Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου
Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου

Σήμερα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΑΣΧΑ 300×250

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου.

Ο νέος Μητροπολίτης Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου αναμένεται να αφιχθεί στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στις 11.30 το πρωί, ενώ μισή ώρα μετά θα ξεκινήσει η τελετή ενθρόνισης.

Χθες ο νέος Μητροπολίτης κ.κ. Πρόδρομος ιερούργησε στη Θεία Λειτουργία των Β' Χαιρετισμών στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ευγένιο, καθώς και αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που έφτασε στην Κρήτη προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνισή του.

Το πρόγραμμα της ενθρόνισης 

Ώρα 11.30’ π.μ.:  Άφιξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου, στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτου Ρεθύμνης, όπου θα λάβει χώρα προσφώνηση – καλωσόρισμα εκ μέρους του Εντιμ. Κ. Γ. Μαρινάκη, Δημάρχου Ρεθύμνης και σύντομη αντιφώνηση του Σεβασμιωτάτου.

Θα ακολουθήσει πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, δια της οδού Αρκαδίου.

Ώρα 12η μεσημβρινή: Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Ομιλίες καί Ενθρονιστήριος λόγος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας.

Εντός του Ιερού Ναού θα έχουν ήδη εισέλθει οι έχοντες προσωπική πρόσκληση εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, καθώς και αριθμός πιστών, σύμφωνα με τις δυνατότητες της χωρητικότητας του Ι. Ναού, για την αποφυγή δημιουργίας συνωστισμού.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των Αρχών, του Ιερού Κλήρου και των Μοναστικών Αδελφοτήτων.

Ώρα 6.00 μ.μ.: Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων Ρεθύμνης, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου.

Την Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 θα τελεσθεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνης.

Μετά το πέρας του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος θα δεχθεί τις ευχές των ανθρώπων του Τόπου μας.

Το βιογραφικό του νέου Μητροπολίτη

Ο κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, γεννήθηκε στα Σταυράκια Ηρακλείου στις 3 Νοεμβρίου 1979.

Αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία έλαβε το πτυχίο του τον Σεπτέμβριο του 2001. Μετά από εντολή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρακολούθησε Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στον τομέα της βιβλικής Θεολογίας στο Maynooth της Ιρλανδίας, με υποτροφία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Τον Ιανουάριο του 2005 εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Μακάριο, σημερινό Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας, και τον Ιούνιο του ίδιου έτους χειροτονείται διάκονος από τον τότε Επίσκοπο Κνωσσού Ευγένιο, μετέπειτα Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Τον Ιανουάριο του 2013 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος από τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, λαμβάνοντας παράλληλα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως διάκονος του Αρχιεπικόπου Ειρηναίου, αργότερα ως Αρχιερατικός Επίτροπος διαφόρων Περιφερειών, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών στον ραδιοφωνικό σταθμό της Τοπικής Εκκλησίας και τέλος Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Αρχιεπισκοπής, και Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης (από το 2016 έως σήμερα), αφού πρώτα είχε υπηρετήσει την Επαρχιακή Σύνοδο από διάφορες θέσεις, όπως του Κωδικογράφου και του Υπογραμματέως.

Επίσκοπος Κνωσού
Στις 16 Οκτωβρίου 2019 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κνωσού. Χειροτονήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2019 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο. Ως Επίσκοπος βοηθούσε τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης στα ποιμαντικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενώ παρέμεινε Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου μέχρι την εκλογή του σε Μητροπολίτη.

Μητροπολίτης Ρεθύμνης
Στις 18 Φεβρουαρίου 2022, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

(Με πληροφορίες από το el.wikipedia.org)

 

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις