Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Η κατάσταση στην Παιδοψυχιατρική κλινική έχει φτάσει στο απροχώρητο
Το Σωματείο Εργαζομένων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου με ανακοίνωσή διαμαρτύρεται για την κατάσταση που επικρατεί στην Παιδοψυχιατρική κλινική καθώς, όπως αναφέρει, σε μία κλινική με δύναμη 10 κλίνες έφτασαν να νοσηλεύονται μέχρι και 14 παιδιά, τα 2 εκ των οποίων «φιλοξενούνται» στην πΗ κατάσταση στην Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ τις τελευταίες μέρες έχει φτάσει για ακόμα μια φορά στο απροχώρητοαιδιατρική κλινική σε εντελώς ακατάλληλο για τη φύση των περιστατικών χώρο, με μη κατάλληλα εκπαιδευμένο για ψυχιατρικά περιστατικά προσωπικό.
Για το λόγο αυτό ζητά να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής με την επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια, την άμεση ανέγερση του κτιρίου, τη δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους και τη στελέχωση και με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«, αφού σε μία κλινική με δύναμη 10 κλίνες έφτασαν να νοσηλεύονται μέχρι και 14 παιδιά, τα 2 εκ των οποίων «φιλοξενούνται» στην παιδιατρική κλινική σε εντελώς ακατάλληλο για τη φύση των περιστατικών χώρο, με μη κατάλληλα εκπαιδευμένο για ψυχιατρικά περιστατικά προσωπικό!
Όπως είναι ήδη γνωστό η Παιδοψυχιατρική κλινική εξυπηρετεί οικογένειες από όλους τους νομούς της Κρήτης ενώ συχνά είναι τα περιστατικά που προσέρχονται από νησιά του Αιγαίου, καθώς υπάρχει παντελής έλλειψη παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών τόσο στις Κυκλάδες όσο και στα Δωδεκάνησα. Η οριακή κατάσταση της Παιδοψυχιατρικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περαιτέρω συρρίκνωση των χώρων της κλινικής με απόσπαση 2 δωματίων στην αρχή της πανδημίας για να μετατραπούν σε ιατρεία και με αποτέλεσμα τα νοσηλευόμενα παιδιά να «στριμώχνονται» στους εναπομείναντες χώρους. Έτσι μετατράπηκε ο χώρος των σεμιναρίων Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής σε τραπεζαρία για να καλυφθούν υποτυπωδώς οι ανάγκες των παιδιών!
Παρά τη επανειλημμένη δέσμευση για επιστροφή των χώρων αυτών στην Παιδοψυχιατρική αφού δεν χρησιμοποιούνται πλέον εδώ και μήνες ως τέτοιοι, αυτό δεν έχει γίνει ακόμα κάνοντας τη νοσηλεία, στην παρούσα φάση, 12 παιδιών σε ένα τόσο ασφυκτικό χωροταξικά περιβάλλον, αδύνατη και επικίνδυνη! Σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση λοιπόν έρχεται να προστεθεί και η απαράδεκτη επιμονή της διοίκησης να κρατάει κλειδωμένες τις εξόδους κινδύνου του νοσοκομείου για να ρίξει το μπαλάκι της ευθύνης της ενδονοσοκομειακής διασποράς στους συνοδούς και με αποτέλεσμα ολόκληρο το Γ κτίριο στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται η Παιδοψυχιατρική να μην έχει έξοδο κινδύνου σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης!
Ταυτόχρονα η Παιδοψυχιατρική επτά χρόνια μετά την ίδρυσή της, ακόμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη στελέχωση και τη λειτουργία της, με το πρόγραμμα των εφημεριών να βγαίνει με δυσκολία κάθε μήνα αφού υπηρετούν μόλις 3 παιδοψυχίατροι και το νοσηλευτικό προσωπικό να αδυνατεί να καλύψει αριθμητικά περιστατικά αυξημένης φροντίδας. Ταυτόχρονα τα νοσηλευόμενα παιδιά δεν προαυλίζονται όπως προβλέπεται για ένα κλειστό τμήμα που στόχο έχει την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάλληλου χώρου. Το σωματείο μας πολλές φορές έχει επισημάνει την τεράστια ευθύνη που φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ίδρυσαν την Παιδοψυχιατρική με χρηματοδότηση από προγράμματα ΕΣΠΑ με ημερομηνία λήξης αλλά και η τωρινή που συνέχισε την κοροϊδία των συμβάσεων σε έναν τόσο ευαίσθητο τομέα όπως η ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία αλλά και σταθερή θεραπευτική σχέση. Η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ έχει μείνει ως τώρα ανοιχτή χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού και στους αγώνες τους με μπροστάρη το σωματείο! Η ψυχοκοινωνική αποκατάσταση είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!
Διεκδικούμε:
• Η παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκές σε αριθμό και ικανό να ανταπεξέλθει στις ολοένα αυξανόμενες παιδοψυχιατρικές ανάγκες αλλά και στις ειδικές ανάγκες παιδιών με συνοσηρότητα και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με πρόσληψη επιπλέον κατάλληλου προσωπικού (παιδοψυχίατροι, νοσηλευτές, παιδοψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
• Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια! Άμεση ανέγερση του κτιρίου.
• Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας για εφήβους.»