ΕΣΠΑ 2021 - 2027: Αποκαλύψεις και ουσιαστικές παρατηρήσεις από τον Χάρη Μαμουλάκη
ΕΣΠΑ 2021 - 2027: Αποκαλύψεις και ουσιαστικές παρατηρήσεις από τον Χάρη Μαμουλάκη

ΕΣΠΑ 2021 – 2027: Αποκαλύψεις και ουσιαστικές παρατηρήσεις από τον Χάρη Μαμουλάκη

Με μια ακόμη αιχμηρή, αλλά απόλυτα τεκμηριωμένη τοποθέτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, κατά τη συζήτηση του ν/σ για το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2027, ο Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, ανέδειξε τα προβλήματα και τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχεδίου, καταρρίπτοντας παράλληλα τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από την πλευρά του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Κατά την συνεδρίαση της Τετάρτης 16/3, ο Χάρης Μαμουλάκης ξεκίνησε την τοποθέτησή του κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην θεσμική πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέθεσε πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, με την οποία ζητά τη δημιουργία Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για τη διαχείριση των πόρων του ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Ειδικότερα, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρότεινε την δημιουργία μιας «Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διαβούλευσης και Λογοδοσίας για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και για το ΕΣΠΑ 2021-2027», η οποία θα αναλάβει ως έργο εθνικού ενδιαφέροντος την εποπτεία, τον έλεγχο, τη συνεχή αξιολόγηση και επαναξιολόγηση του τρόπου χρηματοδότησης, του τρόπου εφαρμογής και την πορεία υλοποίησης των δράσεων και των οροσήμων που αφορούν τους πόρους των δυο αυτών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν υπάρξει και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ θεωρείται ότι σε μια περίοδο που ελληνική οικονομία και η πλειοψηφία των πολιτών στενάζουν από το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, οι συγκεκριμένοι πόροι – οι οποίοι ανέρχονται σε πρωτοφανή ύψη – μπορούν να στηρίξουν την κοινωνία, να δώσουν ανάσες στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και σημαντικές προοπτικές στην ελληνική οικονομία.

«Ευελπιστούμε να εισακουστεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την σύσταση Κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής, που θα μπορεί να παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις απορροφήσεις, τις εντάξεις, τις ωριμάνσεις, κλπ, των έργων που θα αφορούν τα δυο προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Πρόκειται άλλωστε για προγράμματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την θητεία της παρούσας Κυβέρνησης και θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας για την τρέχουσα δεκαετία».

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στο τσουνάμι ακρίβειας που σαρώνει την χώρα και την άρνηση της Κυβέρνησης να αποδεχθεί τις προτάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που εδώ και μήνες έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ως παράδειγμα ότι μέχρι σήμερα, 17 χώρες της Ε.Ε. έχουν αξιοποιήσει την εργαλειοθήκη της Κομισιόν και έχουν μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα. Επανέλαβε επίσης τις επισημάνσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα έξι κρίσιμα ζητήματα του νομοσχεδίου που χρήζουν παρεμβάσεων, βελτιώσεων ή και απόσυρσης και ειδικότερα:

Για την λειτουργία των Διαχειριστικών Αρχών, όπου αλλάζει νόμος του 2014 και παραμένει η εξαίρεση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον κεντρικό συντονισμό.

«Μας είπε ο κύριος Υπουργός ότι ήταν θέμα ντιρεκτίβας της Κομισιόν αυτή η εξαίρεση. Μας παρέδωσε, έστω και με αντιθεσμικό τρόπο, ένα ηχητικό διάρκειας 7 ωρών από συνάντηση τον Οκτώβριο του 2021, παρουσία του κυρίου Ράσμουνσεν, όπου και υπήρξε η προέγκριση της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης για το ΕΣΠΑ. Το ακούσαμε και διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόταση από την Κομισιόν. Η Κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη εισηγείται την εξαίρεση ενός Υπουργείου! Το δε έγγραφο της έγκρισης, ακόμη δεν τον έχουμε δει» είπε ο Χάρης Μαμουλάκης.

Για τους ορκωτούς λογιστές, όπου ανέδειξε για μια ακόμη φορά την επέκταση της απαράδεκτης τακτικής Σκυλακάκη, με τον ελεγχόμενο να επιλέγει τον ελεγκτή του, τονίζοντας ότι πρέπει να οπωσδήποτε αφαιρεθεί: «Σας καλώ να την αφαιρέσετε ή τουλάχιστον να την τροποποιήσετε με τρόπο τέτοιο που οι ορκωτοί να επιλέγονται τυχαία από κάποιο μητρώο! Υπάρχει άλλωστε καλή πρακτική, όπως ο κλειδάριθμος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας που χρησιμοποιείται εδώ και 6 χρόνια. Ένα σύστημα αδιάβλητο και δοκιμασμένο!».

Για την διαδικασία επιλογής προϊσταμένων, ο Χάρης Μαμουλάκης κατέρριψε τις αιτιάσεις του Υπουργού ότι δήθεν η διαδικασία που επέλεξε να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, απέτυχε εξαιτίας των προσφυγών στο ΣΤΕ και των ενστάσεων που έγιναν. «Παρέλειψε να αναφερθεί ο κύριος Υπουργός στους δεκάδες προϊσταμένους που έχουν ήδη τοποθετηθεί από αυτή την διαδικασία και ο ίδιος συμπεριφέρεται σαν να μην υπάρχουν. Παρέλειψε επίσης να αναφέρει ότι η προσφυγή στο ΣΤΕ απορρίφθηκε!» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:

«Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν απαντάει το κεντρικό ερώτημα: Αν η διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε συνταγματικά, τότε γιατί δεν την ενσωματώνετε στο νόμο; Αυτό θα έδινε ασφάλεια δικαίου και θα παγίωνε τον θεσμό. Βάλτε έστω στο νόμο μια διαδικασία, όποια κρίνετε εσείς, ως την πλέον πρόσφορη. Αυτό που κάνετε, είναι να λέτε ότι κάποτε, δεν ξέρουμε πότε, θα βγει μια ΚΥΑ, που δεν ξέρουμε τι θα λέει, που θα προσδιορίζει την διαδικασία επιλογής για τις θέσεις ευθύνης!».

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε επίσης αναφορά στην υπηρεσία του Interreg, όπου έχουμε μια εξαίρεση που δεν δικαιολογείται, στα μισθολογικά των εργαζομένων στις υπηρεσίες του ΕΣΠΑ, καθώς και στο Elevate Greece, όπου όλοι πλέον έχουν καταλάβει σε τι αποσκοπεί ως νέος θεσμός, τονίζοντας: «Τι δεν μπορούσε να κάνει ο κύριος Υφυπουργός; Δεν μπορούσε να εξαιρεθεί από το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τις δημόσιες συμβάσεις! Και παίζουμε την κολοκυθιά σε τρεις επιτροπές, για να δούμε αν ο Υπουργός παραδεχθεί επιτέλους ότι αυτό ήταν το πρόβλημα του: Η εξαίρεση και μόνο!».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Χάρης Μαμουλάκης, επανάφερε για μια ακόμη φορά το βασικό ερώτημα που μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί: «Το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί δεν βρίσκονται κάτω από το ίδιο Υπουργείο; Δεν θα βοηθούσε αυτό στον βέλτιστο συντονισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει η χώρα αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή; Δύσκολη ερώτηση, το ξέρω, δεν περιμένω να μου την απαντήσετε!».

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Απόψεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185