Αρχίζουν οι έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κρήτη – Παρασκευή οι επίσημες ανακοινώσεις
Επί περίπου μια δεκαετία το ζήτημα των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη μπαινόβγαινε στα συρτάρια των κυβερνήσεων. Ξεκίνησε να συζητείται επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου και συνεχίστηκε επί Αντώνη Σαμαρά, κοινώς παρονομαστής και των δύο κυβερνήσεων ήταν ο Γιάννης Μανιάτης που γνωρίζει όσο ελάχιστοι τα ενεργειακά.
Κίνησε τις διαδικασίες, προετοίμασε θεσμικά το δρόμο, ενώ έγιναν και οι πρώτες έρευνες. Ωστόσο η οικονομική κρίση, η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά και οι προσφυγές που υπήρξαν στο ΣτΕ "πάγωσαν" ουσιαστικά το ελπιδοφόρο εγχείρημα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έριξε το βάρος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην πράσινη μετάβαση που είναι το μέλλον για ένα βιώσιμο περιβάλλον. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια το ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να επισπεύσει τις όποιες διαδικασίες.
Πιθανότατα την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα χρονοδιαγράμματα για την εκκίνηση των ερευνητικών εργασιών στις δύο περιοχές που βρίσκονται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και έχει παραχωρηθεί στη κοινοπραξία Τotal – ExxonΜobil.
Ενθαρρυντικά στοιχεία
Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαιτέρως προσεχτικός στην τοποθέτηση του όταν ανακοίνωσε στη Βουλή την απόφαση να προχωρήσει σε έρευνες στα τρία οικόπεδα των δύο περιοχών, κάνοντας λόγο για "δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου". Στο Μαξίμου αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε εκτίμηση, καθώς, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουν τις εργασίες τα γεωτρύπανα, για να γνωρίζουμε την ποσότητα των υδρογονανθράκων.
Ωστόσο, το γεγονός ότι μετέχουν εταιρείες "κολοσσοί", οι οποίες θα δαπανήσουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ δείχνουν πως τα κοιτάσματα φαίνεται να είναι σημαντικά στις υποθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου. Σύμφωνα με στοιχεία του 2019, τα κοιτάσματα μόνο για τα οικόπεδα στην Κρήτη δείχνουν πως υπάρχουν 280 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, τα οποίο εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας μας για περίπου 50 χρόνια. Όλα αυτά τα στοιχεία μένει να επιβεβαιωθούν από τις έρευνες που θα διεξαχθούν.
Μέσα στο 2022 οι πρώτες έρευνες
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι οι πρώτες έρευνες να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2022, με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, Άρη Στεφάτο, θα ακολουθήσουν οι σεισμικές έρευνες και αμέσως μετά οι γεωτρήσεις. Μάλιστα σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία των γεωλογικών δεδομένων, ο οποίος εκτιμά πως υπάρχουν πιθανοί στόχοι με κοιτάσματα ύψους αξίας 250 δισ. ευρώ.
Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού αναμένονται να στείλουν ένα αποφασιστικό μήνυμα προς τις εταιρείες, οι οποίες είχαν μπλέξει με δικαστικές προσφυγές που είχαν γίνει, με αποτέλεσμα να ατονήσει το ενδιαφέρον τους. Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να επαναφέρει το ζήτημα των ερευνών, ξεμπλοκάροντας τις διαδικασίες με στόχο την επιτάχυνση των γεωτρήσεων οι οποίες στην περίπτωση που επιβεβαιώσουν τα στοιχεία, θα καταστήσουν την χώρα μας αυτόνομη ενεργειακά, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει σημαντικά τον ρόλο της Ελλάδας τόσο σε οικονομικό όσο και σε ενεργειακό επίπεδό.
πηγή: thetoc.gr