Ελιά: Προσβολές από κυκλοκόνιο και κοκκοειδή – Πώς αντιμετωπίζονται
Έντονες προσβολές από κυκλοκόνιο και κοκκοειδή παρατηρούνται σε ελαιόδεντρα των νομών Μαγνησίας Φθιώτιδος και Λάρισας.
Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας του κυκλοκονίου είναι ο σχηματισμός στρογγυλών κηλίδων, με χρώμα σταχτί-καστανό στο κέντρο που περιβάλλονται από καστανόμαυρες ζώνες. Ο μύκητας προσβάλλει τα φύλλα τους μίσχους των φύλλων, τους ποδίσκους των ανθέων, ταξιανθιών και καρπών. Όταν η προσβολή γίνεται σοβαρή τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.
Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του παθογόνου και την πραγματοποίηση μολύνσεων. Η ένταση της ασθένειας επηρεάζεται από το ύψος της βροχής αλλά και από την πολύ υψηλή πρωινή υγρασία (διαβροχή φυλλώματος δρόσου ή ομίχλης) σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος. Άριστες θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα είναι 16-200C, όπως αναφέρει το in.gr.
Συστάσεις:
1) Αραίωμα του φυλλώματος στα πυκνά δένδρα για τη δημιουργία συνθηκών αερισμού και φωτισμού που δεν ευνοούν την ανάπτυξη του κυκλοκονίου.
2) Συνίσταται να γίνει ψεκασμός όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος 2-6 εκατοστά. Χρειάζεται καλό λούσιμο των δένδρων και επανάληψη μετά από βροχή. Με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.
Κοκκοειδή της ελιάς
Το pollinia pollini αυτή την εποχή βρίσκεται μέσα στις ρωγμές του φλοιού ή ουλές των κλάδων και κλαδίσκων καθώς και στη βάση πλαγίων ή κορυφαίων οφθαλμών.
Συστάσεις:
1) Αφαίρεση και καύση των προσβεβλημένων από κοκκοειδή κλαδίσκων προτού αρχίσουν οι εκκολάψεις προνυμφών.
2) Ανανεωτικά κλαδεύματα σε γηραιά δένδρα.
3) Κατάλληλη λίπανση. Στους ελαιώνες πού έχουν παρατηρηθεί προσβολές από τα κοκκοειδή συνίσταται η επέμβαση με θερινό πολτό ή θερινά ορυκτέλαια όταν η νέα βλάστηση έχει φθάσει τα 6-8 εκατοστά και πριν την ανθοφορία.
Φυτοπροστατευτικά Σκευάσματα: Paraffin oil/(Cas64742-46-7), Paraffin Oil/(Cas 8042- 47-5), Paraffin Oil/(Cas 97862-82-3), Pyriproxyfen (Admiral) κ.α επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα.