Γ. Λιονάκης: «Η κατάσταση στην Κρήτη έχει ξεφύγει»

Του Δημήτρη Κανάκη

Ένα ζήτημα που μαστίζει εδώ και αρκετά και αρκετά χρόνια το νησί μας, είναι αυτό των τροχαίων ατυχημάτων που σημειώνονται στους δρόμους της Κρήτης.

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, 10 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα, ενώ έχουν σημειωθεί 13 σοβαροί τραυματισμοί και 40 μικροτραυματισμοί. Μάλιστα αξίζει να τονίσουμε πως πέρυσι μέχρι την ίδια ημερομηνία (17/3), είχαν καταγραφεί 4 θάνατοι στην  άσφαλτο της Κρήτης, ενώ ένα τραγικό κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των στοιχείων είναι πως στην πλειονότητά των τροχαίων αυτών εμπλέκονται νέοι άνθρωποι.

Ένα επαναλαμβανόμενο δράμα, ένα πρόβλημα στο οποίο μπορούμε να βρούμε αρκετές ευθύνες. Οδική συμπεριφορά, κακοί δρόμοι, ελάχιστη ενημέρωση και κακή συντήρηση των οχημάτων φαίνεται πως διαμορφώνουν ένα… εκρηκτικό κοκτέιλ, με τον πρόεδρο του Εθελοντικού Συλλόγου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του ΕΣΥΠΡΟΤΑ, Γιάννη Λιονάκη να μιλάει στο iraklionews.gr, για αυτό το ‘’καυτό’’ ζήτημα.

«Η κατάσταση στην Κρήτη έχει ξεφύγει δυστυχώς. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και δυστυχώς 10 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τροχαία δυστυχήματα στο νησί μας. Δυστυχώς δεν αλλάζουμε συνήθειες. Οι δρόμοι παραμένουν άθλιοι, τα αυτοκίνητα κακοδιατηρημένα και η ενημέρωση στα σχολεία είναι ελάχιστη. Και θέλω να σταθώ στην εκπαίδευση στα παιδιά, καθώς από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε, αν θέλουμε να έχουμε οδηγούς με αυξημένο αίσθημα οδικής ασφάλειας τα επόμενα χρόνια και στις επόμενες γενιές. Για αυτό κάνω και έκκληση στους γονείς να δείχνουν το σωστό παράδειγμα στα παιδιά τους αναφορικά με την οδήγηση, καθώς όπως λέει και η παροιμία, ό,τι σπείρεις θα θερίσεις», αυτά τονίζει στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Λιονάκης.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην αστυνόμευση αλλά και τα πρόστιμα και στο κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στην Κρήτη.

«Δε νομίζω πως τα πρόστιμα είναι η λύση, το έχουμε δοκιμάσει και στο παρελθόν. Αυτό που πιστεύω πως μπορεί να δώσει αποτελέσματα είναι η συστηματικότερη αστυνόμευση. Να ξέρει ο παραβάτης πως δεν τη γλιτώνει και ότι οι έλεγχοι είναι συχνότεροι από την τροχαία. Παράλληλα η ζώνη, το κράνος και το ειδικό κάθισμα για τα παιδιά πρέπει να γίνουν σύνθετα της ύπαρξης μας. Πρέπει να δημιουργηθεί η κουλτούρα πως αυτά τα τρία πράγματα θα γίνονται αυτοποιημένα, μόλις μπούμε στο όχημα μας».

Τέλος, ο κ. Γιάννης Λιονάκης υποστήριξε πως το πρόβλημα των τροχαίων είναι διαχρονικό στην Κρήτη.

«Το πρόβλημα στο νησί μας είναι διαχρονικό και τι θέλω να πω με αυτό. Το Χειμώνα μας φταίνε οι χάλια δρόμοι και η βροχή. Το καλοκαίρι οι τουρίστες και την άνοιξη τα πρωτοβρόχια. Δυστυχώς δεν καταλαβαίνουν ορισμένοι πως καλός είναι ένας οδηγός που προσαρμόζεται στις συνθήκες και δεν προσπαθεί με το ‘’σαραβαλάκι’’ του να τα κάνει όλα. Δεν υπάρχει συναίσθηση για το συνάνθρωπό μας και αυτοεκτίμηση από τον ίδιο τον οδηγό προς το πρόσωπό του, καθώς θέτει σε κίνδυνο την ίδια του την ύπαρξη».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κρήτη - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις