Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός στο Καστέλι
Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός στο Καστέλι

Νέος μόνιμος σεισμολογικός σταθμός στο Καστέλι

Εντάσσσεται στο Εθνικό Δίκτυο σεισμογράφων

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Νέο μόνιμο σεισμολογικό σταθμό, ο οποίος εντάσσεται στο Εθνικό Δίκτυο σεισμογράφων, ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του Facebook o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Άκης Τσελέντης.

Ο σεισμολογικός σταθμός θα τοποθετηθεί σε έναν οικίσκο ειδικών προδιαγραφών για την τοποθέτηση του ευαίσθητου αυτού οργάνου, θεμελιωμένο πάνω στο βράχο, θερμικά μονωμένο, ο οποίος κατασκευάστηκε πριν από 26 χρόνια όταν ο κ. Τσελέντης επέστρεψε από την Ιαπωνία και ανέλαβε να φτιάξει το Σεισμολογικό κέντρο της Πάτρας.

Αναλυτικά, η ανάρτηση του κ. Τσελέντη:

«Για να καταλάβετε πόσο μακρινοί είναι οι δεσμοί και η σεισμολογικές έρευνες μου στην Κρήτη.

Όταν ήμουν επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο συνεργαζόμουν με το Πανεπιστήμιο St Louis στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα με τον διάσημο τότε καθηγητή σεισμολογίας Brian Mitchell. Τότε ο Καθηγητής και η ομάδα του είχε αναπτύξει ειδικές μεθοδολογίες μελέτης του εσωτερικού της Γης χρησιμοποιώντας μια ειδική κατηγορία σεισμικών κυμάτων τα επιφανειακά σεισμικά κύματα που προκαλούνται συνήθως από σεισμούς μικρού βάθους.

Από παλιά είχα όνειρο να δημιουργήσω ένα σεισμολογικό ερευνητικό κέντρο στο νησί εξειδικευμένο στην μελέτη του τόξου δηλαδή την έρευνα των διεργασιών που προκύπτουν από την καταβύθιση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από την Κρήτη και κάτω από το Αιγαίο.

Τότε λοιπόν με το που επέστρεψα στην Ελλάδα πριν 26 περίπου χρόνια και ανέλαβα να φτιάξω το Σεισμολογικό κέντρο της Πάτρας ζήτησα από τον καθηγητή Mitchell να βάλουμε ένα πρωτοποριακό όργανο για εκείνη την εποχή σαν αυτά που λειτουργούσε το Πανεπιστήμιο St Louis κοντά στο ρήγμα του Καστελλίου …… λέτε και ήμουν μάντης.

Κατασκευάσαμε λοιπόν με τη βοήθεια του τότε Δήμου Καστελλίου 1 οικίσκο ειδικών προδιαγραφών για την τοποθέτηση του ευαίσθητου αυτού οργάνου, θεμελιωμένο πάνω στο βράχο και φυσικά τον μονώσαμε θερμικά για να μην έχουμε και μεταβολές στην θερμοκρασία που θα επηρέαζαν το ευαίσθητο αυτό όργανο.

Πρωτοστάτης σε αυτή την προσπάθεια και στην μετέπειτα παρακολούθηση της λειτουργίας αυτού του μοναδικού για τα Ευρωπαϊκά τότε δεδομένα σταθμού ήταν ο κουμπάρος μου ο Ηρακλής ο Μπουλουκάκης που γνωρίζει την γεωλογία της Κρήτης όσο κανένας άλλος.

Τα χρόνια πέρασαν οι τεχνολογίες άλλαξαν και κάποια στιγμή ο σταθμός αδρανοποιήθηκε.
Πριν λίγες μέρες όταν το συνεργείο του Γεωδυναμικού γύρναγε στην περιοχή του Δήμου Μινώα πεδιάδος για να εγκαταστήσει επιπλέον Φορητά όργανα έπεσε πάνω σε αυτό τον οικίσκο που ακόμα υπήρχε η παλιά ταμπέλα! Με πήρε τηλ. έκπληκτος ο συνεργάτης μου Χρήστος Ευαγγελίδης και μου είπε Άκη εδώ έχουν έρθει οι Αμερικάνοι πριν από μας!! Του εξήγησα βέβαια τι συνέβη.

Αποφασίσαμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε αυτό τον οικίσκο και να εγκαταστήσουμε ένα μόνιμο σεισμολογικό σταθμό θα τον ονομάσουμε σεισμολογικό σταθμό Καστελλίου και θα τον εντάξουμε στο μόνιμο δίκτυο του Γεωδυναμικού ινστιτούτου και φυσικά στο εθνικό δίκτυο Σεισμογράφων. Όλες οι καταγραφές θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο στο υπολογιστικό κέντρο του Γεωδυναμικού ινστιτούτου.
Φυσικά για την ιστορία θα κρατήσουμε και την πρώτη παλιά ταμπέλα!»

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις