Αύξηση τζίρου για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο - Ανοδικά και ο μισθολογικός δείκτης
Αύξηση τζίρου για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο - Ανοδικά και ο μισθολογικός δείκτης

Αύξηση τζίρου για τις επιχειρήσεις τον Ιανουάριο – Ανοδικά και ο μισθολογικός δείκτης

Αρκετά καλός ήταν ο Ιανουάριος για το τζίρο των μεγάλων επιχειρήσεων καθώς καταγράφηκε αύξηση κατά 4,87 δισ. ευρώ. (30,5%)

Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων της χώρας, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ανήλθε σε 20,8 δισ. ευρώ από 15,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2021. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία» κατά 728%. Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες σχετικές με την ανθρώπινη υγεία και την κοινωνική μέριμνα» (1,4%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Κατασκευές» (8,6%).

Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τον Μάρτιο 2020 με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιανουάριο 2022 ανήλθε σε 1, 092 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 80,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021 που είχε ανέλθει σε 606,261 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων, ηχογραφήσεις και μουσικές εκδόσεις» κατά 2.034,3%.

Τη μικρότερη αύξηση παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Λιανικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών» κατά 0,2%, ενώ μείωση κατά 15,5% κατέγραψαν οι επιχειρήσεις του κλάδου «Δημιουργικές δραστηριότητες, τέχνες και διασκέδαση».

Αύξηση 5,7% σημείωσε ο δείκτης παραγωγής στις κατασκευές το δ’ τρίμηνο πέρυσι σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δ’ τριμήνου 2020, έναντι μείωσης 1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2020 με το 2019.

Ο ίδιος δείκτης παρουσίασε αύξηση 37,6% το δ’ τρίμηνο 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του γ’ τριμήνου 2021, έναντι αύξησης 35,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δ’ τριμήνου 2020 με το γ’ τρίμηνο 2020.

Ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης μισθών και ημερομισθίων στην πλειονότητα των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς της οικονομίας και στο λιανικό εμπόριο το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Ειδικότερα, ο εν λόγω δείκτης αυξήθηκε σε: Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (60,2%), Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (17,7%), Ορυχεία και λατομεία (14,3%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (14%), Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (11,4%), Μεταποίηση (10,9%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (7,4%) και Μεταφορά και αποθήκευση (6%). Αντίθετα, μειώθηκε σε: Κατασκευές (9,8%), Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (8,6%) και Ενημέρωση και επικοινωνία (1,1%).

Παράλληλα, ο δείκτης απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε σε: Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (7,1%), Παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και δραστηριότητες εξυγίανσης (5,7%) και Μεταποίηση (0,8%). Στον αντίποδα, μειώθηκε σε: Κατασκευές (21,9%), Ενημέρωση και επικοινωνία (11,7%), Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού (8,7%), Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης (6,5%), Διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (5,8%), Ορυχεία και λατομεία (3,4%), Μεταφορά και αποθήκευση (1,8%) και Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών (0,3%).

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Κύριες Ειδήσεις - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185