Ο Κώστας Γύπαρης συμμετείχε στο συνέδριο για τον Δασκαλογιάννη & για την Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Γύπαρης συμμετείχε στο σημαντικό συνέδριο ¨Η Επανάσταση του Δασκαλογιάννη & η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη. Διακόσια χρόνια μετά" που πραγματοποιείται στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στις 18-20 Μαρτίου.
Το συνέδριο διοργανώνει η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία Κρήτης με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σφακιών .
Ο κ. Γύπαρης είχε την χαρά και την τιμή να κηρύξει την έναρξη των εργασιών εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κ.Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφεριάρχη κ Καλογερή .
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από τον χαιρετισμό του.
" το Συνέδριο, μέσα από το Λόγο διακεκριμένων ιστορικών, ερευνητών και μελετητών, θα φωτίσει τις σελίδες της Ιστορίας μας εκείνης της περιόδου, που παραμένουν έως σήμερα υποφωτισμένες.
Και τούτο ίσως να συμβαίνει, διότι οι Αγώνες των Κρητικών εναντίον των Τούρκων, που έχουν την απαρχή τους πολύ πριν το 1821, σκεπάστηκαν από τη λάμψη της Μάχης της Κρήτης, η οποία προκάλεσε το θαυμασμό της Παγκόσμιας Κοινότητας.
Αλλά, το Ηρωικό Πνεύμα του λαού μας που αφυπνίστηκε εκείνο το Μαγιάτικο Πρωινό, υπήρχε στο κύτταρό μας καθ’ όλη τη διάρκεια της Ιστορίας μας και 250 χρόνια πριν.
Οι Κρητικοί πάντα είχαν συνείδηση της Ιστορίας τους και των Αγώνων των Προγόνων τους. Η ιστορία της κάθε οικογένειας γινόταν κομμάτι της Ιστορίας του νησιού και η Ιστορία του νησιού, κομμάτι της ιστορίας της κάθε οικογένειας. Αυτά κουβέντιαζαν μεταξύ τους, στις παρέες τους και στα τραπέζια τους. Και η ιστορία τους, η Ιστορία του τόπου, από στόμα σε στόμα, περνούσε από τον πατέρα στον γιο και από τον γιό στο εγγόνι. Έτσι, γνώριζαν τις βαθιές αλήθειες του παρελθόντος τους, που μεταφέρονταν από γενιά σε γενιά, με τη μορφή της εξιστόρησης, του μύθου, ακόμη και του τραγουδιού. Το παρελθόν, καταγεγραμμένο στη συνείδησή τους, έδινε νόημα στις πράξεις τους, ελπίδα και αισιοδοξία, αλλά και ικανότητα για αντοχή στις δοκιμασίες. Και σμίλευσε το Ηρωικό Πνεύμα του λαού μας.
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο στην ΙΛΑΕΚ, που είχε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, όσο και σε όλους τους ομιλητές που με τις ανακοινώσεις τους θα συμβάλουν στην βαθύτερη γνώση της Ιστορίας μας. Γιατί με αυτή την Ιστορία οφείλουμε να πορευόμαστε και πορευόμαστε στο παρόν και στο μέλλον.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου. "