυνάμεων με συνεπακόλουθο την έναρξη του Γ΄ Παγκόσμιου Πολέμου."

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Θέμα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις