Μητσοτάκης: Την αλληλεγγύη που δείχνει τώρα η Ελλάδα δεν την είδαμε στο μεταναστευτικό (vid)

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βερσαλλίες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

«Στόχος είναι να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε από τη Ρωσία. Κρίσιμος ο ρόλος της Ελλάδας για νέες πηγές ενέργειας προς την Ευρώπη. Μπήκε στα συμπεράσματά μας η πρότασή μας για πλαφόν στην ενέργεια», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για τις εικόνες που έρχονται συνεχώς από την Ουκρανία με θύματα αμάχους και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί πρόσφυγες από την Ουκρανία και να τους φιλοξενήσει προσωρινά. “Αυτή την αλληλεγγύη χωρίς αστερίσκους που δείχνει η χώρα μας, δεν την είδαμε όταν η Ελλάδα αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση της ανατολικής Μεσογείου” είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτή η κατάσταση θα πρέπει να γίνει το έναυσμα για ένα νέο κανονισμό μετανάστευσης και ασύλου.

Πρόσθεσε ακόμα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση των τελευταίων χρόνων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς στην Ευρώπη έχουν ήδη καταφθάσει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Για την ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάγκη να απεξαρτηθεί η Ευρώπη, το συντομότερο δυνατό, από το ρωσικό αέριο, είναι μεγάλη. “Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς η χώρα μας μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς ενέργειας. Ταυτόχρονα έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να επιταχύνουμε όσο είναι δυνατόν να μειώσουμε εξάρτηση μας από υδρογονανθρακες, που σημαίνει μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ“.