Στασιμότητα και αβεβαιότητα

Ένα ζήτημα κομβικής σημασίας για την τοπική οικονομία της Κρήτης είναι αναμφίβολα, αυτό του ελαιολάδου και της παραγωγής του.

Η κατάσταση που έχει παρατηρηθεί αυτή τη χρονιά είναι σε καλύτερα επίπεδα από ότι παλαιότερες, οι τιμές κοντά τον Ιανουάριο ήταν σε ικανοποιητικό βαθμό και υπήρξε και η αναμενόμενη ζήτηση. Το συγκεκριμένο μείγμα έφερε και ικανοποίηση στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών, ωστόσο η κατάσταση το τελευταίο διάστημα έχει αλλάξει, μετά και τα τεκταινόμενα των προηγούμενων μηνών.

Έτσι μπορεί οι τιμές να διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα (3,20 με 3,50) όμως η ζήτηση είναι μειωμένη.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιουργών Νομού Ηρακλείου Βαγγέλης Πρωτογεράκης στο iraklionews.gr, παραμένει ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες: «Δυστυχώς παρατηρείται μια στασιμότητα στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, γεγονός που έχει δημιουργήσει και ένα κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 3,20 έως τα 3,50, ενώ η παγκόσμια κατανάλωση του ελαιόλαδου έχει πέσει 20%. Επίσης περιμένουμε να δούμε και την εξέλιξη των τιμών στην Ισπανία, καθώς ο ανταγωνισμός παίζει κομβικό ρόλο στις εξελίξεις».

Στασιμότητα και αβεβαιότητα

Στη συνέχεια, ο κ. Πρωτογεράκης έκανε και τη δική του εκτίμηση σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι του ελαιόλαδου.

«Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να προβούμε σε εκτιμήσεις. Τα δεδομένα αλλάζουν γρήγορα και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Αυτό που μπορώ να διακρίνω αλλά και ελπίζω αν θέλετε, είναι να παραμείνουν οι τιμές σε αυτά τα επίπεδα, καθώς δύσκολα θα ανεβούν, επομένως να μην υπάρξει πτώση, αλλά και να αυξηθεί η ζήτηση. Έτσι θα δημιουργηθεί ένας συνδυασμός που θα φέρει… ανάσες στους παραγωγούς, ενώ τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ιδιαίτερα θετικά και για την επόμενη χρονιά. Βλέπουμε πως η ανθοφορία εξελίσσεται ομαλά και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Αγροτικά - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις