Σε ετοιμότητα οι Δήμοι Ηρακλείου και Μαλεβιζίου λόγω κακοκαιρίας

Georgiladakis Epiplodiakosmisi 300×250

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου με ανακοίνωσή του ενημερώνει ότι σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της Ε.Μ.Υ. από σήμερα Τετάρτη 09/03/2022 έως Κυριακή 13/03/2022 προβλέπονται βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις & ισχυρός παγετός στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου. Για το λόγο αυτό έχουν τεθεί σε ετοιμότητα προσωπικό και μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμοδίων υπηρεσιών, για ενεργοποίηση και συνδρομή σε περίπτωση εκδήλωσης πλημμυρικών και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.
Οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων καλούνται να ενημερώσουν του κατοίκους, και να θέσουν σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών της περιοχής τους.

Ανοιχτό το Κέντρο Αστέγων του Δήμου Ηρακλείου 

Ο Δήμος Ηρακλείου ενημερώνει ότι, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Κέντρο Αστέγων (Λεωφόρος Ικάρου, απέναντι από την ΣΕΑΠ) θα είναι ανοιχτό από την Πέμπτη 10/03/2022 έως και την Κυριακή 13/03/2022.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Αστέγων του Δήμου λειτουργεί έτσι κι αλλιώς καθημερινά, με δυνατότητα διανυκτέρευσης για όσους αστέγους επιθυμούν να φιλοξενηθούν και  έχουν την δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν. Κατά την διάρκεια των έκτακτων καιρικών φαινομένων δεν απαιτούνται διαδικασίες εισόδου.

Θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγή διασποράς του Covid-19 .

Επίσης, ανοιχτή θα είναι τις ίδιες μέρες (Πέμπτή έως Κυριακή) από τις οκτώ  το πρωί μέχρι τις οκτώ το βράδυ, και η αίθουσα σεμιναρίων στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, για όσους θέλουν να προστατευτούν από  το προβλεπόμενο ψύχος.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

2813 409 500 για Πέμπτη και Παρασκευή από 8:00 έως 21:00  και το Σάββατο έως 14:00.

2813 409 409 από το πρωί του Σαββάτου ως το βράδυ της Κυριακής.

Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία του Δήμου Μαλεβιζίου για την κακοκαιρία «Φίλιππος»

 Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα έχει θέσει το προσωπικό και τα μηχανικά μέσα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Μαλεβιζίου στο πλαίσιο της κακοκαιρίας «Φίλιππος». Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, η κακοκαιρία αναμένεται να ενταθεί από σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή.

Κύριο γνώρισμα της επιδείνωσης του καιρού θα είναι οι ισχυρές χιονοπτώσεις, ακόμα και σε χαμηλότερα υψόμετρα, με ταυτόχρονη πτώση της θερμοκρασίας και κατά τόπους παγετό.

Υπό το συντονισμό του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Πετούση, και με οδηγό τον επιτυχημένο σχεδιασμό αντιμετώπισης της προηγούμενης κακοκαιρίας,  ολόκληρος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας του Δήμου Μαλεβιζίου βρίσκεται ήδη σε επιφυλακή. Τα μηχανήματα έργου -δημόσια και ιδιωτικά- έχουν τεθεί σε ετοιμότητα στη διάθεση της πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων. Όλα τα διαθέσιμα οχήματα βρίσκονται σε καίρια σημεία του Δήμου Μαλεβιζίου με στόχο να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστάται στους πολίτες να αποφύγουν μετακινήσεις, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων, ιδιαίτερα σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και πλησίον ρεμάτων και ποταμών και να μην επιχειρούν διέλευση από ιρλανδικές διαβάσεις. Υπενθυμίζουμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε περιοχές όπου εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και να εφαρμόζουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες αυτοπροστασίας:

►ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ

Αν κατοικείτε σε ορεινή ή δύσβατη περιοχή που αντιμετωπίζει προβλήματα από χιονοπτώσεις:

▪ Προμηθευτείτε υλικό θέρμανσης και τρόφιμα για αρκετές ημέρες.

▪ Φροντίστε για εξοπλισμό καθαρισμού του χιονιού (π.χ. φτυάρια).

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΗΣ Ή ΤΗΣ ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑΣ

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

▪ Διατηρείστε το ζεστό και παραμείνετε σε αυτό όσο μπορείτε.

▪ Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω ασυνόδευτα.

▪ Φορέστε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

▪ Ελέγξτε το δίκτυο ύδρευσης, τους σωλήνες και τον υαλοπίνακα του ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

▪ Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

▪ Αλλάξτε πορεία αν είστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.

▪ Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

▪ Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν ακινητοποιηθεί. Τοποθετείστε στην κεραία του ραδιοφώνου ή σε άλλο εμφανές σημείο ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να σας εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης. Ανάβετε τη μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και διατηρείστε την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

▪ Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.

▪ Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.

▪ Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.

▪ Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.

▪ Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

 

Περισσότερες Ειδήσεις