«Σιωπηλό» πλαφόν για ηλιέλαιο και αλεύρι στα σούπερ μάρκετ (vid)
Μπαίνουν περιορισμοί και στη ζάχαρη
Σε πλήρη ισχύ βρίσκεται το «σιωπηλό» πλαφόν που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ στο αλεύρι και τα ηλιέλαια.
Το πλαφόν, καθώς και οι ελλείψεις σε κάποιους κωδικούς ηλιελαίου, σε αυτή τη φάση αφορά κυρίως τις online αγορές από τα σούπερ μάρκετ. Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, μόλις μια αλυσίδα είχε επιβάλλει πλαφόν στα φυσικά της καταστήματα συγκεκριμένη μάρκα ηλιέλαιου.
Παρά ταύτα, στα διαδικτυακά καταστήματα (e-shops) τριών μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ το πλαφόν έχει εφαρμοστεί για μια σειρά προϊόντων, τόσο αλεύρων όσο και ηλιελαίου, ενώ σειρά παίρνει και η ζάχαρη, όπως αναφέρει το iefimerida.gr.
Έκτακτα μέτρα
Με τροπολογία που έγινε χθες γνωστή, η κυβέρνηση εφαρμόζει ειδικά μέτρα για να αντιμετωπιστούν τεχνητές ελλείψεις και κερδοσκοπία. Βασικός άξονας του σχεδίου θα είναι να δηλώνονται όλα τα αποθέματα.
Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια, υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης της παρ. 6, δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 3, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:
α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
β) λιπάσματα,
γ) ζωοτροφές,
δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και
ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούν, κατ’ ελάχιστο, τα εξής στοιχεία:
α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,
β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,
γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.
Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με το παρόν επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:
α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και
β) διοικητικό πρόστιμο ύφους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Καθησυχάζει ο Γεωργιάδης: Έχουμε αποθέματα για μήνες
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, που εισηγήθηκε τα έκτακτα μέτρα για την επάρκεια 7 τύπων προϊόντων, εμφανίστηκε καθησυχαστικός χθες στη Βουλή. Όπως εξήγησε, η Ελλάδα έχει «επαρκή αποθέματα για μήνες μπροστά μας» σε δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια.
Αναφερόμενος στην ειδική πλατφόρμα όπου θα καταχωρίζονται τα αποθέματα, ο υπουργός είπε ότι θεσπίζουμε την υποχρέωση όλων των εμπόρων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, πώλησης κ.λπ διαφόρων προϊόντων (δημητριακά, άλευρα και φυτικά έλαια) να δηλώνουν τις ποσότητες των προϊόντων αυτών σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό ο στόχος είναι το κράτος να έχει πλήρη εικόνα «και κυρίως, να μην επιτρέψουμε κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη, και με αυτή να θησαυρίσουν, είτε με τη μαύρη αγορά είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ό,τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».
Το ότι κάνουμε αυτή την πλατφόρμα, δεν σημαίνει ότι έχουμε έλλειψη, σήμερα, αυτών των προϊόντων. Το ξεκαθαρίζω για να μη δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο, είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε:
«Ήδη έχουμε καταγράψει, από τις μεγάλες αλυσίδες, τα αποθέματα σε αυτά τα προϊόντα. Υπάρχουν επαρκή αποθέματα, για μήνες μπροστά μας, για όλα αυτά τα προϊόντα. Δεν δικαιολογείται κανένας πανικός».
Σημείωσε ωστόσο, ότι ειδικά για το ηλιέλαιο, φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, γιατί λόγω της μεγάλης αύξησης τιμής ορυκτών καυσίμων ένα μεγάλο κομμάτι ηλιελαίου, πάει για καύσιμο και έτσι λείπει από την αγορά των τροφίμων, όμως, και σε αυτό το είδος έχουμε μεγάλη επάρκεια για μεγάλο διάστημα μπροστά μας.
Τι σημαίνει το πλαφόν σε ηλιέλαιο και αλεύρι
Ενδεικτικά, σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που υπάρχουν στην Ελλάδα ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει έως 4 συσκευασίες ηλιέλαιο και μέχρι 4 τεμάχια αλεύρι. Το πλαφόν των 4 τεμαχίων εφαρμόζεται από χθες και στη λευκή ζάχαρη ιδιωτικής ετικέτας της ίδιας αλυσίδας.
Άλλη αλυσίδα σούπερ, που σε επεξήγησή της υπενθυμίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει έως 99 τεμάχια από κάθε προϊόν, έβαλε πλαφόν τρία τεμάχια στο αλεύρι. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της ίδιας αλυσίδας πάνω από οι μισές ετικέτες ηλιελαίου δεν είναι διαθέσιμες για παραγγελία. Σε όσες είναι διαθέσιμες έχει τεθεί πλαφόν στα τρία τεμάχια. Στην ίδια αλυσία, η δημοφιλής λευκή ζάχαρη ιδιωτικής ετικέτας δεν είναι πλέον διαθέσιμη για online παραγγελία.
Μια τρίτη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, για την ώρα, έχει πιο χαλαρούς περιορισμούς στο αλεύρι. Συγκεκριμένα, στο αλεύρι έχει βάλει πλαφόν 6 ή 12 τεμάχια -ανάλογα με το αν είναι συνδυαστική προσφορά ή μεμονωμένα. Για το ηλιέλαιο όμως το πλαφόν είναι στα 4 τεμάχια, ακόμα και για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.