Αποκάλυψη Financial Times: Συμφωνία “μαμούθ” για προμήθεια της ΕΕ με φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν ένα σχέδιο για την προμήθεια της ΕΕ με έως και 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν το θέμα και επικαλούνται οι Financial Times.

Η συμφωνία στοχεύει να βοηθήσει την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία, με το μπλοκ να αγωνίζεται να περιορίσει τις ρωσικές εισαγωγές κατά τα δύο τρίτα φέτος.

Οι παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ θα κατευθύνονται προς τον στόχο, που έθεσε η ΕΕ αυτόν τον μήνα, για αντικατάσταση 50 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που προμηθεύεται επί του παρόντος από τη Ρωσία με εναλλακτικές προμήθειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζουν να ανακοινώσουν τη συμφωνία το πρωί της Παρασκευής.

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση. Η ΕΕ δέχεται έντονη πίεση να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας, αλλά ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει προειδοποιήσει για την άμεση απαγόρευση των ορυκτών καυσίμων της χώρας, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση. Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι μια απότομη μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου φέτος θα πετύχει τον ίδιο στόχο με τις κυρώσεις.

Η ΕΕ παρουσίασε τα σχέδιά της να εισάγει επιπλέον 50 δισεκατομμύρια εκατοστά LNG από παγκόσμιους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου αυτόν τον μήνα, αλλά ορισμένοι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι το σχέδιο δεν είναι ρεαλιστικό. Αξιωματούχοι που ενημερώθηκαν για το σχέδιο των ΗΠΑ τόνισαν ότι η τελική ποσότητα LNG που παρέχεται στην ΕΕ θα εξαρτηθεί από εμπορικές συμβάσεις.

Μεγάλο μέρος της παραγωγής LNG των ΗΠΑ δεσμεύεται ήδη σε χώρες σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία. Ο Μάικ Γιάργουντ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, είπε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να σκληρύνει τον εαυτό της για να πληρώσει υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου για τα επόμενα χρόνια για να επιτύχει τους στόχους της.

Η πλεονάζουσα ικανότητα εισαγωγής LNG της Ευρώπης συγκεντρώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο, αλλά η Ισπανία έχει κακές συνδέσεις με αγωγούς για να μεταφέρει το εισαγόμενο φυσικό αέριο στη βόρεια Ευρώπη. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης που εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο δεν διαθέτουν την υποδομή για να επωφεληθούν εύκολα από τις εισαγωγές LNG με κοντινούς τερματικούς σταθμούς που λειτουργούν ήδη με χωρητικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι θα δυσκολευτούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις εισαγωγές.

 

 

 

πηγή: elefterostypos.gr

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250
Περισσότερες Ειδήσεις