Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νησιά
«Οι Περιφέρειες είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης» επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών για τα Ευρωπαϊκά νησιά και το ρόλο τους στο Μέλλον της Ευρώπης (Future of Europe).
Ο Γ. Αλεξάκης εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη, αλλά και την επιτροπή Νησιών της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Ευρωπαϊκών Περιφερειών) περιέγραψε τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών Περιφερειών. Όπως είπε οι Περιφέρειες είναι το κλειδί για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης και οι θαλάσσιες λεκάνες όπως είναι η Μεσόγειος έχουν στρατηγική σημασία στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών της χωρών.
Ο κ. Αλεξάκης μετέφερε τα αιτήματα των νησιωτικών Περιφερειών όπως έχουν εκφραστεί από τη σχετική διακήρυξη της CPMR, για:
- Καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών συνδεσιμότητας των ευρωπαϊκών νησιών
- Οι νησιωτικές περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα (όπως και οι παραμεθόριες και ορεινές περιοχές και αραιοκατοικημένες περιοχές με πολύ χαμηλή πληθυσμιακή πυκνότητα) έχουν συγκεκριμένους περιορισμούς που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
- Να ενισχυθεί η δράση της ΕΕ για τη στήριξη της μετάβασης προς τις κλιματικά ουδέτερες μεταφορές για την υποστήριξη της Πράσινης Συμφωνίας και των στόχων της.
Επίσης, με το ρόλο του Αντιπροέδρου της CPMR για τα θαλάσσια θέματα, ο ίδιος τόνισε πως οι τομείς της Γαλάζιας Οικονομίας είναι πολύ σημαντικοί για την οικονομία των νησιωτικών περιοχών (για παράδειγμα αυτό ισχύει για τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό και την αλιεία για την Κρήτη). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα νησιά πρέπει να λάβουν επιπλέον στήριξη από την ΕΕ σε σχέση με αυτό.
Ειδικότερα, θα πρέπει:
- να ενισχυθεί η στήριξη της ΕΕ όσον αφορά τις θαλάσσιες μεταφορές και τα λιμάνια
- να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις που υποστηρίζονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ευνοούν μια δίκαιη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα στις περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, όπως οι παράκτιες περιοχές και ιδιαίτερα τα νησιά.
- να αναγνωριστούν και να ληφθούν μέτρα για: την κρίσιμη θέση και τον ρόλο των νησιών τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ για την καταπολέμηση και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τις εγγενείς ιδιαιτερότητες και τις ευπάθειές τους.
- η ΕΕ να αναπτύξει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα και επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της θαλάσσιας οικονομίας ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές. Από αυτή την άποψη, η χρήση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού πρέπει να υποστηρίζεται από μια κατευθυντήρια διατομεακή στρατηγική για την ενσωμάτωση των θαλάσσιων θεμάτων σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα.