Σημαντική αύξηση στη χρήση οθονών από παιδιά και εφήβους παγκοσμίως - Τι δείχνει νέα μελέτη
Σημαντική αύξηση στη χρήση οθονών από παιδιά και εφήβους παγκοσμίως - Τι δείχνει νέα μελέτη

Σημαντική αύξηση στη χρήση οθονών από παιδιά και εφήβους παγκοσμίως – Τι δείχνει νέα μελέτη

Κίνδυνος για την όραση αλλά και τη γενική υγεία

Σημαντική αύξηση στη χρήση οθονών από παιδιά και εφήβους παγκοσμίως έδειξε ανασκόπηση μελετών η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σοβαρούς πιθανούς κινδύνους για την όραση των παιδιών αλλά και τη γενικότερη υγεία τους

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο χρόνος που τα παιδιά περνούν μπροστά σε οθόνες «εκτοξεύθηκε» κατά τα δύο (μέχρι στιγμής) έτη της πανδημίας του SARS-CoV-2 θέτοντας σοβαρούς πιθανούς κινδύνους για την υγεία τους – και δη εκείνη των ματιών τους.

Ειδικοί στην Οφθαλμολογία από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin (ARU) στο Κέιμπριτζ του Ηνωμένου Βασιλείου κρούουν με τη μελέτη τους τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την όραση αλλά και τη γενική υγεία των παιδιών… της πανδημίας.

Αύξηση στη χρήση οθονών παγκοσμίως

Οπως σημειώνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Journal of School Health», σε ανασκόπηση μελετών την οποία διεξήγαγαν είδαν ότι η πανδημία οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια μετάβαση στην εκπαίδευση εξ αποστάσεως, καθώς σε πολλές χώρες τα σχολεία έκλεισαν για μεγάλο διάστημα. Η ανάλυση των μελετών που προέρχονταν από όλο τον κόσμο, έδειξε αύξηση της χρήσης των οθονών από τα παιδιά και τους εφήβους παγκοσμίως κατά την πανδημία.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Καναδά το 89% των γονέων ανέφεραν ότι τα παιδιά τους ξεπερνούσαν το όριο των δύο ωρών χρήσης οθόνης την ημέρα το οποίο έχει τεθεί από τις αρμόδιες αρχές υγείας της χώρας. Στη Γερμανία, η ώρα που περνούν τα παιδιά στην οθόνη αυξήθηκε κατά περίπου μια ώρα μέσα στην πανδημία ενώ στη Χιλή μελέτη έδειξε ότι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ο χρόνος στην οθόνη σχεδόν διπλασιάστηκε στην πανδημική περίοδο ξεπερνώντας συνολικά τις τρεις ώρες ημερησίως. Στην Τυνησία πάλι μελέτη έδειξε αύξηση κατά 111% στη χρήση οθονών από παιδιά ηλικίας πέντε ως 12 ετών.

Οι κίνδυνοι για τα μάτια

Μεταξύ των κινδύνων για την υγεία των ματιών των παιδιών που κατεγράφησαν από τις μελέτες ήταν η ξηροφθαλμία, η οπτική κόπωση, η ασταθής όραση, οι διαθλαστικές ανωμαλίες.

Ταυτόχρονη χρήση συσκευών

Από την ανασκόπηση προέκυψε επίσης ότι παιδιά και έφηβοι συχνά χρησιμοποιούν πολλές συσκευές ταυτοχρόνως – για παράδειγμα παρακολουθούν στο κινητό τους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συγχρόνως βλέπουν άλλο περιεχόμενο σε κάποια άλλη συσκευή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εναλλαγή μεταξύ οθονών αυξάνει την κόπωση των οφθαλμών κατά 22%, καθώς τα μάτια αναγκάζονται να προσαρμόζονται συνεχώς στις διαφορετικές αποστάσεις μεταξύ των οθονών.

Οι κίνδυνοι για τη γενική υγεία

Η αυξημένη χρήση οθονών μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα στον αυχένα και στους ώμους, ενισχύει την καθιστική ζωή ενώ συγχρόνως συνδέεται με υπερφαγία και με ό,τι αυτή συνεπάγεται όπως η παχυσαρκία, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η κύρια συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Σαχίνα Παρντάν, διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας για την Οραση και τα Μάτια στο ARU ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τους πιθανούς κινδύνους για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών των παιδιών αλλά και τη γενικότερη υγεία τους. Είναι σημαντικό οι συσκευές να χρησιμοποιούνται σωστά και να ενθαρρύνονται δραστηριότητες μακριά από τις ψηφιακές συσκευές, όπως το να παίζουν τα παιδιά σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τα σχολεία ώστε να διαμορφωθούν κατευθυντήριες γραμμές που θα ενθαρρύνουν τη δημιουργική μάθηση μακριά από συσκευές και θα εξασφαλίζουν συχνά διαλείμματα όταν γίνεται χρήση συσκευών».

Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το Iraklionews σε Google News  και Facebook 
Ελλάδα - Τελευταία Νέα
Περισσότερες Ειδήσεις
ΚΟΚΚΙΝΑΚΗΣ 300×185