Ξανά λειτουργικό μετά από 200 χρόνια το τουφέκι του Ανωγειανού οπλαρχηγού Σταύρου Νιώτη! (vid)

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Το ιστορικό τουφέκι του μεγάλου Ανωγειανού οπλαρχηγού Σταύρου Νιώτη, έγινε ξανά λειτουργικό, 200 χρόνια μετά, έπειτα από ενέργειες του δήμου Ανωγείων και παραδόθηκε σήμερα στο δημαρχείο με τη νέα του μορφή.

Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία, που δημοσιεύουμε στο πάνω μέρος της είναι όταν παραδόθηκε με την παλιά του μορφή στους οπλουργούς και στο κάτω μέρος της φωτό, είναι με την σημερινή πλέον του μορφή!

Το τουφέκι του Νιώτη βρίσκεται πάντα στο γραφείο του δημάρχου Ανωγείων, ιερό κειμήλιο της συμμετοχής των Ανωγειανών στον μεγάλο αγώνα κατά της Τουρκοκρατίας.

Ο δήμος Ανωγείων πριν λίγο καιρό, το παρέδωσε σε δυο οπλουργούς από την Πάτρα, που είχε συστήσει ο Ευτύχης Τζιρτζιδάκης, γνωστός από την μεγαλύτερη συλλογή όπλων της Επανάστασης που έχει στην κατοχή του, ενώ ήταν και αυτός που δημιούργησε την περίφημη έκθεση “Αντρειωμένων άρματα” στην Τύλισο.

Το όπλο του Νιώτη, παρέδωσε σήμερα στο δημαρχείο, ένας εκ των οπλουργών, ο Θοδωρής Τριαντάφυλλος, στον Σωκράτη Κεφαλογιάννη. Μάλιστα ο κ. Τριαντάφυλλος, άνοιξε το παράθυρο στο γραφείο του δημάρχου και πυροβόλησε συμβολικά με το τουφέκι του Νιώτη! Ο ήχος ακούστηκε σε Ψηλορείτη και κουλούκωνα, όπου έδρασε ο μεγάλος μας οπλαρχηγός, με αποκορύφωμα την εκτέλεση του Ασάν Αγά στου Φονιά τον ποταμό, κοντά στην Αξό!

Μια συμβολική κίνηση από το δήμο Ανωγείων, που δείχνει την κατεύθυνση της μνήμης και του σεβασμού στην ιστορία και των ανθρώπων της που πολέμησαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.

 

 

 

πηγή: anogi.gr

Περισσότερες Ειδήσεις